Çin'de yeni konut fiyatları üst üste ikinci kez geriledi

Çin'de yeni konut fiyatları üst üste ikinci kez geriledi

Özel bir ankete göre, Çin'de yeni konut fiyatları Haziran ayında bir önceki aya göre azalarak üst üste iki ay düşüş gösterdi ve konut satışları talebin genellikle düşük olduğu yaz aylarında zayıf kalmaya devam edecek gibi görünüyor.

A+A-

Çin Endeks Akademisi'nin Cumartesi günü açıkladığı verilere göre, 100 şehirdeki yeni konutların ortalama fiyatı Haziran ayında %0,01 düşerek Mayıs ayındaki düşüşle aynı büyüklükte geriledi. Ülkede 45 şehir fiyat düşüşleri bildirdi.

Yılın ilk yarısında ortalama fiyatlar bir önceki yılın aynı dönemine göre %0,01 artış gösterdi. Gayrimenkul araştırma şirketi, "İlk çeyrekte, bastırılmış talebin yoğun bir şekilde serbest bırakılmasıyla piyasa güveni kademeli olarak geri döndü ve fiyatlar toparlanıyor gibi göründü" dedi.

Raporda, "İkinci çeyrekte piyasadaki toparlanma hızı yavaşladı ve fiyatların yükselmesi için yeterli ivme oluşmadı" denildi.

Çin'in emlak sektörü geçtiğimiz iki yıl içinde ciddi bir borç krizine sürüklendi ve birçok müteahhit daire satmakta ve fon toplamakta zorlanırken ödemelerini yapamaz hale geldi.

Her ne kadar yerel yönetimler sektörü desteklemek için yüzlerce önlem almış ve Aralık ayında COVID'e yönelik sert kısıtlamaların kaldırılması bir nebze yardımcı olmuş olsa da, sektöre yönelik olumlu yatırımcı algısı kısa ömürlü oldu.

Çin Endeks Akademisi, "Politika desteği sınırlı olursa, konut alıcısı güveninin iyileşmesi zor olacaktır" notu düştü.

Emlak sektörü Çin ekonomisinin yaklaşık dörtte birini oluşturuyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler