Erdoğan: İşsizlik mevsimsel, ben de ekonomistim

Erdoğan: İşsizlik mevsimsel, ben de ekonomistim

Erdoğan: GBT'leri hazır tutuyoruz, sonuca göre adımlarımızı atacağız

A+A-

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "teröre karışan bazı belediye başkan adayları olduğu" görüşünü dile getirirken "Şimdi bütün bunlarla ilgili GBT'leri hazır olarak elimizde tutuyoruz, seçim sonucuna göre adımlarımızı atacağız" dedi. Erdoğan, çözüm süreci hakkında değerlendirmede bulunurken "Temenni ederim ki barış bölgeye hakim olur. Bu olmazsa güneydoğuya yatırım beklemeyin. Ama halledersek yatırımcılar oraya yatırım yapmayı bekliyor, bunu da başaracağız diye bekliyorum" dedi. "Ben de bir ekonomistim" diyen Erdoğan, Türk Lirası biriktirme çağrısı yaparken faizin düşürüldüğünde enflasyonun da düşeceği görüşünü dile getirdi.

Ankara'da gençlerle buluşan Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Mardin'de karşı tarafın bir adayı var. 3-5 sene bekleyemeyiz. Şimdi bütün bunlarla ilgili GBT'leri hazır olarak elimizde tutuyoruz, seçim sonucuna göre adımlarımızı atacağız.

Gençlerin gayrimeşru yerlerde zaman öldürmesi yenilir yutulur değil.

Yerli otoda biraz gevşeme var, ya başlayacaksınız, ya başlayacaksınız. Yerli otomobilde bizi oyalamasınlar, gerekirse yabancı yatırımcılarla da görüşürüz.

20 Mart’ta açılışı yapılan Ankapark Wonderland Eurasia’yı bugüne kadar 2 milyon 600 bin kişinin ziyaret etti.”

Indiana’daki kızımı aradığımda “Okuldaydım” derdi, ona “Bu saatte okul açık olur mu?” derdim. "Baba burada kütüphaneler 7/24 açık" derdi. Ankara'da bunu yapacağız.

Çözüm süreci değerlendirmesi

(Çözüm sürecinden bugüne HDP ile ilgili ne değişti?) HDP, malum, PKK’nın siyaset kanadıdır. Bunları birbirine karıştırmayalım. Zaman zaman siyaset kanadı dahi olmayı hazmedemeyip, çıkıyor, kadın diyor ki "Sırtımızı YPG'ye dayadık" diyor. Bu kadar hazımsız bir noktaya geldiler. Şimdi bunlar akıllı bir siyasetçi olsa, sırtını oraya dayasan bile bunu söyleme. Aynı şey Demirtaş... Ne diyor? "Biz Apo'nun heykelini dikeceğiz" diyor. Bu adamlar şirazesinden çıkmış. Bunlara oy veren kardeşlerimizi uyarmamız lazım. Uyaralım ki bu yanlışa düşmeyelim. Bir tanesi çıkıyor "Kürdistan'da oylar HDP'ye, Batı'da da AKP-MHP'ye oy yok" diyor. Siz gençler bunu çok çok iyi biliyorsunuz. Benim ülkemde Kürdistan diye bir bölge var mı? Yok. Bu ifade, 780 bin km2'lik vatan topraklarını bölme operasyonudur. Meclis listelerinden sızma operasyonu yapıyorlar. Büyükşehirlerde niye aday göstermediler?

Çözüm süreci olayında da biz orada tepe noktadan öte, bizim tabanı bütünleştirme hareketi olarak çözüm sürecini, biz onlarla değil, çözüm sürecini Dolmabahçe'deki çalışma ofisimde bütün bu ülkedeki kanaat önderlerini davet etmek suretiyle yaptık. Bunun içinde bilim adamları, kültür adamları, iş adamları vardı. Orada bunları bu şekilde konuştuk. 100 civarında kişi, güneydoğu ve doğuda çalışmaya gönderdik. Ama ne yazık ki orada alınan kararlara sadık kalmadılar. İlk seçimde gösterdikleri gibi, dağlardaki gelen emre uymak suretiyle aksine hareket etiler. Şu andaki malum zillet ittifakı, bunlarla bizimki birbirine benzer bir şey değildi. Temenni ederim ki barış bölgeye hakim olur. Bu olmazsa güneydoğuya yatırım beklemeyin. Ama halledersek yatırımcılar oraya yatırım yapmayı bekliyor, bunu da başaracağız diye bekliyorum.

"Yurt dışındaki hocalar geri dönüyor"

Merkel'e dedim ki öğrenci sayınız nedir? Bizim 3 milyon civarında dedi. Almanya, nüfusu 82 milyon onların. Sizde ne kadar dedi. Ben de 8 milyon dedim. Şaşırdı. Yurt dışındaki hocalarımız geri dönmeye başladı. Onları buraya çekeceğiz, gerekirse mali destek de vereceğiz.

"Türk Lirası biriktirin"

Türk Lirası'nı biriktirsin, çok daha isabetli olur. Bütün bunlar, batının, başta ABD'nin Türkiye'yi sıkıştırma operasyonu. Operasyon ters döndü. Türk Lirası bulamıyorlar. Türk Lirası prim yapıyorken dolar ciddi anlamda düşmeye başladı. Biz ekonomideki iyi bir konumdayız. Yerel seçimde ekonomiyle Türkiye'ye yaptırım uygulayamazsınız.

"Ben de bir ekonomistim"

Bizim sıkıntımız enflasyon, düşüş hafif de olsa başladı. Burada asıl sıkıntı faiz konusu. Faizi aşağı düşürdükçe enflasyon aşağı düşecektir. Patates, domates filan değil asıl mesele. Ben de bir ekonomistim. Keynes ve Smith’in iki ayrı yaklaşımı var. Birinin yaklaşımında enflasyon faiz doğru orantılıdır, diğerinde ters orantılıdır. Siz faizi azaltırsanız enflasyon artar, artırırsanız azalır. Diğerinde de faizi azaltırsanız azalır. Benim iddiam budur.

Piyasalardaki ürünleri kontrol aldında tutmamız lazım, piyasadaki bu spekülatörleri terbiye etmemiz şart.

"İşsizlik olayı mevsimsel"

(İşsiz bir kişinin sorusu üzerine) İşsizlik olayı zaman zaman mevsimsel. Bu mevsimler işsizliğin tırmanışta olduğu dönemler. Yazla birlikte işsizlikteki durum değişecek. İnanıyorum ki tek haneliye inecek. Mühendis, mimar gibilerin işsiz kalmasını düşünemiyorum. Onlar kesinlikle bu ülkede iş sahibi olur. Gaziantep bunu söyler hep. Endişe etmeyin...

"Diğer partilere oy verenlere 'terörist' demedim"

Muhatabı olarak kesinlikle ne bir HDP ne diğer partilere, CHP, sözde İyi parti olsun... Bunlara yönelik değildir, yönetici kadrolarına yönelik bir ifadedir. Bu partilere oy verenlere terörist diyecek kadar vicdansız değilim. Siyasette benim 40 yıllık deneyimim bunu kabul etmez. (Akşener'e) Dava açtım, sadece onunla bırakmayacağım, arkadaşlarım üzerinde çalışıyor, cezai süreci gerekiyorsa ceza davası da açacağım. Vatandaşlarıma özellikle terörist deme noktasına beni taşıyan anlayışa hukuk devleti içerisindeki hakkım neyse ararım. CHP için aynı geçerli. HDP için de aynı şey geçerli. Oy verenlerden çok, yönetici kadrolarına diyorum. 

"Atatürk'e de diktatör dediler"

(Batı medyasındaki "Erdoğan figürü" üzerine) Tilki, yetişemediği üzüme koruk dermiş. Dün akşam A Haber-atv ortak yayınındaydım. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e söylediklerini bana söylüyorlar. Bunlar tahammül edemiyorlar. Ona da diktatör dediler, şimdi bize diyorlar. Hazmedemiyorlar. "Türkiye bu kadar kısa zamanda nasıl ayağa kalkar, nasıl İHA-SİHA üretir..." Bunları çıldırtıyor. 

Yatırımcılar bizden haber bekliyor, gel dediğimizde gelecekler. 

Yoğun tempo sorusuna yanıt: Gayrimeşru bir durum yok

(Yoğun tempoyu nasıl idare ediyorsunuz?) Artık yaş bir yere geldi, ama gayrimeşru bir durum söz konusu değil. Sigara, alkol yok... Uykumuza dikkat ederiz. Kampanya sebebiyle sporumu yapamıyorum, önümüzdeki hafta spor faaliyetlerine devam edeceğim.

İlgili Haberler

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.