Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq 100 savaşın gölgesinde nasıl açılacak

Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq 100 savaşın gölgesinde nasıl açılacak

Orta Doğu gerilimi güvenli liman varlıklarını desteklerken, hisse senetleri düştü.

A+A-

İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar, yatırımcıları güvenli liman varlıklarına yöneltirken, ABD hisse senedi endeks vadeli işlemleri Pazartesi günü düştü. New Lork borsasında normal seansın da yüzde 0.5 civarına kayıpla açılması bekleniyor

Endeks vadeli kontratlarda Dow e-minis 152 puan ya da %0,45, S&P 500 e-minis 24,25 puan ya da %0,56 ve Nasdaq 100 e-minis 109,5 puan ya da %0,72 düşüş gösterdi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanının şiddetlenmesinin ardından, ham petrol fiyatları %4'e yakın bir artış gösterdi.

İsrail askerleri, Hamas'ın Gazze'den İsrail'e düzenlediği saldırılara misilleme olarak Gazze Şeridi'ni bombalamaya devam ediyor.  ABD, İsrail'e destek için askeri gemi ve uçak göndereceğini duyurdu.

Wall Street'in "korku göstergesi" olan CBOE volatilite endeksi de 19,10'a yükselerek yatırımcı endişesini yansıttı.

Altın ve ABD doları gibi geleneksel güvenli liman varlıkları değer kazanırken, artan belirsizlik ham petrol fiyatlarını yükseltti.

ABD tahvil piyasası Pazartesi günü Columbus Günü nedeniyle kapalıydı.

Bu hafta, Eylül ayı üretici fiyat ve tüketici fiyat endekslerinin yanı sıra Fed'in Eylül ayı toplantı tutanaklarını da içeren temel enflasyon verileri odak noktası olacak.

Pazartesi günü ilerleyen saatlerde yatırımcılar Fed Başkan Yardımcısı Philip Jefferson ve Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Michael Barr'ın konuşmalarını takip edecek.

Ayrıca JPMorgan Chase (NYSE:JPM), Wells Fargo, Citigroup (NYSE:C) ve varlık yöneticisi BlackRock (NYSE:BLK) gibi büyük bankaların yaklaşan üç aylık kazançlarına da odaklanılacak.

Hisselerde durum

Chevron (NYSE:CVX), Exxon Mobil (NYSE:XOM), Marathon Oil (NYSE:MRO) ve Occidental Petroleum (NYSE:OXY) gibi enerji şirketlerinin her biri piyasa öncesi işlemlerde %3 civarında artış gösterdi.

United Airlines, Delta Air Lines (NYSE:DAL) ve American Airlines (NASDAQ:AAL) Tel Aviv'e doğrudan uçuşlarını askıya aldı. Bu şirketlerin hisselerinin her biri %2'den fazla değer kaybetti.

Altın madencisi Newmont ve ABD'de listelenen Barrick Gold (NYSE:GOLD) hisseleri sırasıyla %1,7 ve %2,4 yükseldi.

Savunma şirketleri Northrop Grumman (NYSE:NOC), RTX, General Dynamics (NYSE:GD) ve Lockheed Martin (NYSE:LMT) %2,9 ile %4,7 arasında yükseldi.

Apple (NASDAQ:AAPL), Meta Platforms (NASDAQ:META), Alphabet (NASDAQ:GOOGL) ve Amazon.com (NASDAQ:AMZN) gibi büyük teknoloji hisseleri %0,9 ile %1,2 arasında düşüş gösterdi.

Çip hisseleri Intel (NASDAQ:INTC), Nvidia (NASDAQ:NVDA), Qualcomm (NASDAQ:QCOM) ve Advanced Micro Devices (NASDAQ:AMD) da %1,0 ile %2,2 arasında değer kaybetti.

Tesla (NASDAQ:TSLA), şirketin Eylül ayındaki Çin yapımı elektrikli araç satış hacminin bir yıl öncesine göre %10,9 azaldığını gösteren verilerle %1,7 değer kaybetti.

Disney, Nelson Peltz'in Trian Fon Yönetimi'nin medya devindeki hissesini artırdığı ve aktivist yatırımcının kendisi de dahil olmak üzere birden fazla yönetim kurulu koltuğu talep etmesi beklendiği haberiyle %0,8 değer kazandı.

İlgili Haberler