S&P 500'ün trilyon dolarlık şirketi Amazon bu sefer temettü ödeyecek mi?

S&P 500'ün trilyon dolarlık şirketi Amazon bu sefer temettü ödeyecek mi?

S&P 500'de trilyon dolarlık piyasa değerine sahip olup temettü ödemeyen tek şirket, Amazon.

A+A-

Amazon (AMZN) S&P 500'de temettü ödemeyen tek trilyon dolarlık şirket olma özelliğini taşıyor. Ancak son zamanlarda şirketin bu konudaki tutumunun değişebileceğine dair sinyaller gelmeye başladı. Peki, Amazon temettü ödemeye başlayacak mı? Yatırımcılar bu gelişmeye nasıl tepki veriyor?

Amazon, son yıllarda istikrarlı bir şekilde büyüyen ve önemli miktarda serbest nakit akışı üreten oldukça karlı bir şirket.  Ancak, şirket şu ana kadar yatırımcılarına temettü ödemedi. Bu durum, bazı yatırımcılar arasında hoşnutsuzluğa neden oluyor.

Son yıllarda Meta ve Alphabet gibi bazı büyük teknoloji şirketleri ilk kez temettü ödemeye başladı. Bu durum, yatırımcıların temettü ödeyen şirketlere olan ilgisinin arttığını gösteriyor. Amazon da bu eğilime uyarsa, yatırımcıları arasında popüler bir hamle olabilir.

Amazon'un temettü ödemeyi seçmesi halinde, ne kadar ödeyeceği sorusu da merak konusu. Şirket, Microsoft'un ilk temettüsünde yaptığı gibi nispeten düşük bir getiriyle başlayabilir veya S&P 500'deki temettü ödeyenlerin ortalamasına yakın bir şey sunmayı seçebilir. Ancak bazı analistler, Amazon'un temettü ödemeye başlamasının zaman alabileceğini savunuyor. Şirketin şu anda büyümeye odaklandığını ve tüm serbest nakit akışını yatırımlara yönlendirmeyi tercih ettiğini belirtiyorlar.

Çoğu nesnel ölçüme göre teknoloji devinin üç ayda bir ödeme başlatmasının zamanı geldi. Geçtiğimiz on yılda Amazon yaklaşık 90 milyar dolarlık serbest nakit akışı elde etti. Bunun sadece 6 milyar dolarını 2022'de hisseleri geri satın almak için kullandı. Analistler temettü dağıtımı kararı alındığında bunun teorik olarak %2,4'lük toplam hissedar getirisi olacağını ifade ediyor

 

 

İlgili Haberler