Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq enflasyon verisi sorası nasıl açılacak

Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq enflasyon verisi sorası nasıl açılacak

New York Borsasında Enflasyon Verileri Beklentisi Piyasaları Harekete Geçirdi

A+A-

New York Borsası'nda hisse senedi endeks vadeli işlemleri, önemli bir enflasyon raporunun öncesinde Çarşamba günü yükseliş trendine girdi. Dow e-minis 24 puan (%0,06), S&P 500 e-minis 2,5 puan (%0,05) ve Nasdaq 100 e-minis 16,75 puan (%0,09) artış gösterdi.

Bugün açıklanacak raporun Federal Rezerv'in 2023 yılı para politikası kararları üzerinde etkili olması bekleniyor.

Son zamanlarda açıklanan güçlü ABD ekonomisi verileri ve 2024'ün başlarındaki yüksek enflasyon okumaları, merkez bankasının faiz indirimleri ile ilgili beklentileri yumuşattı.

Şimdi tüm dikkatler, Şubat ayında %3,2 olan yıllık enflasyonun Mart ayında %3,4'e yükselmesi öngörülen ABD Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) verilerine çevrilmiş durumda.

Gıda ve enerji gibi değişken unsurların hariç tutulduğu çekirdek TÜFE'nin ise Şubat ayındaki %3,8'e kıyasla yıllık bazda %3,7'ye gerilemesi bekleniyor.

Piyasa duyarlılığı, Fed'den beklenen faiz indirimlerinin azaldığını gösteriyor. Yatırımcılar yıl başında yaklaşık 150 baz puan olan faiz indirimi beklentisini 67 baz puana düşürdü.

Buna karşın, CME'nin FedWatch aracına göre Haziran ayında en az 25 baz puanlık bir faiz indirimi olasılığı %54'e geriledi. Geçen hafta bu oran %60'ın üzerindeydi.

Yatırımcılar, gün içinde Fed'in Mart ayı toplantı tutanaklarının açıklanmasını da bekliyor. Bu tutanaklar, merkez bankasının yıl için üç faiz indirimi öngörüsünü teyit edip etmeyecek ve faiz oranlarına ilişkin duruşu hakkında fikir verecek.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic Salı günü yaptığı açıklamada, enflasyonun durgunlaşması ve ekonomik performansın mükemmelleşmeye devam etmesi halinde bu yıl faiz indirimi yapılmayabileceğini belirtti.

Nasdaq ve S&P 500 endeksleri dün hafif kazançlar elde etse de, ilk çeyrek kazanç sezonunun başlangıcı öncesinde gerileyen finans hisseleri piyasayı aşağı çekmişti.

Bankacılık devleri JPMorgan Chase, Citigroup ve Wells Fargo'nun hafta sonuna doğru kazançlarını açıklaması bekleniyor.

Piyasa öncesi işlemlerde Alphabet, Tesla ve Apple'ın %0,1 ile %0,8 arasında yükselmesiyle çoğu megacap büyüme hissesi kazanç sağladı.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co'nun ABD'de listelenen hisseleri, çip üreticisinin ilk çeyrek geliri için piyasa tahminlerini aşmasının ardından %1 arttı.

Ayrıca, Alibaba'nın ABD'de işlem gören hisseleri, şirketin kurucu ortağı Jack Ma'nın çalışanlara gönderdiği ve internet devinin yeniden yapılandırma çabalarına destek ifade eden uzun bir notun ardından %3'ün üzerinde artış gösterdi.

 

İlgili Haberler