ENAG: Gerçek enflasyon açıklananın 4 katı

ENAG: Gerçek enflasyon açıklananın 4 katı

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) mayıs ayında Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki artışın yüzde 3.94 olduğunu açıkladı

A+A-

TÜİK, 'kurumu itibarsızlaştırdığı' gerekçesiyle hakkında suç duyurusunda bulunduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), TÜİK'in açıkladığı enflasyon verilerinin ardından kendi verilerini paylaştı.

Bir grup bağımsız ekonomistin oluşturduğu ENAGrup'a göre Tüketici Fiyat Endeksi Mayıs ayında yüzde 3.94 arttı. TÜİK'in açıklamasında enflasyon oranı aylık bazda yüzde 0,89 olarak açıklanmıştı.

ENAG'tarafından yapılan enflasyon değerlendirmesi şöyle:

"Enflasyon Günlük fiyat değişimlerinden elde edilen yüksek enflasyon oranının Türkiye ekonomisinin tüm makro dengelerini etkileyeceğini açıktır. Aylık fiyat trendini analiz ettiğimizde, enflasyonun açıklanan resmi verilerin çok daha üstünde gerçekleşeceğini belirtmek yanlış olmayacaktır. Döviz kurunda oluşan oynaklık ve yukarı yönlü hareket ise merkez bankasının para politikasında da etkinliği azaltıcı etki yapmaktadır. Tarımda yaşanan kuraklık, gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki küresel artışları da göz önüne aldığımızda, ekonomik politikaların makro dengeleri oluşturmada oldukça zorlanacağını öngörebiliriz. Önümüzdeki dönemde, döviz kurlarının baskısı, merkez bankası rezervlerinin zayıf formasyonu ve ithalata aşırı şekilde bağlı üretim süreci, Türkiye’de enflasyonun yönünü belirleyen en önemli faktörler olacaktır. 

>>> ENAG RAPORU'NUN TAMAMINI OKUMAK İÇİN

Bu haber toplam 926 defa okunmuştur
İlgili Haberler