"Elektriğe fahiş zam, dağıtım şirketlerini kurtarma operasyonu"

"Elektriğe fahiş zam, dağıtım şirketlerini kurtarma operasyonu"

Cem Uzan'ın sosyal medyadan yaptığı paylaşımda zor durumdaki dağıtım şirketlerine elektrik zamları ile 5,5 milyar dolar aktarıldığını ileri sürdü

A+A-

Bir dönem Türkiye'de enerji sektörünün en önemli gruplarından olan Uzan Holding'in patronu ve girdiği ilk seçimde yüzde 8'e yakın olarak TBMM'ye girmeyi kıl payı kaybeden Genç Parti'nin Genel Başkanı Cem Uzan, elektriğe yapılan fahiş zamların zor durumdaki dağıtım şirketlerini kurtarma operasyonu olduğunu ileri sürdü.

İmar Bankası ve Adabank'a TMSF tarafından el konulduktan sonraki süreçte Çukurova Elektrik ile Kepez Elektirk'i de kaybeden ve yurt dışına kaçan Uzan, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda bu operasyon ile dağıtım şirketlerine aktarılan tutarın 5,5 milyar dolar seviyesinde olduğunu söyledi.

Uzan'ın paylaşımları şöyle:

"Yüksek elektrik faturalarının sebebi dağıtım şirketlerini kurtarma operasyonudur."

"Türkiye'de 2 türlü elektrik üretiliyor. Devlet kurumları & özel sektör. Enerji Bakanlığı, Türkiye'nin en karanlık bakanlıklarından biridir. Yerli üreticiden elektriği 5.5 cent/kWh alıyor. 2.9 cente satıyor. Yani Bakanlık dağıtım şirketlerine kWh başına 2.6 cent zararına satıyor."

"Dağıtım şirketi 2.9 cente aldığı elektriği 6.8 cente satmış vatandaşa. 2022'ye gelelim. Bizim devletimiz çok zengin ya 2.9 cente verdiği elektriği 2.35 cente indirmiş. Dağıtım şirketleri ne yaptılar? 2.35e alıp vatandaşa 11.5 cent üzerinden faturalandırıyor."

"60 milyar kwH'da Enerji Bakanlığı'nın, dağıtım şirketlerine çektiği kıyağın boyutu 5.5 milyar dolar."

"Dağıtım şirketleri sahiplerinin çoğu gerekli sermayeden yoksundu. Ne yaptılar? Gittiler Londra'ya aldılar krediyi verdiler devlete. Londra'daki bankaların istediği şartlarla Enerji Bakanlığı ile sözleşme yaptılar. Özelleştirilen malı aldılar. Hazine garantisi gibi bir şeydir bu."

"Öz sermaye 0, borç %100. Döviz patlayınca hepsi battı. Bunlar döviz kredisini ödeyebilsinler diye vur vatandaşın sırtına."

İlgili Haberler