Dolar geriledi Asya borsaları Çin'den gelen teşvikle yükseldi

Dolar geriledi Asya borsaları Çin'den gelen teşvikle yükseldi

Yatırımcılar Fed artışlarının ve Çin teşviklerinin sona ermesini beklerken Asya hisseleri yükseldi.

A+A-

Yatırımcıların bu haftaki ABD enflasyon verilerinin faiz artırımlarının yakın zamanda sona ereceğini desteklemesini umması ve Çin'in duraklayan büyümeyi desteklemek için ekonomik teşvik sağlayacağı beklentisini desteklemesiyle Asya hisseleri yükseldi ve güvenli liman dolar Salı günü düşüşe geçti.

Piyasalar, fiyat baskılarının ılımlılaşmaya devam edip etmediğini görmek için Çarşamba günü açıklanacak olan ve faiz oranı görünümüne ilişkin ipuçları sağlayabilecek ABD enflasyon verilerini bekliyor.

Asya işlem gününün erken saatlerinde, MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi %0,7 artarken, ABD hisse senedi vadeli işlemleri olan S&P 500 %0,06 yükseldi.

Yatırımcılar Pazartesi günü, enflasyonu düşürmek için ek faiz artışlarına ihtiyaç duyulmasına rağmen, merkez bankasının mevcut para politikası sıkılaştırma döngüsünün sonuna yaklaşıldığını söyleyen birkaç Fed yetkilisinin yorumlarını sindiriyorlardı.

ANZ analistleri bir notta, "ABD TÜFE'si odak noktasına gelecek ve ilgili olay riski potansiyel olarak havayı artıracak" dedi.

Avustralya hisseleri %1,01 yükselirken, Japonya'nın Nikkei hisse senedi endeksi %0,66 yükseldi.

Çin'in mavi çipli CSI300 endeksi erken işlemlerde %0,4 artış gösterdi. Hong Kong'un Hang Seng endeksi %1,03 artışla açıldı.

ANZ analistleri, Pazartesi günü Çin üretici fiyatlarında beklenenden daha sert bir düşüş gösteren verinin, ülkenin "COVID sonrası toparlanmasının hız kestiğini" gösterdiğini ancak "politika yapıcıların talebi desteklemek için daha fazlasını yapması gerekebileceği" yönündeki beklentileri artırdığını söyledi.

Pazartesi günü, ABD hisse senetleri geçen haftaki kayıplarının ardından yükselişle kapanırken, Fed yetkililerinin yorumları ABD merkez bankasının sıkılaştırma döngüsünün sonuna yaklaşmış olabileceği görüşünü destekledi.

Wall Street'te Dow Jones Endüstriyel Ortalaması %0,62, S&P 500 %0,24 ve Nasdaq Composite %0,18 değer kazandı.

Intel hisseleri %2,8 ve yarı iletkenler endeksi %2,1 yükseldi.

S&P 500 şirket kazançları bu hafta bazı büyük ABD bankalarının raporlarıyla başlayacak. Refinitiv'den alınan IBES verilerine göre, analistler ikinci çeyrekte kazançların yıllık bazda %6,4 düşmesini bekliyor.

ABD Hazine tahvillerinde, gösterge 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi Pazartesi günkü %4,006'lık ABD kapanışına kıyasla %4,0018'e ulaştı. Yatırımcıların daha yüksek Fed fon oranları beklentileriyle yükselen iki yıllık getiri, %4,862'lik ABD kapanışına kıyasla %4,8639'a ulaştı.

Fed yorumları, yatırımcıların ABD faiz oranlarının daha ne kadar yükselmesi gerektiğine dair beklentilerini azaltmasıyla, Asya ticaretinin erken dönemlerinde doları bir sepet döviz karşısında 101,88 ile iki ayın en düşük seviyesine indirdi.

Japon yeni Salı günü dolar başına 141,15 ile yaklaşık bir ayın en yüksek seviyesine çıktı ve ABD Hazine getirilerindeki düşüşten destek alarak en son dolar başına 141,43'ü satın aldı.

ABD ham petrolü %0,55 artışla varil başına 73,39 $'a yükseldi. Brent ham petrolü varil başına 78,04 dolara yükseldi.

Altın hafif yükseldi. Spot altın ons başına 1925,63 dolardan işlem gördü.

Bu haber toplam 522 defa okunmuştur
İlgili Haberler