Koronavirรผs krizinde bazฤฑ รผlkelerin kฤฑsฤฑtlamalarฤฑ gevลetmesi Dรผnya Saฤlฤฑk รrgรผtรผ’nรผ (DSร) harekete geรงirdi. DSร Batฤฑ Pasifik Bรถlge Sorumlusu Dr. Takeshi Kasai, kฤฑsฤฑtlamalar gevลetilirken toplumsal hayatฤฑn iลlemesi iรงin insanlarฤฑn yeni bir yaลam tarzฤฑna hazฤฑr olmasฤฑ gerektiฤini kaydetti. Ancak Kasai, koronavirรผsรผn de kontrol altฤฑnda tutulmasฤฑ gerektiฤini belirterek yaลam tarzlarฤฑnฤฑn ve saฤlฤฑk sistemlerinin virรผse uygun hale getirilmesi รงaฤrฤฑsฤฑnda bulundu.
Deutsche Welle Tรผrkรงe’nin haberin gรถre internet รผzerinden dรผzenlediฤi basฤฑn toplantฤฑsฤฑnda konuลan Kasai “En azฤฑndan bir aลฤฑ ya da etkili bir tedavi bulunana kadar bu sรผrecin bizim yeni normalimiz olmasฤฑ gerekiyor” dedi.
“Salgฤฑn gรถzlemlenmeli”
Kฤฑsฤฑtlamalarฤฑ kaldฤฑrmayฤฑ dรผลรผnen hรผkรผmetlerin bunu dikkatli ve kademeli olarak yapmasฤฑnฤฑ isteyen Kasai, hรผkรผmetlerin ekonomilerini ayakta tutmaya รงalฤฑลฤฑrken insan saฤlฤฑฤฤฑna da รถzen gรถstermesi ve salgฤฑnฤฑ gรถzlemlemesi gerektiฤini belirtti. Yetkili, koronavirรผs olduฤu sรผrece hiรงbir รผlkenin potansiyel bir salgฤฑna karลฤฑ gรผvende olmadฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
Batฤฑ Pasifik bรถlgesi, son haftalarda pandemi konusunda ABD ve Avrupa’ya gรถre iyi durumda olsa da Singapur ve Japonya’da vaka sayฤฑlarฤฑnda artฤฑล kaydedildi.
Saฤlฤฑk yetkililerinin endiลelerine raฤmen ABD’de Pazartesi gรผnรผ bazฤฑ eyaletler tarafฤฑndan normale dรถnรผล planlarฤฑ aรงฤฑklandฤฑ. Boeing ve bazฤฑ baลka ABD ลirketleri รผretime yeniden baลladฤฑ. Avrupa รผlkelerinde de Pazartesi gรผnรผnden itibaren kฤฑsฤฑtlamalar gevลetilmeye baลlandฤฑ.
BM’den adil korona ilacฤฑ ve aลฤฑsฤฑ รงaฤrฤฑsฤฑ
รte yandan Birleลmiล Milletler (BM) รผyesi 193 รผlke, koronavirรผse karลฤฑ รถnรผmรผzdeki sรผreรงte geliลtirilecek aลฤฑya adil eriลim talebinde bulundu. Pazartesi gรผnรผ New York’ta gerรงekleลtirilen BM Genel Kurulu’nda oybirliฤiyle kabul edilen kararda gelecekte salgฤฑna karลฤฑ geliลtirilecek ilaรงlar ve aลฤฑlarฤฑn ihtiyacฤฑ olan tรผm รผlkelere “adil, ลeffaf, eลit ve verimli” bir biรงimde sunulmasฤฑ gerektiฤine dikkat รงekildi.
BM Genel Sekreteri Antรณnio Guterres, pandemiye karลฤฑ mรผcadelede รถnleyici aลฤฑ, ilaรง, test ve serumlarฤฑn dรผnya รงapฤฑnda adil bir ลekilde daฤฤฑtฤฑlmasฤฑnฤฑ dรผzenleme รงaฤrฤฑsฤฑnda bulundu. BM รผyeleri รถzellikle geliลmekte olan รผlkelerin eลit koลullarda ilaรง ve aลฤฑya ulaลฤฑmlarฤฑnฤฑn gรผvence altฤฑna alฤฑnmasฤฑ gerektiฤine dikkat รงektiler. Koronavirรผse karลฤฑ henรผz aลฤฑ veya ilaรง geliลtirilemedi. Ancak bu konuda dรผnyadaki bir รงok รผlkede รงalฤฑลmalar sรผrdรผrรผlรผyor.






