Fed yetkililerinin bu ayฤฑn sonunda yayฤฑnlayacaklarฤฑ gรผncellenmiล gรถrรผnรผmde 2023 yฤฑlฤฑ iรงin bรผyรผme tahminlerini iki katฤฑna รงฤฑkarmak zorunda kalacaklarฤฑ รถngรถrรผlรผyor.
Tรผketici harcamalarฤฑndan konut yatฤฑrฤฑmlarฤฑna kadar her konuda beklenenden daha gรผรงlรผ bir dizi verinin yayฤฑnlanmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan, ekonomistler gayri safi yurtiรงi hasฤฑla tahminlerini artฤฑrฤฑyor. Hatta Atlanta Fed tarafฤฑndan รผretilen ve yaygฤฑn olarak takip edilen resmi olmayan bir tahmine gรถre รผรงรผncรผ รงeyrekte yฤฑllฤฑk bazda %5,6 bรผyรผme kaydedilecek.
Bu, politika yapฤฑcฤฑlarฤฑn kendi rakamlarฤฑnฤฑ en son gรผncelledikleri รผรง ay รถncesine kฤฑyasla keskin bir dรถnรผลe iลaret ediyor; zira ortak gรถrรผล ekonominin bu รงeyrekte duracaฤฤฑ yรถnรผndeydi. Temmuz-Eylรผl dรถneminde %3,7 bรผyรผme รถngรถren Santander Capital Markets ABD baล ekonomisti Stephen Stanley, “Tรผketici harcamalarฤฑ Haziran ve Temmuz aylarฤฑnda gรผรงlรผ seyretti, dolayฤฑsฤฑyla รผรงรผncรผ รงeyrek bu noktada neredeyse pastanฤฑn iรงinde piลmiล durumda.Yรผzde 5 รงok yรผksek gรถrรผnรผyor ama imkansฤฑz deฤil” dedi.
GSYH bรผyรผmesinin %3,2’nin รผzerinde gerรงekleลmesi, ABD’nin pandeminin ilk ลokundan hฤฑzlฤฑ bir toparlanma yaลadฤฑฤฤฑ 2021’den bu yana en gรผรงlรผ รงeyrek olacak.
Fed yetkilileri en son Haziran ortasฤฑnda ABD iรงin kendi projeksiyonlarฤฑnฤฑ gรผncellediklerinde, medyan politika yapฤฑcฤฑnฤฑn GSYH’nin 2023’te sadece %1 bรผyรผyeceฤini dรผลรผndรผฤรผnรผ gรถsterdi.ย
Inflation Insights LLC Baลkanฤฑ Omair Sharif’e gรถre, Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn 19-20 Eylรผl’deki politika toplantฤฑsฤฑnฤฑn ardฤฑndan aรงฤฑklanacak yeni projeksiyonlarda bu rakam muhtemelen %1,8 veya %2’ye yรผkselecek ve iลsizlik oranฤฑnฤฑn gรถrรผnรผmรผ daha dรผลรผk revize edilebilecek.
Sharif’e gรถre, bรผyรผmedeki artฤฑล Fed yetkililerinin gelecek yฤฑl iรงin รถngรถrdรผkleri gevลemeyi 100 yerine 75 baz puanlฤฑk faiz indirimine dรผลรผrmelerine de yol aรงabilir.







