Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq FED kararı sonrası ilk seansta nasıl açılacak

Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq FED kararı sonrası ilk seansta nasıl açılacak

New York borsası önemli kazanç raporları öncesi,. FED sonrası kayıpları azalttı

A+A-

New York borsası vadeli işlemleri, önceki seansta Federal Rezerv toplantısı sonrası yaşanan sert düşüşlerin ardından Perşembe günü toparlandı. Bu toplantı öncesinde birçok mega şirketin kazanç raporları da yatırımcıları heyecanlandırıyor.

Dow Futures kontratı 45 puan veya %0,1  S&P 500 Futures 16 puan veya %0,3 Nasdaq 100 Futures ise 95 puan veya %0,6 yükseldi.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın faiz indirimi beklentilerini azaltan açıklamaları sonrası ABD'nin ana endeksleri Çarşamba günü düşüşle kapanmıştı.

Dow Jones Endüstriyel Ortalaması Aralık ayından bu yana en kötü günü yaşayarak 300 puandan fazla veya %0,8 kayıpla kapandı. S&P 500 %1,6 düşerken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite Ekim ayından bu yana en kötü seansı geçirerek %2,2 değer kaybetti.

Fed Erken Faiz İndirimi Umutlarını Frenliyor

Federal Rezerv, Çarşamba günü faiz oranlarını beklendiği gibi yüksek tutarken, Başkan Powell enflasyonun düşüşüne dair işaretler olmasına rağmen faiz indirimlerinin yakında başlayacağına dair umutları zayıflattı.

Powell, Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında Mart ayında faiz indirimi yapmanın "temel senaryo" olmadığını belirsöyledi.

Goldman Sachs, Fed'in faiz indirimlerini Marattan May ayına erteleyen tahminini revize etti ve bu yıl toplam beş adet 25 baz puanlık indirim beklediğini tekrarladı. Yatırım bankası, Mayıs ayından Eylül ayına kadar dört ardışık indirim ve Aralık ayında son bir indirim öngörüyor.

Cuma günü açıklanacak kritik aylık istihdam raporu öncesinde, Perşembe günü haftalık işsizlik maaşı başvuruları verileri piyasaları etkileyebilir.

Amazon, Apple ve Meta Raporları Bekleniyor

Bugün Microsoft (NASDAQ:MSFT) ve Google'ın ana şirketi Alphabet (NASDAQ:GOOGL) hisselerinin zayıflaması da Çarşamba günü yatırımcı sentimentini olumsuz etkiledi. Her iki teknoloji devi de yapay zeka yeteneklerini geliştirmek için gereken maliyet artışlarına dikkat çekti.

Amazon (NASDAQ:AMZN), Apple (NASDAQ:AAPL) ve Facebook'un sahibi Meta Platforms (NASDAQ:META) gibi daha fazla mega-cap teknoloji hissesi Perşembe günü kapanış zili sonrasında kazançlarını açıklayacak.

Merck (NYSE:MRK), Peloton Interactive (NASDAQ:PTON) ve Royal Caribbean (NYSE:RCL) ise kazançlarını piyasa açılışından önce açıklayacak.

Qualcomm (NASDAQ:QCOM) ise ikinci mali çeyrek karının Wall Street tahminlerini aştığını bildirdi. Ancak yatırımcılar, San Diego merkezli yapay zeka çip üreticisinin Çin'de önemli pazar payı kaybettiğinden endişe duyuyor.

Ham Petrol Orta Doğu Gerilimleriyle Yükseldi

Petrol fiyatları, Perşembe günü Orta Doğu'daki yüksek gerilimlerden destek alarak yükseldi, ancak OPEC+ toplantısını takiben ihtiyatlı bir yaklaşım sergiledi. ABD ham petrolünün varil fiyatı %0,9 artışla 76,50 dolara, Brent ham petrolünün fiyatı ise %0,8 artışla 81,22 dolara yükseldi.

OPEC ve müttefiklerinin oluşturduğu Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC+), bu yılın ilk büyük toplantısı olan Ortak Bakanlık İzleme Komitesi toplantısını gerçekleştiriyor ancak Reuters haberine göre toplantı gündeminde üretim politikası değişiklikleri yer almıyor.

İlgili Haberler