Elektrikli araç savaşı kızışıyor: Tesla'dan sürpriz fiyat hamlesi

Elektrikli araç savaşı kızışıyor: Tesla'dan sürpriz fiyat hamlesi

Tesla yaptığı açıklamada, Çin'de en çok satan elektrikli araçlarının yeni alıcılarına, mevcut bir araç sahibinin tavsiyesi olması halinde neredeyse 500 $'a eşdeğer bir nakit ikramiye sunacağını ve fiyat savaşını derinleştireceğini söyledi.

A+A-

Tesla, Model Y ve Model 3 araçlarının yeni alıcılarına, mevcut bir araç sahibinden referans göstermeleri halinde 3.500 yuan (483 $) nakit iadesi sunacağını söyledi.

Tesla ayrıca yeni alıcıların 90 gün boyunca Geliştirilmiş Otopilot sürücü destek sistemine ücretsiz erişebileceklerini söyledi.

Çin'in elektrikli araç pazarında bir fiyat savaşına yol açtığı yılın başından bu yana Tesla, Çin'de Model 3 sedanın baz fiyatını %14, küresel olarak en çok satan Model Y'nin fiyatını ise %10 oranında düşürdü.

Tesla, aralarında Çinli elektrikli araç üreticileri Nio, Li Auto ve Xpeng'in de bulunduğu 15 şirketin Çin Otomobil Üreticileri Birliği tarafından düzenlenen ve bazıları tarafından sektör genelinde karlılığı tehdit eden fiyat savaşında bir ateşkes sinyali olarak yorumlanan "anormal fiyatlandırmadan" kaçınma taahhüdüne katılmasından bir gün sonra bu indirimi açıkladı.

Volkswagen'in Çin CEO'su Ralf Brandstatter geçtiğimiz ay Çin Başbakanı Li Qiang'ın da katıldığı bir etkinlikte yaptığı konuşmada Çin'in elektrikli araç pazarında "yüksek fiyat indirimleri" ve "sağlıksız bir rekabet ortamı" olduğunu söyledi.

Tesla nakit iadelerini Cuma günü Weibo hesabından duyurdu. Tesla, Haziran ayında Çin'de daha pahalı Model S ve Model X araçlarını satın alanlara 7,000 yuan indirim yapacağını duyurduğu teklifini sürdürüyor.

Bazı Tesla sahiplerinin Cuma günü referans kodlarını internette yayınlayarak başkalarını bu kodları kullanmaya davet etmeleri, nakit iadesinin yeni alıcılar için yaygın olarak kullanılabileceğini düşündürüyor.

Bu hafta başında açıklanan verilere göre Tesla, ikinci çeyrekte 247.217 adet Çin yapımı araç satarak rekor kırdı. Bu, 2020'nin başlarında Şangay fabrikasından araç teslim etmeye başlamasından bu yana en yüksek rakamdı.

Tesla'nın ikinci çeyrekte Şangay'da ürettiği otomobillerin satışı, küresel teslimatlarının yarısından fazlasını oluşturdu.

Yatırımcıların, küresel fiyat indirimleri ve ABD hükümetinin teşviklerinin satışları artırdığına dair göstergelere tepki göstermesi ve elektrikli araç üreticisinin zaman içinde kâr marjını dengeleyebileceğine dair bahse girmesiyle şirketin hisseleri Mayıs başından bu yana neredeyse %70 yükseldi.

Tesla ve rakiplerinin fiyat indirimleri Çin'de bu yılın başlarında satışları artırırken, bu kazanımlar son aylarda yavaşlamaya başladı ve yerel yetkilileri elektrikli araçlar için satın alma vergisi indirimleri de dahil olmak üzere daha fazla alıcı teşviki sunmaya sevk etti.

Bu haftanın başlarında Tesla, Japonya'da Model 3 ve Model Y fiyatlarını %3 ila 5 dolar arasında düşürdü.

(1$ = 7,2448 Çin yuanı)

İlgili Haberler