Dolar zayıfladı yen Mart'tan bu yana ilk aylık kazancını elde etti

Dolar zayıfladı yen Mart'tan bu yana ilk aylık kazancını elde etti

Yen Mart ayından bu yana ilk aylık kazancını elde etti; dolar aylık kayba yöneldi.

A+A-

Yen Pazartesi günü düşerek, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) faiz oranları üzerindeki kontrolünü gevşetmesinin ardından geçen haftanın sonundaki dalgalı seanstaki kayıplarını genişletti, ancak yine de art arda üç aylık düşüşü tersine çevirme yolunda ilerledi.

Pazartesi günü Asya'da yapılan resmi bir fabrika anketine göre, Çin'in imalat faaliyetleri Temmuz ayında dördüncü ay üst üste düşüş gösterdi.

Yen yaklaşık %0,3 düşüşle dolar başına 141,57 seviyesindeydi, ancak Temmuz ayını Mart ayından bu yana ilk aylık yükselişi olan yaklaşık %2'lik bir kazançla kapatmaya yöneldi.

Cuma günü, tüccarlar BOJ'un ultra düşük faiz oranlarını sürdürürken tahvil getiri eğrisi kontrol (YCC) politikasını daha esnek hale getirme ve uzun vadeli bir faiz sınırı savunmasını gevşetme hamlesinin etkilerini belirlemeye çalışırken yen bir kuyruk dönüşüne girdi.

Dolar Cuma günkü seansı Japon para birimi karşısında %1,2'lik bir kazançla tamamladı, ancak bu kazanç %1'lik bir düşüşle seansın en düşük seviyesi olan 138,05 yen seviyesine geriledikten sonra gerçekleşti.

Pepperstone araştırma müdürü Chris Weston, "BOJ, YCC'de yaptığı kozmetik değişiklikle piyasayı ters köşeye yatırdı - özünde, merkez bankasının zekice bir hamlesiydi ve YCC bandında -/+ %1'lik bir aralığa düz bir değişiklikle gelecek dalgalanmayı köprülemeyi başardılar" dedi ve ekledi:

"Gelecekte küresel tahvil piyasalarında gelgit dalgaları yaratmadan politikayı sıkılaştırmak istemeleri halinde kendilerine her türlü esnekliği sağladılar."

Bu hamlenin küresel para akışları üzerinde de sismik etkileri olabilir zira borçlanmanın ucuz olduğu yen, yıllardır sermaye piyasası fonlamasının temel dayanağı olmuştur ve şimdi tam da küresel faizler zirve yapacak gibi görünürken yükselen Japon getirilerinin yukarı yönlü baskısıyla karşı karşıyadır.

Bu arada offshore yuan, Çin'in resmi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verilerinin Çinli yetkililerin daha fazla teşvik önlemi almasının yakın olduğu beklentilerini güçlendirmesiyle %0,2'den fazla değer kazanarak dolar başına 7,1365 seviyesine yükseldi.

Genellikle yuan için likit bir vekil olarak kullanılan Avustralya doları en son %0,2 artışla 0,6661 $ olurken, kivi %0,25 değer kazanarak 0,6168 $ oldu.

ABD doları, Federal Rezerv'in agresif faiz artırım döngüsünün - doların gücünün önemli bir itici gücü - geçen haftaki 25 baz puanlık artışla sona ermiş olabileceği beklentisiyle aylık bir kayba yöneldi.

Dolar endeksi son olarak %0,11 artışla 101,72 seviyesindeydi ancak aylık bazda %1'in üzerinde bir düşüş yaşayarak kaybını ikinci aya taşıdı.

Cuma günü açıklanan veriler, ABD'de yıllık enflasyon oranının Haziran ayında iki yıldan uzun bir sürenin en yavaş hızında arttığını ve temel fiyat baskısının azaldığını göstererek Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üzerindeki faiz artırımına devam etme baskısını hafifletti.

Commonwealth Bank of Australia'da (CBA) döviz stratejisti Carol Kong, "Tüm veriler ABD ekonomisinde 'Goldilocks' senaryosunu desteklemeye devam ediyor" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yakın vadede, piyasanın FOMC'nin sıkılaştırma döngüsünü tamamladığına dair görüşü nedeniyle dolar ağır basabilir."

Euro %0,02 artışla 1,1017$'a yükseldi ve geçen haftaki Avrupa Merkez Bankası politika toplantısının Eylül ayında faiz oranlarında bir duraklama olasılığını benzer şekilde artırmasına rağmen aylık yaklaşık %1'lik bir kazanç elde etmeyi hedefliyordu.

Sterlin, İngiltere Merkez Bankası'nın bu hafta yapacağı ve çeyrek puanlık bir faiz artırımının beklendiği politika toplantısı öncesinde 1,2849$ seviyesinde yatay seyretti.

Bu haber toplam 531 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler