Dow Jones ve S&P 500 bu hafta tarihi zirvesine ulaşacak mı

Dow Jones ve S&P 500 bu hafta tarihi zirvesine ulaşacak mı

S&P 500 ve Dow Jones rekor seviyeye yaklaştı: Yatırımcılar, Fed'in faiz indirimlerini erteleyeceğini düşünüyor

A+A-

New York borsasında endeksler, Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell'ın faiz indirimleri hakkında konuşmak için çok erken olduğu yönündeki sert konuşmasını yatırımcıların geçiştirmesiyle cuma günü son iki yılın en yüksek seviyelerine yakın işlem gördü.

Powell, Atlanta'daki Spelman College'da yaptığı konuşmada, politikanın ne zaman gevşeyebileceği konusunda spekülasyon yapmanın erken olacağını söylerken, Fed'in enflasyonu yıllık %2 hedefine indirmek için gerekirse faiz oranlarını artırmaya hazır olduğunu tekrarlamıştı.

Fed, şu anda %5,25 ila %5,5 aralığında 22 yılın en yüksek seviyesinde bulunan kısa vadeli faizler ile piyasalar üzerinde kontrol sağlarken, şirketleri ve hane halklarını finanse eden ve ABD ekonomisinin genel sağlığını yansıtan uzun vadeli faizler üzerinde daha az doğrudan etkiye sahip.

Dow Jones Endeksi, Kasım ayında Ekim 2022'den bu yana en iyi aylık performansını sergilerken, S&P 500 endeksi ve Nasdaq Bileşik Endeksi'nde ise Temmuz 2022'den bu yana en fazla yükseliş yaşandı.

Cuma günü Dow, 13 Ocak 2022'den bu yana ilk kez 36.000'in üzerinde işlem gördü ve 4 Ocak 2022'de 36.799,65 olan rekor kapanışının yaklaşık %2 yaklaştı. S&P 500 ise kendi zirvesi olan 4.590'a oldukça yaklaştı.

10 yıllık Hazine getirisi %4'ün altına düşmesi için resesyon gerekebilir

Bu arada, 10 yıllık Hazine getirisi birkaç hafta içinde yaklaşık 75 baz puan düşerek Ekim ayındaki %5 olan 16 yıllık en yüksek seviyesinden Cuma günü yaklaşık %4,21'e kadar geriledi.

Schwab Finansal Araştırmalar Merkezi baş sabit gelir stratejisti Kathy Jones, bu durum ile yaptığı değerlendirmede "Bence piyasa Fed'in hedeflediği düşük enflasyonu elde ettiğimizi düşünüyor," dedi.

Jones ayrıca, 10 yıllık tahvil getirisinin kısa bir süre için %5'e tırmanmasının güçlü ekonomik büyümenin devam edeceği anlamına geldiğini, ancak bunun artık daha az olası göründüğünü söyledi. Cuma günü varili 75 doların altına inen ABD gösterge ham petrol fiyatlarındaki düşüşe ve yavaşlayan talebe işaret ederek, "Ekonominin yavaşladığını çıkarabileceğimizi düşünüyorum" dedi.

Fed'in faiz indirimi ihtimali arttı

CME FedWatch aracına göre, 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirilerindeki gerileme, yatırımcıların gelecek yıl faiz indirimi beklentilerinin artmasıyla gerçekleşti ve bu durum Cuma günü Mart ayında 25 baz puanlık faiz indirimi ihtimalinin %60'a yükselmesiyle kendini gösterdi.

Ancak bu daha uzun süre daha yüksek kısa vadeli faizler anlamına gelse de, piyasalar 10 yıllık faizleri de yakından izleyecek, çünkü bunlar kurumsal kazançları daha doğrudan etkiliyor ve ABD ekonomisinin itici gücü olan tüketici harcamalarını caydırabilir.

Sonuç olarak, ABD hisse senetleri, Fed'in faiz indirimlerini erteleyeceği beklentisiyle yükselmeye devam ediyor. 10 yıllık Hazine getirisi, resesyon korkularının artmasıyla birlikte %4'ün altına doğru ilerliyor.

Bu haber toplam 2853 defa okunmuştur
İlgili Haberler