Avrupa Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (ECB) Profesyonel Tahminciler Anketi katฤฑlฤฑmcฤฑlarฤฑnฤฑn yฤฑlฤฑn ikinci รงeyrek verilerine dayanarak yaptฤฑklarฤฑ tahminlere gรถre, Euro Bรถlgesi ekonomisi bu yฤฑl kรถtรผmser beklentilerin รงoฤundan daha az kรผรงรผlecek fakat ekonomide toparlanma โyavaลโ ve โkademeliโ olabilecek.
ECB, Profesyonel Tahminciler Anketi 2020 ikinci รงeyrek sonuรงlarฤฑnฤฑ aรงฤฑkladฤฑ. Buna gรถre, Avro Bรถlgesi’nde yฤฑllฤฑk harmonize enflasyon bu yฤฑl iรงin yรผzde 0,4 olarak, 2021 ve 2022 yฤฑllarฤฑ iรงinse sฤฑrasฤฑyla yรผzde 1,2 ve yรผzde 1,4 olarak aรงฤฑklandฤฑ.
Bu yฤฑlฤฑn birinci รงeyrek anket sonuรงlarฤฑ ile karลฤฑlaลtฤฑrฤฑldฤฑฤฤฑnda, ikinci รงeyrekte enflasyon tahmininde bu yฤฑl iรงin 0,8 puanlฤฑk ve gelecek yฤฑl iรงin 0,2 puanlฤฑk aลaฤฤฑ yรถnlรผ bir revize dikkati รงekti. Ankette ortalama uzun vadeli enflasyon tahminleri ise yรผzde 1,7โde kalarak deฤiลmedi.
Ankete katฤฑlanlarฤฑn, Avro Bรถlgesi iรงin gayri safi yurt iรงi hasฤฑla bรผyรผme tahminleri 2020, 2021 ve 2022 yฤฑllarฤฑ iรงin sฤฑrasฤฑyla yรผzde eksi 5,5, yรผzde 4,3 ve yรผzde 1,7 oldu. Bu รงeyrekte, geรงen รงeyreฤe gรถre 2020 bรผyรผme tahmininde 6,6 puan aลaฤฤฑ yรถnlรผ revizyon olurken, gelecek yฤฑlฤฑn tahmininde 3,1 puanlฤฑk yukarฤฑ yรถnlรผ revize gรถrรผldรผ. Ortalama uzun vadeli gayri safi yurt iรงi hasฤฑla bรผyรผme tahmini ise deฤiลmeyerek yรผzde 1,4โte kaldฤฑ.
Ortalama iลsizlik oranฤฑ tahminleri ise ve 2020, 2021 ve 2022 yฤฑllarฤฑ iรงin sฤฑrasฤฑyla 1,9, 1,5, 1,1 puan yukarฤฑ yรถnlรผ revize edilerek, sฤฑrasฤฑyla yรผzde 9,4, yรผzde 8,9 ve yรผzde 8,4 oldu. Uzun vadeli iลsizlik tahmini ise 0,4 puan yukarฤฑ yรถnlรผ revize edilerek yรผzde 7,7 olarak aรงฤฑklandฤฑ.
ECBโnin aรงฤฑklamasฤฑnda, koronavirรผs (Kovid-19) salgฤฑnฤฑnฤฑn ve yayฤฑlmasฤฑnฤฑ รถnlemek iรงin alฤฑnan tedbirlerin enflasyon, bรผyรผme ve iลsizlik tahminleri รผzerinde รถnemli bir etkiye sahip olduฤu belirtilerek, ankete katฤฑlanlarฤฑn รงoฤunluฤunun, herhangi bir normalleลmenin kademeli olacaฤฤฑnฤฑ ve รผรงรผncรผ รงeyreฤe kadar muhtemelen normale dรถnรผlemeyeceฤini belirttiฤi aktarฤฑldฤฑ.
ECB’nin Profesyonel Tahminciler Anketi 31 Mart-7 Nisan tarihlerinde yapฤฑldฤฑ ve araลtฤฑrmaya 57 profesyonel katฤฑldฤฑ.
Ekonomistlerin tahminleri, para politika yapฤฑcฤฑlarฤฑ tarafฤฑndan yakฤฑndan takip edilirken, para politikasฤฑnฤฑn oluลturulmasฤฑnda รถnemli bir faktรถr olarak gรถrรผlรผyor.







