Erdoğan: Krizden çıkışın anahtarı İslam iktisadıdır

Erdoğan: Krizden çıkışın anahtarı İslam iktisadıdır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kovid-19 salgınının iş gücü piyasasından  ticarete bircok alanda artçı sarsıtılara neden olduğunu belirterek “İslam iktisadı krizden çıkışın anahtarıdır,” dedi

A+A-

İslam ekonomi ve finansı alanında dünyanın en prestijli konferansı  olan Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Konferansı’nın 12’ncisi, bu yıl İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi ev sahipliğinde başladı.

İslam ekonomisi ve finansını daha iyi anlama ve yorumlamaya katkıda  bulunmak amacıyla İslam Kalkınma Bankası’nın kuruluşu İslami Araştırma  ve Eğitim Enstitüsü’nün koordinasyonunda gerçekleştirilen konferansta
Türkiye’de İslami Para ve Sermaye Piyasaları, Girişimcilik, Küresel Mali Mimarlık, Dijital Ekonomi, 4. Sanayi Devrimi, İyi Yönetişim ve Sürdürülebilir Kalkınma gibi konular konuşulacak.

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr .Mehmet Bulut, yaptığı konuşmada konferansın köklü bir geçmişe sahip olduğunu  hatırlatarak, bu konferansların araştırma ve yeniliği harekete  geçirmede ve stratejik bilgi birikimine katkıda bulunmada önemli bir  rol oynadığını söyledi.

İnsanlığın artık ekonomik sistemlerin yeni bir dünya düzeninin  taleplerini karşılamak için adapte olmasına neden olan COVID-19 ile  karşı karşıya olduğunu belirten Bulut, konferansın İslami para  politikaları ve İslam ekonomisinin sürdürülebilir kalkınma hedeflerini  gerçekleştirmedeki rolünün yanı sıra kaynak tahsisi, çok boyutlu  kalkınma, finansal teknoloji ve mimari, girişimcilik ve finansal  araçların zorluklarına odaklanacağının altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “İslam iktisadı krizden çıkışın anahtarıdır.”

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni tip  koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla tüm dünyada köklü değişikliklerin  yaşanacağı yeni bir döneme girildiğine işaret etti ve her ne kadar bu  salgın öncelikle sağlıkla ilgili olsa da sonuçları itibarıyla  hayatımızın hemen her alanını etkilediğini ve iş gücü piyasasından  ticarete, kişisel ilişkilerden kamu güvenliğine kadar pek çok alanda  salgının artçı sarsıntılara sebep olduğunu vurguladı.

Erdoğan, “İslam iktisadı krizden çıkışın anahtarıdır,” dedi ve  sözlerine şöyle devam etti: “Aşırı finanslaşma, toplumsal ve insani  maliyetlerin dikkate alınmadığı, sadece rant kaygısıyla hareket eden  obez bir ekonomik model ortaya çıkarmıştır. Uzun vadeli büyük altyapı  yatırımlarının finansmanı için sukuk gibi ürünlerin kullanımının  yaygınlaştırılması gerekiyor.” Cumhurbaşkanı Erdoğan kıtaların ve  kültürlerin kavşağında yer alan İstanbulu İslami finans ve ekonominin  de merkezi yapmayı hedeflediklerinin de altını çizdi.

Albayrak: “Hedefimiz Türkiye’yi dünyada faizsiz finansın merkezi  haline getirmek”

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, sürdürülebilir kalkınma  için reel ekonomiye kaynak sağlayan finans kuruluşlarının sağlam ve  sürdürülebilir bir mali yapıya sahip olmasının temel şart olduğunu  vurguladı.

Yakın geçmişte yaşananların, ekonomideki temel işlevi  tasarruflarla reel yatırımlar arasında köprü kurmak olan finansal  sistemin mevcut yapısıyla görevini hakkıyla yerine getiremediğini  gösterdiğine işaret eden Albayrak, üretimin ve refahın artışına katkı  yapması gereken sistemin, finansal ve ekonomik istikrarı tehdit  edebilen bir konuma gelebildiğini gösterdiğini söyleyerek şöyle dedi:  “Katılım finans kuruluşları, bizim için stratejik öneme sahip. Küresel  finansal krizin ardından katılım finans sisteminin avantajları net  olarak görülmüş, sektörün gelişimi tüm dünyada ivme kazanmıştır.”

Albayrak, faizsiz finans sisteminin Türkiye ekonomisi ve finansal  sistem içindeki yerini güçlendirecek tüm araç ve mekanizmaları devreye  aldıklarını aktararak, “Hedefimiz Türkiye’yi, gelişmiş finansal  altyapısı, genç, dinamik nüfusu ve nitelikli iş gücünün yanında  jeostratejik konumuyla İstanbul Finans Merkezi’nin sağlayacağı  avantajlarla dünyada faizsiz finansın merkezi haline getirmek.” dedi.

Pakistan Ekonomi Bakanı: “Finansal zorluklarla başa çıkmak için İslami finans önemli”

Pakistan Ekonomi Bakanı Dr. Abdul Hafeez Shaikh, İslami  finansmanın gelişmekte olan ülkelere küresel finansal zorluklarla başa  çıkmalarına yardımcı olma potansiyelini vurgulayarak, İslami  bankacılığın Pakistan’da hızla büyüdüğüne dikkat çekti.

Koronavirüsün tüm dünyayı etkisi altına aldığını vurgulayan Shaikh, ihracat ve gelirlerin Pakistan’da olumsuz etkilendiğini,  hükümetin korona yardım fonu ile16 milyon aileye nakit yardımı  yaptığını söyleyen Shaikh, Pakistan ve Türkiye’nin siyaset, ticaret ve  halkın bağlılığını içeren çok samimi ilişkilere sahip olduklarının  altını çizdi.

İslam ekonomisi araçları bu süreçte kullanılmalı

Açılış oturumunda İslam Kalkınma Bankası (IsDB) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Zamir Iqbal, Hamad Bin Khalifa Üniversitesi RektörüAhmad M. Hasnah, Uluslararası Sosyal İktisat Birliği (IAIE) adına Prof. Dr. Mabid Al-Jarhi, İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) Genel Müdür Yardımcısı Fadi
FARASIN ve İslam Araştırma ve Eğitim Enstitüsü (IRTI) Kıdemli Araştırmacı Salman Syed Ali katıldı. Oturumda konuşmacılar pandeminin  sürdürülebilir kalkınma ve reel ekonomi üzerindeki etkileri,  işbirliğinin risk paylaşımında önemi, kolektif hareketlilik ve bu  süreçte İslam ekonomisi ve finansının yükselişi üzerinde durdu.
Katılımcılar, COVID-19 sonrası dönemde önlemler ve çözümleri, modern  bir akademik disiplin olarak İslam ekonomisi ve finansının küresel  katkılarını tartışırken, İslami ekonominin araçlarının bu süreçte  kullanılması gerektiği vurgulandı.

Uysal: “Ekonomimizin ihtiyaç duyacağı kararları almaya devam  edeceğiz”

Özel oturumda konuşan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal, attığı adımlar ile reel sektöre ihtiyaç  duydukları likiditeyi uygun koşullar sağlayarak finansal sistemi ve  salgın sonrası iyileşme sürecini desteklemeyi hedeflediklerini  söyleyerek şöyle dedi: “Ekonomide üretimi ve finansal istikrarı  destekleyerek bu dönemi en az zararla aşmayı amaçlayan tedbirlerin  finansal sektörün likidite ve kredi koşullarını desteklediğini ve  parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini koruduğunu gözlemliyoruz”  dedi.

Akben: Hızlı kararlar ile ekonomide çarklar dönmeye başladı

BDDK olarak koronavirüs pandemisi döneminde hızlı kararlar alarak  ekonomide çarkların dönmesini sağladıklarını belirten Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BBDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, şunları  kaydetti: “Kovid-19 salgınıyla mücadele döneminde BDDK olarak 50’ye  yakın düzenleme yaptık. Proaktif düzenleme yaklaşımı  firmaların,  sektörün daha aktif olarak koordinasyonu ve yönetilmesi, ekonominin  çarklarının dönmesi açısından tüm dünyada önemini gösterdi ve buna da BDDK olarak çeşitli düzenlemelerle katkı sağladık. Artık tüm dünyada  olaylara hızlı müdahale etme kültürü var.”

Ulussever: İslami finansın dengeleme işlevi dünyada uygulama alanı  buluyor

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkan Vekili Ulussever ise İslami  finans sisteminin riskleri sermaye sağlayıcısı ile kullanıcıları  arasında dengeli bir şekilde paylaştırdığını ve ekonomik faaliyetlerde  otomatik dengeleme işlevi uygulayarak sistemik riskleri önemli ölçüde  azalttığını söyledi ve bunun İslam dünyasına özgü bir model olmanın  ötesine geçip ve tüm dünyada uygulama alanı bulduğunu vurguladı.

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Başkanı Metin özdemir, Türkiye’de faizsiz finansmana ilginin her geçen gün artmakta olduğuna  dikkat çekti.

Türkiye bu süreci iyi değerlendirdiği taktirde finansal sistem  içinde de güvenli ve itibarlı bir liman olarak yeniden güçleneceğini  anlatan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Abdurrahman Kaan, “Bu da yatırımı tek başına finansal bir süreç  yönetimi gibi düşünmeyip  üretim-ticaret-yatırım senkronizasyonu  başlığıyla, üretimi ve ticaret hattında yatırımı bir katalizör olarak  görmekle mümkündür. Çünkü Türkiye, kıtaların ve medeniyetlerin kesişme  noktası olması yanında artık doğuya kayan ekonomik güç savaşlarının da  hinterlandındadır.” dedi.

Bu haber toplam 1654 defa okunmuştur

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.