Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq seans ortasında yükselişleri teyit etti

Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq seans ortasında yükselişleri teyit etti

ABD Otomobil Devlerinin İşbirliği ve Fed'in Faiz Artırımı Beklentisi ile Hisse Senetleri Yükselişe Geçti

A+A-

Amerika'nın iki büyük otomobil üreticisi Tesla (TSLA) ve General Motors (GM) arasındaki işbirliğini değerlendiren yatırımcılar ve Federal Rezerv'in (Fed) yaklaşan faiz artırımı kararına hazırlanan piyasa, Cuma günü hisse senetlerinde yükselişe geçti.

t-001.jpg

Standart & Poor's 500 (S&P 500) %0,30, Nasdaq Composite %0,54 ve Dow Jones Industrial Average ise %0,15 veya 49 puan artış gösterdi. S&P 500, Perşembe günkü işlem seanslarını Ekim 2022'deki en düşük seviyesinden %20'den fazla artışla tamamladı, bu durum resmi olarak bir boğa piyasasının başlangıcını işaret ediyor. 2023'e güçlü ekonomik verilerin durgunluk endişelerini aşarak yükselişle başlayan hisse senetlerinin hareketi dikkat çekti.

BMO Capital Markets Baş Yatırım Stratejisti Brian Belski, "En kötüsünün geride kaldığına inanıyorum." dedi ve "Fed'in belki şu andan yıl sonuna kadar bir faiz artışı daha var ve bu tamam, ancak bence bunun çoğu zaten piyasada fiyatlandırıldı." diye ekledi. Belski, kısa bir süre önce S&P yılsonu fiyat hedefini 4.300'den 4.550'ye yükseltmişti.

GM'nin Perşembe günü Tesla'nın Supercharger Ağı'ndan yararlanmak için elektrikli araç üreticisi ile güçlerini birleştirdiğini açıklamasının ardından GM ve Tesla hisseleri, piyasa açılışında değer kazandı. Bu duyuru, Ford'un (F) Tesla ile benzer bir ortaklık kurarak Ford araçlarının Tesla'nın şarj ağına erişimini sağlamasının üzerinden iki hafta geçtikten sonra yapıldı.

GM CEO'su Mary Barra, "Bu işbirliği stratejimizin önemli bir parçası ve müşterilerimiz için hızlı şarj cihazlarına erişimi hızla genişletmede önemli bir sonraki adım." dedi.

Tesla hisseleri, bu haberin ardından %5'in üzerinde değer kazandı ve 11 günlük rallisini genişletti.

Öte yandan, Docusign (DOCU) hisseleri, şirketin son çeyrekte hem gelir hem de hisse başına kazanç için analist tahminlerini aşmasına rağmen değer kaybetti. Netflix (NFLX) hisseleri ise, şifre paylaşımı baskısını art

tırdıktan sonra ABD'de yayın hizmetine kayıtların son dört buçuk yılda en fazla arttığını gösteren verilerin açıklanması sonrası Cuma günü %3'ten fazla değer kazandı.

Piyasa gözünü gelecek haftaki Federal Rezerv toplantısına çevirdi. Fed'in bir sonraki hamlesini tahmin eden piyasalar, şu anda Federal Rezerv'in faiz artırım döngüsünü duraklatma ihtimalini %78 olarak fiyatlandırıyor.

Goldman Sachs ekonomist ekibi, "Fed liderliği, duraklamayı ihtiyatlı bir yol olarak gördüğünün sinyalini verdi çünkü hem halihazırda yaptığı faiz artışlarının gecikmeli etkileri hem de daha sıkı banka kredisinin etkisi hakkındaki belirsizlik, kazara aşırı sıkılaşma riskini artırıyor." dedi.
 

İlgili Haberler