Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq, Powell'ın açıklamaları sonrası kararsız

Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq, Powell'ın açıklamaları sonrası kararsız

New York borsasında Fed Başkanı'nın enflasyonla mücadeleye kararlı olduğu mesajı, faiz artırımlarının sona ereceğine dair umutları azalttı.

A+A-

Wall Street vadeli işlemleri, Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell'ın enflasyonla mücadeleye kararlı olduğunu gösteren şahin tonunun ardından bugün karışık seyrediyor.

Dow e-minis 53 puan ya da %0,16, S&P 500 e-minis 0,25 puan ya da %0,01 ve Nasdaq 100 e-minis 29,5 puan ya da %0,19 düşüş gösterdi.

Yatırımcılar, Fed'in faiz artırımlarının sona ereceğine dair umutları azaltan bu mesajın ardından gelecek haftanın ekonomik raporlarını dört gözle bekliyor.

Powell, dün yaptığı açıklamada, merkez bankası yetkililerinin faiz oranlarının enflasyonla savaşı bitirecek kadar yüksek olduğundan "emin olmadıklarını" ve gerekirse politikayı daha da sıkılaştırmaktan çekinmeyeceklerini söylemişti.

Şahin yorumlar ABD Hazine tahvil getirilerinin yükselmesine neden oldu ve Wall Street'te, merkez bankasının son toplantısında faizleri değiştirmemesinin ardından Fed'in faiz artırım döngüsünü tamamladığına dair beklentilerin yol açtığı güçlü kazanımları sona erdirdi.

S&P 500 ve Nasdaq önceki seansta son iki yılın en uzun kazanç serisini yakalamıştı.

Scope Markets baş piyasa analisti Joshua Mahony, "Powell'ın ortaya çıkmasının ardından piyasaların oldukça gergin olmasıyla birlikte, son zamanlarda görülen piyasa güveni açıkça nispeten istikrarsız varsayımlara dayanıyor" dedi.

Ancak Mahony, enflasyonun düşüş eğilimini sürdürme olasılığı nedeniyle, "bundan sonra faiz oranlarının sabit kaldığını görmemiz için güçlü bir şans var" diye ekliyor.

CME Group'un FedWatch aracına göre yatırımcılar, Powell konuşmadan önce yaklaşık %70 olan Fed'in Haziran toplantısında faiz indirimine gitme ihtimalini yaklaşık %60 olarak fiyatladı.

Bu hafta ekonomik veriler açısından zayıf geçerken, yatırımcılar önümüzdeki hafta tüketici ve üretici fiyatlarının yanı sıra perakende satışlara ilişkin raporlar alacak ve bu da Fed'in Aralık toplantısı öncesinde faiz oranı beklentilerini daha da şekillendirecek.

Michigan Üniversitesi, Kasım ayına ilişkin tüketici hissiyatı endeksinin ön okumasını saat 10.00'da yayınlayacak.

Megacap büyüme hisseleri Alphabet, Nvidia ve Tesla piyasa öncesi işlemlerde %0,5 ile %1,5 arasında düşüş yaşadı.

Bireysel hisseler arasında Plug Power, hidrojen yakıt hücresi firmasının üçüncü çeyrek gelirinin tahminleri kaçırmasının ardından %28,8 düştü.

Illumina hisseleri, gen testi şirketinin tüm yıl kâr tahminini üst üste ikinci çeyrekte de düşürmesi nedeniyle %11,2 düştü.

İlgili Haberler