Ekonomisi yavaşlayan Çin'in Merkez Bankası'nda kritik atama

Ekonomisi yavaşlayan Çin'in Merkez Bankası'nda kritik atama

Çin'in iktidardaki Komünist Partisi Cumartesi günü Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Pan Gongsheng'i bankanın parti sekreteri olarak atadı ve Wall Street Journal bu atamanın başkanlığa bir başlangıç olacağını belirtti.

A+A-

Çin Merkez Bankası (PBOC) web sitesinde yaptığı açıklamada, partinin Merkez Organizasyon Departmanı'nın Cumartesi öğleden sonra yaptığı toplantıda kararı açıkladığını söyledi.

The Journal saatler önce Pan'ın hükümet tarafından PBOC'nin başına atanmadan önce parti görevine getirileceğini bildirdi.

Bu ay 60 yaşına basacak olan Pan'ın atanması, yetkililerin dünyanın en büyük ikinci ekonomisini canlandırmak için adımlar atması beklentilerinin arttığı bir döneme denk geliyor. Sıkı COVID-19 kontrollerinin kaldırılmasının ardından yaşanan ekonomik büyümenin azalmasıyla birlikte yavaşlama derinleşiyor ve yayılıyor.

Merkez Bankası Cuma günü yaptığı açıklamada, ekonomik büyüme ve istihdamı desteklemek için ihtiyatlı para politikasını "kesin ve güçlü bir şekilde" uygulayacağını söyledi.

Pan, Çin bankaları ve politikaları konusunda derin deneyime sahip. SAFE ve PBOC web sitelerine göre, Cambridge Üniversitesi'nde doktora sonrası araştırma yapmış ve Harvard Üniversitesi'nde kıdemli araştırma görevlisi olarak çalışmış olan Pan, 2012 yılından bu yana PBOC'nin başkan yardımcılığı görevini yürütüyor.

Mevcut vali Yi Gang'ın, partinin Ekim ayında beş yılda bir yapılan kongresinde iktidardaki Komünist Parti'nin Merkez Komitesi'nden çıkarılmasından bu yana emekli olması bekleniyordu.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping yönetimindeki Komünist Parti, finansal sistem üzerindeki kontrolünü sıkılaştırırken, merkez bankası da son dönemdeki görev değişiklikleri ve kurumların yeniden yapılandırılmasıyla düzenleyici gücünün erozyona uğradığını gördü.

İlgili Haberler