Elon Musk: Çinli elektrikli araçları engellemezsek hepimizi yok edecek

Elon Musk: Çinli elektrikli araçları engellemezsek hepimizi yok edecek

Tesla CEO'su Elon Musk, Çinli elektrikli araç firmalarının önüne ticaret engelleri konulmadığı takdirde rakiplerini yok edeceğini açıkladı.

A+A-

Tesla CEO'su Elon Musk, Çinli otomobil üreticilerinin ticari engeller olmaksızın küresel rakiplerini "yerle bir edeceğini" söyledi ve ABD elektrikli araç pazarı liderinin dünya çapında genişlemek için yarışan BYD gibi şirketlerle karşı karşıya olduğu sıcak rekabeti vurguladı.

Musk'ın yorumları, Warren Buffett destekli BYD'nin, daha ucuz modelleri ve daha çeşitli bir ürün yelpazesiyle, Tesla'nın 2023'e kadar derin fiyat indirimlerine rağmen, geçtiğimiz çeyrekte dünyanın en çok satan elektrikli araç şirketi unvanını Tesla'nın elinden almasının ardından geldi.

Musk Çarşamba günü analistlerle yaptığı kazanç sonrası görüşmede Çinli otomobil şirketlerinin "en rekabetçi" şirketler olduğunu ve "ne tür gümrük tarifeleri veya ticaret engelleri oluşturulduğuna bağlı olarak Çin dışında önemli başarılar elde edeceklerini" söyledi.

Musk, "Eğer herhangi bir ticaret engeli konulmazsa, dünyadaki diğer otomobil şirketlerinin çoğunu yerle bir edecekler. Son derece iyiler." ifadelerini kullandı. 

Tesla, geçen yıl yüksek borçlanma maliyetleriyle karşı karşıya kalan tüketicileri cezbetmek için bir fiyat savaşı başlatmış, bu da Tesla'nın marjlarını sıkıştırmış ve yatırımcıları endişelendirmişti. Çarşamba günü Musk, Tesla'nın mevcut ürün gamıyla "maliyet düşüşünün doğal sınırına" ulaştığı uyarısında bulundu.

Reuters'in Salı günü bildirdiğine göre Tesla, ucuz rakipleriyle rekabet edebilmek için 2025 ortalarında "Redwood" kod adlı daha ucuz, kitlesel pazar kompakt bir crossover üretmeye başlamayı planlıyor. Musk Çarşamba günü yaptığı açıklamada Tesla'nın yeni nesil elektrikli aracının üretimine 2025 yılının ikinci yarısında Teksas'taki fabrikasında başlamayı beklediğini doğruladı.

Ancak istikrarlı bir tedarik zinciri ile maliyetleri kontrol altında tutma konusunda usta olan Çinli elektrikli araç üreticileri hızlı hareket ediyor. Artan rekabet ve Çin'deki kapasite fazlalığı nedeniyle, birçoğu şimdi yurtdışı ayak izlerini hızla genişletmek için çalışıyor.

Örneğin SAIC Motor, denizaşırı satışlarını artırmaya çalışırken nakliye maliyetlerini karşılamak için filosuna daha fazla araç gemisi siparişi veriyor.

Tüketici analizleri firması Lansgton'un ortaklarından Spencer Imel, "BYD ve Nio gibi otomobil üreticileri güvenilirlik, dayanıklılık ve güvenlik konularında orta sıralarda yer alsalar da, araç içi teknoloji ve batarya değiştirme gibi yeniliklerle Çin'de yüksek talep görüyorlar" dedi.

Imel, "Bunun, denizaşırı ülkelerde gelecekteki büyümelerinde önemli bir bileşen ve farklılaştırıcı olacağına inanıyoruz" dedi. Yine de Çinli otomobil şirketlerinin ABD'deki marka bilinirliğinin hala son derece düşük olduğunu belirtti.

Musk'ın yorumları aynı zamanda ABD başkanlık seçimlerinin hız kazandığı bir dönemde geldi. Başkan Joe Biden, Çin'in elektrikli araç pazarına hakim olmaya kararlı olduğunu ve "bunun olmasına izin vermeyeceğini" söyledi.

Bu yıl Cumhuriyetçilerin başkan adaylığı için yeniden yarışan eski Başkan Donald Trump, seçilmesi halinde daha güçlü gümrük vergileri uygulayacağının sinyallerini vererek, ABD'ye yapılan tüm ithalata evrensel %10 gümrük vergisi uygulanması ve Çin'in en çok kayrılan ülke ticaret statüsünün iptal edilmesi çağrısında bulundu.

Musk yaptığı açıklamada Çinli rakiplerle ortaklık kurmak için "belirgin bir fırsat" olmadığını ancak Tesla'nın onlara şarj ağına erişim izni vermeye ve otonom sürüş gibi diğer teknolojileri lisanslamaya açık olduğunu söyledi.

Avrupa da Çinli elektrikli araç üreticilerine karşı korumacı bir tavır takındı. Geçtiğimiz yıl Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği üreticilerini devlet sübvansiyonlarından yararlandığını söylediği daha ucuz Çin EV (elektrikli araç) ithalatına karşı korumak için cezalandırıcı tarifeler uygulanıp uygulanmayacağına dair bir soruşturma başlattı.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler