Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq için petrol fiyatları gösterge olacak

Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq için petrol fiyatları gösterge olacak

Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq da üzerinde jeopolitk riskler artarak devam ediyor. Petrol fiyatları piyasalar için gösterge olacak.

A+A-

İsrail Filistin Savaşı nedeniyle piyasalar tedirgin. Savaş ilk etkisini altın fiyatları üzerinde gösterdi.

Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq endekslerini  Brent petrol ve altını bir süre daha Hamas saldırısı ile başlayan İsrail-Filistin Savaşı belirleyecek. Peki yurtdışı piyasalarda ne bekleniyor.

Yatırım Finansman Menkul Değerler'in değerlendirmesine göre petrol fiyatları hafta içerisinde önemli bir gösterge olabilir.

Yatırım Finansman Menkul Değerler'in açıklaması şu şekilde:

ABD'de Cuma günü açıklanan istihdam verisinin ardından endekslerde seans içerisinde pozitif momentum etkili oldu. Hem manşet veri hem de geçmiş iki aya ait revizyonlar ABD'de istihdam piyasasının güçlü olduğuna işaret ediyor. Buna karşın ücretlerin ılımlı artışı Fed üzerindeki faiz artırım baskısının hafiflemesine neden olabilir. ABD'de tahvil piyasasındaki azalan gerilimi ılımlı ücret artışlarıyla açıklayabiliriz.

Yeni haftaya yükselen jeopolitik risklerle başladık. Bu noktada petrol fiyatlarının hafta içerisinde önemli bir gösterge olabileceğini düşünüyoruz. Goldman Sachs, bölgesel gerginlikler ile birlikte İran'ın üretim projeksiyonları için riskleri negatif eğilimli olarak değerlendirdi. Banka, Haziran 2024 brent petrol fiyat tahminin 100 $/varil olarak teyit etti. İsrail'deki saldırıların kısa vadede petrol stok rakamlarına ve arz - talep dengesine etkisi ise düşük ihtimal olarak değerlendirildi. Bu sabah küresel piyasalarda vadeli endekslerde satış baskısı ön planda. ABD endeksleri bugün resmi tatil nedeni ile kapalı olacak.

Ekonomik ajandada bugün, Euro Bölgesi'nde Ekim ayı Sentix Yatırımcı Güveni (11:30) takip edilecek. ABD'de ise veri akışı sakin fakat Fed Başkanlarının bugün yapacağı konuşmaları takip edeceğiz. Jeopolitik riskler ise hafta içerisinde ana gündem maddemiz olacak.

Dolar endeksinde güvenli liman alımları görülüyor. Benzer görünüm ile Japon Yeni'nde de kuvvetlenme mevcut. Asya'da Çin, Golden Week tatilinden dönüyor. Hafta sonu yayımlanan veriler, ülkenin döviz rezervlerinin Eylül ayında beklenenden fazla düştüğünü gösterdi.

Bu hafta Dünya Bankası - IMF'in yıllık toplantısı Fas'ta gerçekleşecek. IMF'in küresel ekonomiye ilişkin tahminleri ise Salı günü yayımlanacak. IMF'in bu yıl ve gelecek yıl için küresel büyüme tahmini %3 seviyesinde.

İlgili Haberler