Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq için 2024'teki en büyük riskler

Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq için 2024'teki en büyük riskler

New York borsası FED kararından sonra yeniden yükselişe geçti ancak riskler de yok değil

A+A-

New York borsası FED kararından sonra yeniden yükselişe geçti ancak riskler de yok değil. Uzmanlar, Fed'in faiz oranlarını düşürmeye başlaması beklentisiyle endekslerin yeniden yükselişe geçtiğini, ancak piyasanın yeni yıla girerken hala bir dizi riskle karşı karşıya olduğunu söylüyor.

İşte 2024'te New York borsasında hisse senetleri için en büyük risklerden bazıları:

Durgunluk: Fed'in faiz oranlarını düşürmesi beklense de, ekonomide halihazırda gerçekleşen birikmiş mali sıkılaştırma sayesinde ekonomi hala bir resesyona girme riski taşıyor.

Borç balonunun patlaması: Faiz oranlarının yükselmesi ve yeniden finansmanın şirketler için daha pahalı hale gelmesi nedeniyle piyasalar bu yıl şimdiye kadar bir kurumsal borç temerrüt dalgası olması ihtimalini de değerlendiriyor..

S&P 500'ün düzeltmesi: S&P 500'ün bazı kısımları aşırı değerli görünüyor. Aşırı likidite dönemi sona ererken, gelecek yıl faiz indirimlerine gidilse bile faizlerin daha uzun süre yüksek kalması muhtemel.

Bir Siyah Kuğu olayı: Siyah Kuğu olayları doğası gereği öngörülemez ve bu nedenle tahmin edilmesi zor olsa da, yatırımcıların piyasalarda partiyi bozabilecek birkaç aykırı senaryo var.

Durgunluk riski:

Fed'in faiz oranlarını düşürmesi beklense de, halihazırda gerçekleşen birikmiş mali sıkılaştırma nediniyle ABD ekonomisi hala bir resesyona girme riski taşıyor.

Fransız bankası Société Générale, "resesyonun bir ipucunun" bile hisse senetlerinin düşmesine neden olabileceği uyarısında bulundu ve bugünkü piyasa ile 1987'de görülen koşullar arasında paralellikler olduğunu belirtti.

BCA Research stratejistleri de ekonomi resesyona girdiğinde hisse senetlerinin %27'ye kadar düşebileceği uyarısında bulunuyor.

Borç balonunun patlama riski:

"Siyah Kuğu" kitabının yazarı Nassim Taleb'i danışmanı olarak gören bir hedge fonu olan Universa Investments, geçtiğimiz günlerde hisse senetlerinin 1929'dan bile daha sert bir çöküş yaşayacağını öngördü. Bunun nedeni, faiz oranları son derece düşükken piyasalarda oluşan ve borçlanma maliyetleri daha uzun süre yüksek kalmaya devam ettikçe patlamaya hazırlanan büyük bir borç balonu.

Universa'nın baş yatırım yetkilisi Mark Spitznagel, Intelligencer'a verdiği bir röportajda "İnsanlık tarihinin en büyük kredi balonunun içindeyiz. Bunun nedeni tamamen yapay olarak düşük faiz oranları, ekonomide büyük finansal krizden bu yana gerçekten büyük bir şekilde gerçekleşen yapay likidite," dedi.

Yüksek değerli S&P 500'ün düzeltme riski:

S&P 500'ün bazı kısımları aşırı değerli görünüyor. Pandemi boyunca aşırı düşük seyreden faiz oranları, bu yıl bir avuç hisse senedinde çılgın bir yükselişle doruğa ulaşan bir borsa çılgınlığına yol açtı. "Muhteşem Yedili" olarak adlandırılan bu teknoloji firmaları bu yıl büyük ilgi gördü ve gösterge endeksin geri kalanındaki kazançları gölgede bıraktı.

Aşırı likidite dönemi sona ererken, gelecek yıl faiz indirimlerine gidilse bile faizlerin daha uzun süre yüksek kalması muhtemel. Bu da piyasanın en çok abartılan bazı hisse senetleri için kötü haber olabilir.

Bir Siyah Kuğu olayı riski:

Siyah Kuğu olayları doğası gereği öngörülemez ve bu nedenle tahmin edilmesi zor olsa da, yatırımcılar için piyasadaki partiyi bozabilecek birkaç aykırı senaryo var.

Üst düzey ekonomist ve piyasa felaket tellalı Nouriel Roubini yakın zamanda kaleme aldığı bir yazıda, ABD ile Çin arasında tırmanan gerilimin bir felaketi tetikleyebileceğine işaret etti. Roubini, süper güçler arasındaki saldırganlığın sonunda tam bir savaşa dönüşebileceği ve bunun da dünya ekonomisi için felaket olabileceği uyarısında bulundu.

Roubini yakın zamanda Bloomberg'e verdiği bir mülakatta İsrail ve Hamas arasındaki çatışmanın Orta Doğu bölgesine de yayılabileceğini söyledi. Çatışmanın yayılması petrol fiyatlarının yükselmesine neden olarak batıda stagflasyonist bir krize yol açabilir.

Roubini kısa bir süre önce stagflasyonist bir krizin yatırımcıların önümüzdeki on yıl içinde trilyonlarca dolar kaybetmesine neden olabileceği uyarısında bulundu.

Sonuç: Risk faktörleri galip gelebilir

2024'te hisse senetleri için riskler oldukça yüksek görünüyor. Durgunluk, borç balonunun patlaması, yüksek değerli hisse senetlerinin fiyatlarıda düzelte ihtimali ve bir Siyah Kuğu olayı gibi faktörler, piyasayı aşağı çekebilir.

Uzmanlara göre, yatırımcılar, bu riskleri göz önünde bulundurarak portföylerini çeşitlendirmeli ve risklerini yönetmeye odaklanmalı.

Bu çerçevede, yatırımcılar 2024'te hisse senetlerinde riski azaltmak için şunları yapabilir:

Portföylerini çeşitlendirin. Sadece tek bir hisse senedi veya sektöre odaklanmak, riski artıracaktır. Farklı sektörlerden ve ülkelerden hisse senetlerine sahip olmak, portföyünüzü daha dengeli hale getirecektir.

Risklerini yönetin. Stop-loss emirlerini kullanarak, kayıplarınızı sınırlayabilirsiniz. Ayrıca, kaldıraçlı ürünlerden kaçınmak, riskinizi azaltmaya yardımcı olacaktır.

Gözlemci olun. Piyasaları yakından takip edin ve riskinizi artıracak herhangi bir gelişme için hazırlıklı olun.

Ayrıca şunları da unutmayın:

* Wall Street'teki analistlerin çoğu, 2024'te S&P 500'ün yükselmeye devam edeceğini tahmin ediyor. Ancak, bu tahminler, risklerin farkında olmalarını gerektiriyor.

* Yatırımcılar, bu riskleri göz önünde bulundurarak ve gerekli önlemleri alarak, 2024'te hisse senetlerinde kayıpları sınırlayabilirler.

İlgili Haberler