Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq neden geriledi, şimdi gündemde ne var?

Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq neden geriledi, şimdi gündemde ne var?

ABD Borsalarınde Endeksler Geçen Hafta Düştü: Teknoloji Sektörü S&P 500'ü Baskı Altına Aldı. İşte Nedenler ve Bu Haftanın Gündemi

A+A-

New York borsasında endeksler geçen haftayı kayıpla tamamlarken S&P 500'ün, teknoloji sektöründeki keskin satışlardan etkilendiği gözden kaçmadı. Haftanın son işlem gününü Dow Jones Endüstriyel Ortalaması (DJIA) %0,5, S&P 500 (SPX) %0,6 ve Nasdaq Composite (COMP) %1 düşüşle tamamladı.

Düşüşün ana nedeni, S&P 500'ün bilgi teknolojileri sektöründeki sert satışlardı. "Big Tech" olarak bilinen önde gelen teknoloji firmalarının hisselerindeki ivme son aylarda azalmaya başladı. Öte yandan yatırımcılar, devam eden enflasyonun Federal Rezerv'in faiz indirimlerini engelleyebileceğine dair endişeli. Fed'in 20 Mart'taki toplantısında 2024'teki faiz ayarlamalarına dair projeksiyonları açıklaması bekleniyor.

Haftalık bazda bakıldığında, Dow Jones Endüstriyel Ortalaması %0,1, S&P 500 %0,1 ve Nasdaq Composite %0,7 kayıp yaşadı. S&P 500'ün teknoloji, iletişim hizmetleri ve ihtiyari tüketici sektörleri Cuma günü %1'den fazla düşüş yaşadı. Microsoft, Amazon, Alphabet, Meta ve Apple gibi Büyük Teknoloji hisseleri kayıpla kapandı.

Geçen haftanın önemli ekonomi haberleri ise şunlardı. New York Fed'in imalat faaliyetlerini yansıtan Empire State iş koşulları endeksi Mart ayında önemli ölçüde düşerek imalat faaliyetlerinde bir gerilemeye işaret etti. ABD sanayi üretimi Ocak ayındaki düşüşün ardından Şubat ayında hafif bir artış gösterdi. Önemli bir anketle ölçülen tüketici duyarlılığı Mart ayı başında 32 ayın en yüksek seviyesinden hafif bir düşüş gösterdi.

Ameriprise'ın baş piyasa stratejisti Anthony Saglimbene, Big Tech'teki ivmenin son aylarda azaldığını söylüyor. BNY Mellon Wealth Management'ta baş yatırım yetkilisi Sinead Colton Grant ise Fed'in bu yıl üç faiz indirimi yapmasını bekliyor.

Federal fon vadeli işlem piyasası yatırımcıları, Fed'in Mayıs ayına kadar faiz oranlarını korumasını bekliyor. CME FedWatch aracına göre, Haziran ayında çeyrek puanlık bir faiz indirimi için %55,5'lik bir olasılık var.

İlgili Haberler