Dolar 20.42'yi geçti, rekor tazeledi

Dolar 20.42'yi geçti, rekor tazeledi

Türk Lirası'nda seçim sonrası başlayan erime hızlanarak devam ediyor

A+A-

Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turundan sonra TL'de başlayan erime devam ediyor. Dolar/TL'de yeni rekor 20.4225 ile görüldü. Yurt içi piyasa ekonomi politikalarında değişiklik olup olmayacağını takip ediyor.

Piyasalar, kesinleşmeyen seçim sonuçlarına göre yeniden cumhurbaşkanı seçilen Tayyip Erdoğan'ın sürdürülebilirliği eleştirilen ekonomi politikalarında bir değişim yapıp yapmayacağına odaklandı.

İş dünyası gündeminin seçimden ekonomiye kayması gerektiği yönünde açıklamalar yaparken Erdoğan dün akşam AKP kadrolarında uzun yıllar ekonomi yönetiminde görev alan Mehmet Şimşek ile görüşme gerçekleştirdi.

Erdoğan, Şimşek'in partinin ekonomi politikalarının hazırlanmasında koordinasyon rolünde çalışma yürüttüğünü Nisan ayında söylemişti. Ancak Şimşek'in ekonomi yönetiminde olup olmayacağı, olursa hangi görevde olacağı yönünde henüz bir açıklama yapılmadı.

Dolar/TL'deki günlük yükselişler seçim döneminde daha önceki yataya yakın seyre kıyasla bir miktar hızlandı.

TL dolar karşısında seçimlerin ilk turu öncesine göre %3.3 değer kaybederken, depremden bugüne %7, yılbaşından bugüne ise %7.5 kayıp yaşadı. TL'nin son beş yıllık kaybı ise %80 seviyesinde.

Erdoğan'ın seçim sonrası yaptığı açıklamada, faizi düşürdükleri gibi enflasyonu da düşüreceklerini, bunu daha önce yaptıklarını belirterek, "uluslararası itibara sahip finans yönetimi, yatırım ve istihdam odaklı bir üretim ekonomisi tasarlıyoruz" demişti.

TL'nin değer kaybını sınırlı tutmak için TCMB, seçimin ilk turundan önceki haftada 9 milyar dolar rezerv kaybederken iki seçim arasındaki ilk hafta da rezerv kaybı ise 3.5 milyar dolar oldu. Bankacılar rezerv kayıplarının geçen hafta da devam ettiğini hesaplıyor.

Rezerv yeterliliği piyasalarda en önemli endişe kaynağı ve piyasaların ekonomi politikalarına uzun vadede sürdürülebilir olmadığı eleştirilerinin de kaynağı durumunda.

Seçimin iki turu arası kredi piyasası, istisna ve zorunlu durumlar hariç bankacıların deyimiyle "durma noktasına" gelmişti.

Mevduat faizlerinde önce yüksek montanlı işlemlerde yıllık %40 civarında getiri oluşurken bazı bankalarda daha düşük tutarlara da bu faizleri verdi. Bankacılar KKM ve mevduat hariç seçim döneminde "pek bir işlem" yapamadıklarını belirtmişlerdi.

 

İlgili Haberler