Fitch dünyanın iki numarasının görünümünü düşürdü

Fitch dünyanın iki numarasının görünümünü düşürdü

Fitch, Çin'in Görünümünü Borç Endişeleriyle Negatife Çevirdi, Çin Tepkili

A+A-

Fitch Ratings, hükümetin emlak sektöründen kaynaklı bir yavaşlamayla mücadele ederken borçlanmada beklenen artışı gerekçe göstererek Çin'in ekonomik görünümünü durağandan negatife düşürdü.

Bu revizyon, Pekin'in konuta olan bağımlılığını azaltmaya çalıştığı bir dönemde dünyanın ikinci büyük ekonomisinin geleceğine dair belirsizliklerin arttığını gösteriyor. Fitch açıklamasında, bu eğilimin borçlanma seviyelerini yukarı yönlü etkilemeye devam edeceğini vurguladı.

Grow Investment Group'un baş ekonomisti Hao Hong, Fitch'in kararını eleştirerek, mali bütçe açığının genişletilmesinin iyi ve kötü borçları ayırt ederek ekonomik görünümü iyileştirebileceğini savundu.

Fitch'in kararı, Moody's Investors Service'in Aralık ayındaki benzer hamlesini takip etti ve Çin ekonomisi için kritik bir döneme denk geldi. Çin'de ilk çeyrek büyüme rakamları ve merkez bankasının kredi faiz oranlarına ilişkin kritik kararlar gibi önemli göstergelerin yakında açıklanmasıyla birlikte, finansal piyasalar iyileşme işaretleri arıyor.

Son on yılda kamu borcundaki artış ve emlak sektöründeki gerileme, son teşvik paketlerine rağmen Çin'in ekonomik gidişatının karşı karşıya olduğu karmaşıklıkları vurguluyor. Ülkenin kamu borcu, Japonya ve ABD gibi gelişmiş ekonomilere kıyasla düşük olsa da, pandemiden bu yana önemli ölçüde artmıştı.

Ecognosis Advisory Co. CEO'su Andrew Freris, endişelere rağmen Çin'in yerel para birimiyle borçlanmasının borç krizi riskini azalttığını savunuyor.

OCBC'de faiz stratejisti olan Frances Cheung ise Fitch'in görünüm indiriminin duyarlılığı etkileyebileceğini, ancak acil politika değişikliklerine yol açmasının pek olası olmadığını söyledi. Uzmanlara göre, Çin'in güçlü vergilendirme gücü ve büyüme potansiyeli, olası not indirimlerine karşı direnç sağlıyor.

 

İlgili Haberler