Dünya borsaları Çin ile yükseliyor

Dünya borsaları Çin ile yükseliyor

Çin'in piyasalara yardım eli uzatmasıyla dünya hisseleri yükselişe geçti.

A+A-

Çin'in zor durumdaki piyasalarını desteklemek için aldığı önlemleri açıklamasının ardından ABD hisseleri Pazartesi günü yükselişle açılmaya hazırlanırken, merkez bankalarının bir sonraki adımlarını belirleyecek olan ekonomik veriler öncesinde piyasalar temkinli seyretmeye devam etti.

Pazar günü Pekin, zor durumdaki piyasayı canlandırmak ve konut sektörünü desteklemek için attığı adımların ardından, hisse senedi alım satımındaki damga vergisini yarıya indireceğini açıkladı. Çin'in menkul kıymetler düzenleyicisi ayrıca 37 perakende fonun piyasaya sürülmesini onayladı.

S&P 500 vadeli işlemleri %0,1 yükselirken, Nasdaq vadeli işlemleri %0,2 artarak geçen haftaki ılımlı yükselişin devam edebileceğine işaret etti. 

Teknoloji hisseleri ve Çin ile iş ilişkisi olan otomobil üreticileri öncülüğünde Avrupa hisse senetleri de yükseldi. Pan-Avrupa hisse senedi endeksi %0,6 yükseldi. 

Çin'in sanayi firmalarının karları Temmuz ayında bir önceki yıla göre %6,7 düşerek bu yılki düşüşü yedinci aya taşıdığı için Çin yönetimi bazı kararlar almak zorunda kalmıştı.

Buna ek olarak, China Evergrande Group, hisselerinin yeniden işlem görmeye başlamasının ardından Pazartesi günü piyasa değerinin %80'i kadar değer kaybetti - bu, offshore borcunu yeniden yapılandırmaya çalışan dünyanın en borçlu emlak firması için önemli bir adım.

Hong Kong Borsası verilerine göre, yabancı yatırımcılar Çin hisselerinden kaçmaya devam ederek net 8 milyar yuan (1,10 milyar $) elden çıkardı.

Yatırımcılar şimdi Perşembe günü açıklanacak olan ve faaliyetlerin hala kırmızıda olduğunu göstermesi beklenen Ağustos ayı resmi PMI verilerini bekliyor.

Piyasa, faiz oranlarını tekrar yükseltmek zorunda kalabileceklerini yineleyen ancak "dikkatli" hareket etme sözü veren Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell'ın hafif şahin görünümünü atlatmayı başardı.

Vadeli işlemler 20 Eylül'deki toplantıda %80 ihtimalle bir değişiklik olmayacağını, ancak yıl sonuna kadar %58 ihtimalle bir artış olacağını gösteriyor.

İSTİHDAMDA AŞAĞI YÖNLÜ RİSK

Bu hafta imalat sektörüne ilişkin ISM anketinin yanı sıra bordrolar, çekirdek enflasyon ve tüketici harcamalarına ilişkin raporlar da dahil olmak üzere ABD verilerinin akışına bağlı olacak.

Medyan tahminler Ağustos ayında istihdamın 170,000 artması ve işsizlik oranının %3.5'te sabit kalması yönünde.

JPMorgan analistleri, Hollywood'daki eğlence sektörü grevi nedeniyle istihdam artışlarının baskılanabileceği konusunda uyarıda bulundu ve sadece 125.000'lik bir artışa işaret ediyor.

Bu hafta Avrupa Birliği enflasyonuna ilişkin rakamlar da Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) önümüzdeki ay faiz artırımına gidip gitmeyeceği konusunda etkili olabilir.

ECB Başkanı Christine Lagarde Cuma günü politikanın kısıtlayıcı olması gerektiğini vurgularken, piyasa %3,75'lik oranın bir kez daha artırılıp artırılmayacağı konusunda ikiye bölünmüş durumda.

İngiltere Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Ben Broadbent'in hafta sonunda faizlerin "bir süre daha" yüksek kalması gerekebileceğini söylemesi, Batı merkez bankaları arasında ortak bir temaydı.

Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda ise Cuma günü yaptığı açıklamada politikanın aşırı gevşek kalması gerektiğini yineledi.

Bu ayrışma yenin baskı altında kalmasına neden oldu ve Pazartesi günü erken saatlerde dolar 146,50 ile Cuma günkü yaklaşık 10 ayın zirvesi olan 146,64'e çok yakın bir seviyede sabit kaldı.

Dolar, para birimlerinden oluşan bir sepet karşısında son birkaç haftanın en yüksek seviyesinden 104,09 dolara geriledi.

ABD'nin iki yıllık tahvillerinin getirileri Cuma günü Temmuz başından bu yana en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra %0,1 oranında hafif bir düşüş gösterdi.

Yüksek getiriler ve nispeten güçlü dolar, ons başına 1.915 $'da rölantide çalışan altın için bir rüzgar oldu.

Petrol fiyatları Meksika Körfezi'nde gelişen fırtınadan ve Çin desteğinden bir miktar destek aldı.

Brent 31 sent artışla varil başına 84,17 dolara yükselirken, ABD ham petrolü 15 sent artışla varil başına 79,68 dolara yükseldi.

İlgili Haberler