Erdoğan: Hedef, düşük faizle çok yatırım

Erdoğan: Hedef, düşük faizle çok yatırım

Gündemi değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hep söylüyorum ya, yani faiz, sebep, enflasyon neticedir. Çünkü faizi şu anda düşürüyoruz ve enflasyonun da inşallah düştüğünü hep birlikte göreceğiz" dedi.

A+A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TRT ortak yayınında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan konuşmasında "Hep söylüyorum ya, yani faiz, sebep, enflasyon neticedir. Çünkü faizi şu anda düşürüyoruz ve enflasyonun da inşallah düştüğünü hep birlikte göreceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, canlı yayında gündemi değerlendirdi.

Erdoğan konuşmasında, "Küresel salgın döneminde her şeyden önce Türkiye özellikle çok farklı bir ayrışma ortaya koydu. Yıl sonu itibariyle de bu pozitif ayrışmayı devam ettireceği inancındayım. Bunu sadece biz değil OECD onlar da aynı şekilde söylüyorlar. Üçüncü çeyrekte de pozitif görümünü hamdolsun korudu. Bu beklentileri de aşarak böyle konuma gelmiş olması da aç kurtlar gibi bekleyenleri şaşırttı. Halbuki biz şaşırmadık. Sonunda da biz beklentimizi bulacağız. Ondan şüphe yok. Faizi düşürmek suretiyle yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve büyüme. Bu dört tane ana başlık bize büyümeyi getirecek. Bizim tahminimiz asgari 10 ama bunun üzerine de çıkabilir. Yıl sonu itibariyle enflasyon da kendisini gösterecek. Faiz sebep, enflasyon neticedir. Faizi şu anda düşürüyoruz, enflasyonun da inşallah düştüğünü hep birlikte göreceğiz" dedi.

'Ekonomi 3. çeyrekte de büyüdü'

Erdoğan konuşmasında "(Büyüme rakamları) Beklentimiz, 10'u bulacağız. Bizim tahminimiz asgari 10 ama üzerine de çıkabilir" derken, "Ekonomi 3. çeyrekte de büyüdü. Faizi düşürmek suretiyle biz yatırım, istihdam, üretim ve ihracat ile büyümeyi sağlayacağız. Hep söylüyorum ya faiz sebep, enflasyon neticedir. Enflasyonun düştüğünü hep beraber göreceğiz" dedi.

Erdoğan "Kritik dönemde 2 destek paketi hazırladık. Bir tanesi imalata dayalı destek paketi, diğeri istihdama yönelik bir pakettir. Hiç kimseyi ihmal etmedik, etmeyeceğiz" şeklinde konuştu.

'İki önemli destek paketi hazırladık'

Cumhurbaşkanı Erdoğan basın mensuplarının sorularını yanıtladığı yayında "İki önemli destek paketi hazırladık. 50 kişinin altında çalışanı olan firmalarımıza yeni istihdam için 100 bin liraya kadar krediye erişim sağlıyoruz." dedi.

Girişimcilere destek

Cumhurbaşkanı Erdoğan; 3, 4, 5 ve 6. teşvik bölgelerinde yer alan 58 ilde yatırım yaparak istihdam oluşturacak girişimcilere 7 puana kadar faiz desteği verileceğini bildirdi.

Erdoğan, "Yabancı yatırımcılar için uzun vadeli yatırımların zamanıdır. Türkiye'ye uzun vadeli yatırım yapanlar her zaman kazanmıştır, bundan sonra da kazanacaktır." dedi.

"İhracatta çok iyi konumdayız." diyen Erdoğan, "Şu anda 215-220 milyar dolarlara çıktık, yıl sonuna kadar bu 220'nin üzerine çıkacak. Bunlar Türkiye'nin ihracattaki rekoru." açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yeni ekonomi modeliyle, yüksek faiz verecek sıcak para çekme politikasını elimizin tersiyle itiyoruz. Düşük faizle, üretimi ve ihracatı destekleyeceğiz." diye konuştu.

Erdoğan, "Artık cari açık verip bu açığı dış borçla finanse eden değil, döviz kazanıp cari fazla veren ekonomi olma hedefiyle hareket ediyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye, finans piyasaları üzerinden ekonomik tehditlere pabuç bırakmaz. Reel ekonomimiz, bu tehditleri tamamen boşa çıkaracak güç ve kabiliyettedir." diye konuştu.

Kılıçdaroğlu'na MGK yanıtı

Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun MGK eleştirisine yönelik olarak "Ekonomi güvenliği, ulusal güvenliğin parçasıdır. Milli Güvenlik Kurulu bu konuların görüşüldüğü yer olamazmış. Ana muhalefetin başındaki kişi söylüyor. Sen zaten SSK'yı batırdın. MGK'da görüşmeyeceğiz de nerede görüşeceğiz?" dedi.

'Hedef, düşük faizle çok yatırım'

Erdoğan: "Hedef, düşük faizle halkımızı, esnafımızı rahata çıkarmak ve daha çok yatırımı sağlayabilmektir."

Erdoğan sözlerine "Piyasayı bozucu faaliyet gösterenlere ve fiyatlama davranışlarını bozanlara kesinlikle göz açtırmayacağız" diye ekledi.