Dow Jones, S&P 500 ve Nassdaq'taki cuma günü yaşanan yükseliş kalıcı mı

Dow Jones, S&P 500 ve Nassdaq'taki cuma günü yaşanan yükseliş kalıcı mı

Cuma günü son işlem günündeki sert yükselişle haftalık kayıplarını kapatan New York borsası bu hafta ne yapacak

A+A-

Cuma günü Dow Jones, Ocak ayından bu yana en büyük bir günlük kazancını elde ederek yaklaşık 547 puan yükseldi. S&P 500 yüzde 1.8 artarken, Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 2.3 kazandı.

Yine de, Dow ve S&P 500 haftalık bazda düşerken, Nasdaq sadece zar zor artış elde etti. First Republic Bank'in çöküşünün ardından haftanın başlarında, JPMorgan Chase'e yapılan satış ve diğer bölgesel bankaların stratejik seçenekleri değerlendirdiğine dair haberler, bankacılık sektörünün istikrarı konusundaki korkuları körükledi ve üç büyük endekste sert düşüşler yaşandı.

Yatırımcılar, Cuma günkü hareketin "kısa vadeli bir tersine dönüş" olduğunu ve kalıcı bir iyimserliği göstermediğini söylüyor. Başka bir deyişle, Wall Street hala bankacılık sektörünün sağlığı, Federal Rezerv'in faiz oranı yol haritası ve resesyon olasılığı konusunda endişeler taşıyor.

Sektöre bazlı bakıldığında bu durum daha iyi anlaşılıyor:

Defansif sektörler: S&P 500'ün sağlık, kamu hizmetleri ve bilgi teknolojisi sektörleri haftalık bazda artarak genel endeksin üzerinde performans gösterdi. Bu, yatırımcıların önümüzdeki dönemde olası piyasa dalgalanmalarına karşı defansif bir şekilde konumlandığını gösteriyor.

Sağlık ve kamu hizmetleri hisseleri, tüketicilerin bütçeleri sıkıştığında gönüllü alımlardansa elektrik ve sağlık hizmetleri gibi temel ihtiyaçlara öncelik verdikleri için resesyonlar sırasında iyi performans gösterme eğiliminder.

Bilgi teknolojisi, geleneksel olarak defansif bir sektör olmasa da, bu yıl yatırımcılar için popüler güvenli seçenekler olan Apple gibi mega-cap teknoloji hisseleri tarafından yönlendirilen kazançlar elde etti.

Petrol: Ham petrol fiyatları, bankacılık sektöründeki karışıklık ve Federal Rezerv'in son faiz oranı artırımıyla ekonominin gerilemeye yönelik endişeleri güçlendirdiği için üçüncü hafta da üst üste düştü.

Batı Teksas Intermediate (WTI) ham petrol vadeli işlemleri, ABD'nin petrol için referans göstergesi, Mart ayı sonundan bu yana ilk kez geçen hafta 70 doların altına.

Bu yıl ham petrol fiyatları, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle 2022'deki 100 doların üstündeki rekor seviyelerin çok altında seyrediyor. Perşembe günü petrol fiyatlarında kısa süreli bir düşüş daha yaşandı ve fiyatlar yaklaşık 63 dolara kadar geriledi. Bu durum, Wall Street'in potansiyel bir resesyonun petrol talebini nasıl etkileyeceği konusundaki korkularını gösteriyor.

VIX: Wall Street'in korku göstergesi olarak bilinen VIX, bu hafta altı hafta üst üste düşmesinin ardından yaklaşık yüzde 9 arttı.

Bu hafta yönü belirleyecek önemli konular

Nisan ayına ait Tüketici Fiyat Endeksi (TFE) ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) önümüzdeki hafta açıklanacak. Her ikisi de, enflasyonla mücadelede Fed'in gelecek eylemlerini belirlemede kilit öneme sahip enflasyon göstergeleri.

Mart ayında, yıllık TFE oranı Mayıs 2021'den bu yana en düşük seviyeye geriledi, ÜFE ise önemli ölçüde yavaşladı. Federal Rezerv'in favori enflasyon ölçütü olan Kişisel Tüketim Harcamaları fiyat endeksi de düşüş gösterdi.

Ancak, geçen hafta açıklanan Nisan ayı istihdam verileri, ekonominin hala ısınmakta olduğu yönündeki endişeleri yeniden canlandırdı. İstihdam ve İşsizlik Bürosu verilerine göre, Nisan ayında ekonomiye 253.000 yeni istihdam sağlandı ve işsizlik oranı yüzde 3.4'e düşerek, Ocak ayında elde edilen 53 yıllık en düşük seviyeye eşitlendi. Ekonomistler, 180.000 yeni istihdam ve yüzde 3.6'lık bir işsizlik oranı bekliyordu.

Son haftalarda soğuyan ekonomik verilere rağmen iş kazançlarında beklenmedik bir artış, Federal Rezerv'in ekonomiyi sıkılaştırmak için daha fazla alanı olabileceğini düşündürüyor. Eğer gelecek haftaki enflasyon verileri, ekonominin ısınmakta olduğu düşüncesini desteklerse, merkez bankasının faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutma olasılığı artabilir.

Commonwealth Financial Network'teki sabit getirili menkul kıymet stratejisti Sam Millette'e göre, "Son birkaç ayda yıllık enflasyon verilerinde gördüğümüz iyileşmelere rağmen, genel enflasyon seviyesi mutlak olarak hala çok yüksek." 

Ekonomistler ve yatırımcılar, Fed'in Haziran ayındaki toplantısında faiz oranlarındaki artışı duraklatabileceğine inanıyor olsa da, merkez bankasının üç banka iflasının ardından bile faiz oranlarını artırmaya istekli olması, ekonomi üzerinde daha fazla baskı uygulamaya devam edebileceği endişelerini artırıyor. 
Fed, Çarşamba günü faiz oranlarını çeyrek puan daha artırmıştı.

Navellier & Associates baş yatırım sorumlusu Louis Navellier, Cuma günü yazdığı bir notta, "Bu durum aslında ekonominin sorun yaşamadığını, biraz daha yüksek oranlara kolayca uyum sağlayabileceğini ve bölgesel bankacılık sektörünün yüksek oranlar nedeniyle yaşadığı sıkıntının, enflasyonu yavaşlatma mücadelesini durdurmak için bir neden olmadığını gösteriyor" dedi.

Gelecek Haftanın Gündemi

Salı: Airbnb (ABNB) şirketinin kar raporu.
Çarşamba: Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi ve Disney (DIS) şirketinin kar raporu.
Perşembe: Nisan ayı Üretici Fiyat Endeksi, mortgage oranları ve işsizlik başvuruları.
Cuma: Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi ve Mayıs ayı enflasyon beklentileri.

İlgili Haberler