ฤฐzlanda’da รผcret eลitsizliฤini ortadan kaldฤฑrmasฤฑ beklenen yeni yasa, parlamentonun yarฤฑsฤฑnฤฑ oluลturan kadฤฑn meclis รผyelerinin รงabasฤฑyla 1 Ocak’tan itibaren iลverenlerin erkek รงalฤฑลanlarฤฑna kadฤฑn รงalฤฑลanlarฤฑndan daha fazla maaล รถdemesi yasaklandฤฑ.
Sunulan รถnergeye gรถre hem devlet hem de รถzel iลyerleri, kadฤฑn ve erkeklere eลit รผcret รถdediklerine iliลkin bir sertifika almak zorunda. Sertifikayฤฑ alamayan iลyerleri ise yasalar รงerรงevesinde cezalandฤฑrฤฑlacak.
ฤฐsviรงre ve ABD’nin Minnesota eyaletinde benzer uygulamalar gรถrรผlรผrken, ฤฐzlanda uygulamayฤฑ zorunlu hale getirmesiyle รผcret eลitsizliฤi konusunda bir ilk gerรงekleลtiriyor. Yeni yasanฤฑn yรผrรผrlรผฤe girmesi, ฤฐzlanda’nฤฑn 2022 yฤฑlฤฑna kadar รผcret eลitsizliฤini tamamen ortadan kaldฤฑrma planฤฑnฤฑn bir kolu olarak varsayฤฑlฤฑyor.
CฤฐNSฤฐYET EลฤฐTLฤฐฤฤฐNฤฐN EN YรKSEK OLDUฤU รLKE
Dรผnya Ekonomik Forumu’nun (WFE) 2017 yฤฑlฤฑnda yayฤฑnladฤฑฤฤฑ Kรผresel Cinsiyet Uรงurumu Raporu’nda, son dokuz yฤฑlda olduฤu gibi, ฤฐzlanda cinsiyet eลitliฤini en รงok barฤฑndฤฑran รผlke olarak raporda yer aldฤฑ.
รcret eลitsizliฤini tamamen ortadan kaldฤฑrma amacฤฑnฤฑ Mart 2017’de ilk kez aรงฤฑklayan ฤฐzlanda Eลitlik ve Sosyal ฤฐลler Bakanฤฑ Thorsteinn Viglundsson konuลmasฤฑnda, “Eลitlik haklarฤฑ insan haklarฤฑdฤฑr. ฤฐล yerinde erkek ve kadฤฑnlara eลit ลekilde davranฤฑlmasฤฑ gereklidir. Bu hedefi gerรงekleลtirmek iรงin elimizden gelen her ลeyi yapmalฤฑyฤฑz” demiลti.
International Bussiness Times’da yer alan habere gรถre 323 bin nรผfusa sahip ฤฐzlanda’daki bรผtรผn politik partiler yasayฤฑ destekliyor. ฤฐzlanda Kadฤฑn Haklarฤฑ Derneฤi รผyesi Dagny Osk Aradottir Pind, konuyla ilgili, “Sunulan รถnerge ลirketlerin ve organizasyonlarฤฑn bรผnyelerinde yapฤฑlan bรผtรผn iลleri deฤerlendirmeleri ve erkek ve kadฤฑnlara eลit รถdeme yaptฤฑklarฤฑ takdirde bir sertifika alacaklarฤฑ bir sรผreรงten oluลuyor. Bu mekanizma, kadฤฑn ve erkeklerin eลit รผcretlendirmeye tabi tutulduklarฤฑnฤฑ kesinleลtirmek iรงin sunulan bir mekanizma. Kadฤฑn ve erkeklere eลit รผcret รถdenmesi konusunda bir รถnerge daha รถnce yรผrรผrlรผฤe girmiลti fakat รผlkede hala รผcret eลitsizliฤi var” dedi.
Erkeklerin kadฤฑnlardan fazla maaล almasฤฑ yasaklandฤฑ
ฤฐzlanda`da 1 Ocak`tan itibaren iลyerlerinin erkeklere kadฤฑnlardan daha fazla maaล vermesi yasaklandฤฑ ve รผcret eลitsizliฤi tamamen ortadan kaldฤฑrฤฑldฤฑ.







