ECB: Avrupa bankalarındaki reform ilerlemesi tam bir hayal kırıklığı

ECB: Avrupa bankalarındaki reform ilerlemesi tam bir hayal kırıklığı

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) üst düzey bankacılık denetçisi Andrea Enria, bazı bankalardaki reform ilerlemesinin hayal kırıklığı yaratacak kadar yavaş olduğunu söyledi.

A+A-

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) üst düzey bankacılık denetçisi Andrea Enria, ECB('nin denetlediği bazı bankalardaki temel sorunlarla mücadelede "hayal kırıklığı yaratacak kadar yavaş" ilerleme kaydettiğini ve sektördeki çok az entegrasyonun "tehlikeli bir fay hattı" olmaya devam ettiğini söyledi.

Enria, London School of Economics'te yaptığı konuşmada, bankaların sermaye tamponlarını yeterli seviyelere çıkarmaya odaklandıkları yılların ardından, iş modellerinin sürdürülebilirliği ya da nasıl yönetildikleri gibi sorunların üstesinden gelmenin her zaman kolay olmadığını belirtti.

Beş yıllık görev süresinin ardından görevinden ayrılacak olan Enria, "ECB'deki sicilimiz karışık: etkili iyileştirme ve iç yönetişimde değişiklik sağlama konusunda bazı başarılar elde ettik, ancak bazı durumlarda ilerleme hayal kırıklığı yaratacak kadar yavaş oldu. Ancak tespit edilen zayıflıkların giderilmemesi, Credit Suisse ve bazı ABD bölgesel bankalarında 2023 baharında gördüğümüz gibi, bankalar için varoluşsal tehditlere yol açabilir" dedi.

Bankalar arasında daha fazla sınır ötesi konsolidasyonun sektörü daha güçlü bir zemine oturtacağını, ancak AB ülkelerinin buna destek vermediğini söyleyen Enria, "Acı gerçek şu ki, entegrasyon eksikliği kurumsal yapımızda tehlikeli bir fay hattı yaratıyor ve bu sadece etkin denetimle düzeltilemez. Ancak sistem tekrar bozulursa, onarılması çok zor ve pahalı olabilir" diye konuştu.

İlgili Haberler