ECB'nin enflasyon beklentilerinde dikkat çeken düşüş

ECB'nin enflasyon beklentilerinde dikkat çeken düşüş

Avrupa Merkez Bankası'nın aylık olarak yayınladığı ankette tüketici enflasyonuna ilişkin beklentiler Ocak ayında düştü. Bu durum, faiz artışlarının yavaşlaması gerektiği beklentilerini artırabilir. Ankette, ekonomik büyümeye ilişkin tahminler ise yükseldi

A+A-

ECB'nin aylık olarak yayımladığı raporda Aralık ayında yüzde 3 olan 3 yıllık enflasyon beklentisi Ocak'ta yüzde 2,5'e, 12 aylık enflasyon beklenti yüzde 5'ten yüzde 4,9'a geriledi.

Anket, bankanın borçlanma maliyetlerini yeniden artırmaya hazırlandığı gelecek haftaki toplantının hemen öncesinde geldi. Bölgede çekirdek enflasyon Şubat'ta rekor kırmış, bu da sıkılaşmanın devam edeceği beklentilerini artırmıştı.

Yine aynı ankette 12 aylık büyüme beklentisi eksi yüzde 1,5'ten eksi yüzde 1,2'ye yükseldi. İşsizlik tahmini ise yüzde 11,9'dan yüzde 11,6'ya geriledi.

Portekiz Merkez Bankası Başkanı Mario Centeno dün, enflasyonun tahminlerin üzerinde olduğunu belirtirken Yönetim Konseyi Üyesi ve Avusturya Merkez Bankası Başkanı Robert Holzmann yüksek enflasyon nedeniyle Temmuz'a kadar her toplantıda 50'şer baz puan artış olması gerektiğini savunmuştu.

Bu haber toplam 722 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler