Faizleri bir daha artıran İngiltere resesyon korkusunu da yendi

Faizleri bir daha artıran İngiltere resesyon korkusunu da yendi

İngiltere Merkez Bankası'nın faiz artırım kararının ardından açıklama yapan Başkan Bailey, ülkede artık resesyon beklemediklerini söyledi

A+A-

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey, ülkenin resesyondan çıkacağını ve ılımlı büyüme beklentisi olduğunu belirtti. Ayrıca, gerekli olduğunda faiz artışının devam edebileceğini ifade etti.

BoE'nin politika faizini yüzde 4,50'ye yükselterek 25 baz puanlık bir artış sağladığı açıklamasının ardından Bailey, enerji fiyatlarının Kasım 2022'den beri önemli ölçüde düştüğünü belirtti.

Bailey, İngiltere'deki ev halkının enerji faturasının bu yılın son çeyreğinde yıllık 2.100 sterlin seviyesine düşmesini beklediklerini açıkladı. Bu rakamın hala yüksek olduğunu kabul ederken, bir yıl önceki seviyeye kıyasla yüzde 16 düşüş olduğunu belirtti.

Bailey, enerji fiyatlarındaki düşüşün enflasyon üzerinde yaklaşık 1 puanlık bir düşürücü etkisi olacağını belirtti. Ayrıca, enerji fiyatlarındaki düşüş ve ekonomik büyümenin beklenenden daha iyi performans göstermesinin, ekonomik büyüme tahminlerini değiştirdiğini ifade etti.

Bailey, "Şu anda ılımlı fakat pozitif bir büyüme bekliyoruz." dedi ve artık resesyon beklentisi olmadığını vurguladı.

Bailey, enflasyonun hala çok yüksek olduğunu, özellikle gıda enflasyonunun daha da yüksek olduğunu kabul etti, ancak Nisan ayı verileriyle birlikte önümüzdeki aylarda enflasyonun keskin bir düşüş yaşayacağını tahmin etti. "Hedefimiz, enflasyonu yüzde 2 seviyesine çekmek ve bu seviyede tutmak." dedi.

Bailey, bankanın enflasyonu orta vadede sürdürülebilir bir şekilde hedeflenen seviyeye çekmek için faiz oranlarını gerektiği şekilde ayarlayacağını belirtti.

İngiltere Merkez Bankası, bugünkü kararıyla 12 kez üst üste faiz artırımında bulundu ve ülkedeki faiz oranı yüzde 4,50 ile son 15 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

İngiltere'de Mart ayında enflasyon yüzde 10,1, gıda enflasyonu ise yüzde 19,1 olarak ölçüldü.

İlgili Haberler