"Dolar sistemi tehdit ettikçe ons altın 8 bin doları bile görebilir"

"Dolar sistemi tehdit ettikçe ons altın 8 bin doları bile görebilir"

Santiago Capital'ın kurucusu ve CEO'su Brent Johnson, 'şiddetli' küresel borç krizi ortaya çıktıkça altının dolarla birlikte yükseleceğini, dolarsızlaşmanın en az on yıl sürebileceğini söyledi.

A+A-

Santiago Capital'in Kurucusu ve CEO'su Brent Johnson'a göre küresel borç krizi sürdükçe dolar, altınla birlikte diğer para birimlerine göre güç kazanacak.

Dolar Milkshake Teorisini yaratan Johnson, uluslararası ticaret ve borç anlaşmaları söz konusu olduğunda "doların alternatifi olmadığını" söyledi.

Kitco News Baş Sunucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Michelle Makori'ye verdiği demeçte Johnson, "Bence bu senaryoda dolar en temiz kirli gömlek olarak görülecektir. Dünyanın dört bir yanındaki yatırımcılar ve kuruluşlar bu ortamda güvenli bir liman olarak dolar arayacaktır." şeklinde konuştu.

Johnson, "dünyadaki borç artışı" ve kredi sıkışıklığının ardından küresel bir devlet borcu krizinin kuvvetle muhtemel olduğunu söyledi.

Johnson, düşük küresel ekonomik büyüme, yüksek faiz oranları, önemli borç yükleri ve yüksek enflasyonun bir araya gelmesinin krizi tetikleyebileceğini iddia etti ve 2008 krizine değinerek şu sözleri kaydetti:

"Bir kez kredi daralması meydana geldiğinde, bu kendi kendini besleyebilir ve 2008'de yaşadığımız gibi bir duruma girebilirsiniz".

Dolardan arındırma

Kanada Kraliyet Bankası'na göre doların küresel rezervler içindeki payı 2001 yılında yüzde 73 iken bugün yüzde 58'e düştü.

Dolardan arındırma eğilimi, bu Ağustos ayında Güney Afrika'da toplanarak dolara rakip olacak bir rezerv varlık planlarını açıklayacak olan BRICS ittifakı (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) tarafından da destekleniyor.

Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesine Batı'nın verdiği ve Rusya'nın SWIFT uluslararası ödeme sisteminden men edilmesini de içeren yanıt, tüm dünyada ürpertiye neden oldu. 

Dolardan arındırma yönünde bir eğilim olduğunu kabul etmekle birlikte Johnson, bunun tamamen gerçekleşmesinin "en az" on yıl alacağı tahmininde bulundu.

Johnson, "Doların şişirileceği ve dolar endeksinin yabancı para birimleri karşısında düşeceği, hiperenflasyona gireceğimiz ve diğer para birimlerinin güçlü kalacağı inancında değilim" dedi.

Johnson, yabancı siyasi liderler dolarsızlaştırma ve ikili ticaret anlaşmaları müzakere etme arayışında olsalar da, iş dünyası liderlerinden "geri adım" geleceğini de sözlerine ekledi.

Johnson ayrıca "Çoğu [işadamı] dolar üzerinden ödeme almak istiyor. Doların satın alma gücü Brezilya realinin, Kenya şilininin ya da Türk lirasının satın alma gücünden daha iyi." şeklinde konuştu.

Johnson'a göre dolar diğer para birimleri karşısında yükseldikçe altın da yükselecek.

Altın 8 bin doları bile görebilir

Johnson, "Bence dolar o kadar güçlenecek ki mevcut [küresel para] sistemini mahvedecek" öngörüsünde bulundu. "Dolar yükseldikçe ve sistem tehdit altına girdikçe, tüm bu kaos yaşandıkça ve yeni bir para sistemi önerildikçe, altın 5.000 ya da 8.000 dolardan işlem görecek... Bu kaos ortaya çıktıkça altın çok daha yükselecek."

Bu haber toplam 807 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler