Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Fed Eylรผl’de bilanรงo kรผรงรผltebilir

ABD Merkez Bankasฤฑ Fed, Reutersโ€™ฤฑn ekonomi uzmanlarฤฑ รผzerinden gerรงekleลŸtirdiฤŸi son ankete gรถre, Eylรผl ayฤฑnda 4 trilyon dolarฤฑ aลŸan dev bilanรงosunu kรผรงรผltme planlarฤฑnฤฑ aรงฤฑklayacak
Fed Eylรผl'de bilanรงo kรผรงรผltebilir Borsatek

ABD Merkez Bankasฤฑ Fed, Reutersโ€™ฤฑn ekonomi uzmanlarฤฑ รผzerinden gerรงekleลŸtirdiฤŸi son ankete gรถre, Eylรผl ayฤฑnda 4 trilyon dolarฤฑ aลŸan dev bilanรงosunu kรผรงรผltme planlarฤฑnฤฑ aรงฤฑklayacak. Ankete katฤฑlan ekonomistler ayrฤฑca merkez bankasฤฑnฤฑn faiz tetiฤŸini yeniden รงekmek iรงin dรถrdรผncรผ รงeyreฤŸe kadar bekleyeceฤŸini รถngรถrรผyor.

Bank of America Merrill Lynchโ€™in (BoFAML) kรผresel ekonomi sorumlusu Ethan Harris, konuya iliลŸkin olarak yaptฤฑฤŸฤฑ aรงฤฑklamada ลŸunlarฤฑ sรถyledi, โ€œSon aรงฤฑklamalarฤฑn ฤฑลŸฤฑฤŸฤฑnda dรผลŸรผnรผldรผฤŸรผnde Fed bilanรงo kรผรงรผltme planฤฑnฤฑ Eylรผl ayฤฑnda, faiz artฤฑrฤฑmฤฑ kararฤฑnฤฑ ise Aralฤฑk ayฤฑ toplantฤฑsฤฑnda ilan edecek.

Faiz artฤฑลŸฤฑ tahminleri รถtelendi

Geรงen ay gerรงekleลŸtirilen anketler Fedโ€™in Faiz artฤฑลŸฤฑna eylรผl ayฤฑnda gideceฤŸi yรถnรผndeydi. Fakat bu beklentiler ลŸimdi รผรง ay ya da bir รงeyrek ileri atฤฑldฤฑ. 100 ekonomistin katฤฑldฤฑฤŸฤฑ son anket Fed fonlama faizini 1.25-1.50 aralฤฑฤŸฤฑna aralฤฑk ayฤฑnda รงekecek. Finansal piyasalarda ise aralฤฑk ayฤฑnda olasฤฑ 25 baz puanlฤฑk bir faiz artฤฑลŸฤฑ yรผzde 43โ€™รผ oranฤฑnda fiyatlandฤฑrฤฑlฤฑyor. Bunun en bรผyรผk nedeni olarak ABDโ€™den gelen son ekonomik verilerin รถzellikle enflasyonun beklenenden zayฤฑf olmasฤฑ gรถsteriliyor. ABD Dolarโ€™ฤฑ da sepet kurda rakipleri karลŸฤฑsฤฑnda dayak yedi ve 10 ayฤฑn en dรผลŸรผk seviyesine yakฤฑn seviyelerde iลŸlem gรถrรผyor.

ABD Merkez Bankasฤฑ bu yฤฑl iki kez faiz artฤฑrdฤฑktan sonra temkinli davranฤฑyor. Reutersโ€™ฤฑn anketine katฤฑlan ekonomistlerin รผรงte ikisi bankanฤฑn devasa bilanรงosunda yer alan tahvil portfรถyรผnรผ eylรผl ayฤฑ itibariyle eritmeye รงalฤฑลŸacaฤŸฤฑ tahmininde bulundu.

Bank of America Merrill Lynchโ€™in (BoFAML) kรผresel ekonomi sorumlusu Ethan Harris ise bu konuya biraz faklฤฑ yaklaลŸฤฑyor. Ve ekliyor: โ€œFedโ€™in kendi รถnรผnde geรงerek hareket etmesinden endiลŸe duyuyoruz. Fedโ€™in bilanรงo kรผรงรผltme hikayesini sattฤฑฤŸฤฑ fikrine katฤฑlmฤฑyoruz. Ve bilanรงo kรผรงรผltรผlmesi odaklanmamamฤฑz gereken bir ลŸey. Bunun sadece arka planda olmasฤฑ gerekir diye dรผลŸรผnรผyoruz. Bir anlamda, kendi politika araรงlarฤฑnฤฑ otomatik pilota baฤŸlฤฑyorlar. Bunu yapmamalarฤฑ gerektiฤŸini dรผลŸรผnmรผyorum.โ€

ร‡ok az sayฤฑda ekonomist, 25-26 Temmuzโ€™daki Federal Aรงฤฑk Piyasa Komitesi (FOMC) toplantฤฑsฤฑnda Fedโ€™in bilanรงo kรผรงรผltme planฤฑnฤฑ ilan etmesini bekliyor.

Enflasyon gรถrรผnรผmรผ bozuluyor

Dรผnyanฤฑn bir numaralฤฑ ekonomisi ABDโ€™de yรผzde 4.4 iลŸsizlikle istihdam piyasasฤฑnda gรถrรผnรผm gรผรงlรผ. Ancak รผcretlerdeki zayฤฑf artฤฑลŸ ve enflasyondaki bozulma Fedโ€™in faiz tetiฤŸine yeniden basmasฤฑnฤฑ engelliyor. Reuters anketine katฤฑlan ekonomistler geรงtiฤŸimiz ay yรผzde 1.6-1.7 aralฤฑฤŸฤฑnda olan รงekirdek enfl asyon tahminini (PCE) yรผzde 1.5-1.6 olarak aลŸaฤŸฤฑ yรถnde revize etti. Ekonomik bรผyรผmede de bรผyรผk resim iรง aรงฤฑcฤฑ gรถrรผnmรผyor. Ankete katฤฑlan ekonomist tahminlerinin medyanฤฑna gรถre ABD ekonomisi ikinci รงeyrekte yรผzde 2.7 bรผyรผyecek. Yฤฑllฤฑk olarak da yรผzde 2.2-2.5 aralฤฑฤŸฤฑnda gerรงekleลŸecek. Fed BaลŸkanฤฑ Janet Yellen Senatoโ€™da yaptฤฑฤŸฤฑ aรงฤฑklamalarda, BaลŸkan Donald Trump yรถnetiminin yรผzde 3โ€™lรผk bรผyรผme hedefinin gerรงekleลŸmesinin โ€˜รงok zorโ€™ olacaฤŸฤฑnฤฑ ifade etmiลŸti.

Bilanรงo hamlesi kritik zamana denk geliyor

ABD Hazine tahvillerinin oyun kitabฤฑnda, โ€˜Bรผyรผk Buhranโ€™dan bu yana รงok bรผyรผk deฤŸiลŸiklikler olmadฤฑ. ฤฐlk olarak traderlar dรผลŸรผลŸ eฤŸilimiyle yeni bir yฤฑla girmeye hazฤฑrlanฤฑrken, ekonomik toparlanma devam ederken nispeten dรผลŸรผk uzun vadeli faizlerde deฤŸiลŸiklik olup olmayacaฤŸฤฑ muammasฤฑ tahvil getirilerini yukarฤฑ รงekti. Ardฤฑndan kademeli kapitรผlasyon, hazine tahvillerine gelen kรผresel talep ve enflasyonist baskฤฑlar ile Fedโ€™in agresifliฤŸi getirilerin inmesine yol aรงtฤฑ.

Hazine tahvili piyasasฤฑnda en azฤฑndan bir kritik konuda รถnemli bir deฤŸiลŸiklik olmak รผzere. ABD Merkez Bankasฤฑ, parasal gevลŸeme hamlesinin artฤฑk gerekli olmadฤฑฤŸฤฑ dรผลŸรผncesiyle 4.5 trilyon dolarlฤฑk devasa bilanรงosunu kรผรงรผltmek iรงin kollarฤฑ sฤฑvฤฑyor. Hazine tahvilleri piyasasฤฑna yรถnelik merkez bankasฤฑ desteฤŸinin geri รงekilmesi, hฤฑzla bรผyรผyen bรผtรงe aรงฤฑklarฤฑnฤฑn gรถrรผnรผmรผne baฤŸlฤฑ olarak ABD Hazine BakanlฤฑฤŸฤฑโ€™ndaki borรง yรถneticileri iรงin pek de uygun olmayan bir zamana gelecek gibi.

Zira geรงtiฤŸimiz haziran ayฤฑnda ABD Kongresi Bรผtรงe Ofisi (CBO), 2017 yฤฑlฤฑ iรงin bรผtรงe aรงฤฑฤŸฤฑ tahminini 693 milyar dolara; yani yฤฑl baลŸฤฑnda tahminlerinden 134 milyar dolar yรผkseฤŸe revize etti. Fed yetkilileri parasal sฤฑkฤฑlaลŸtฤฑrmaya gidilme sรผrecini, โ€œ boyanฤฑn kuramasฤฑnฤฑ beklemekโ€ diye nitelendiriyor.

Fed BaลŸkanฤฑ Janet Yellenโ€™ฤฑn son aรงฤฑklamalarฤฑndaki โ€˜gรผvercinโ€™ tonlama traderlarฤฑn faiz artฤฑrฤฑmฤฑnฤฑn bilanรงo kรผรงรผltme planฤฑ masaya gelene kadar rafa kaldฤฑrmasฤฑna neden oldu. Piyasa oyuncularฤฑ Fedโ€™in bilanรงo kรผรงรผltmesi hamlesinin sonbaharda geleceฤŸini bekliyor. Fed, programฤฑn ilk รงeyreฤŸinde ayda maksimum 6 milyar dolarlฤฑk hazine bonusu ve 4 milyar dolarlฤฑk mortgage menkul kฤฑymetinin bฤฑrakฤฑlacaฤŸฤฑnฤฑ aรงฤฑkladฤฑ. Ardฤฑndan da 30 milyar dolarฤฑ bulana kadar ayda 10 milyar dolar tutarฤฑnda artฤฑลŸa gidilecek. Bu da bu yฤฑl 18 milyar dolarlฤฑk hazine tahvili ve de 12 milyar dolarlฤฑk ipotek menkul kฤฑymetinin tahsil edilmesi anlamฤฑna geliyor. (Dรผnya)

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.552346.62450.05%
EURO 52.884653.0792-0.16%
JAPON YENฤฐ 3.4623.4780.14%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.422457.5256-0.01%
STERLฤฐN 61.409261.5696-0.15%
ร‡ฤฐN YUANI 6.84416.85520.03%
RUS RUBLESฤฐ 0.6130.61430.08%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 59767.57 -1.7239%
Ethereum 1567.62 -2.8503%
Tether USDt 1.00 -0.0038%
BNB 559.15 -0.606%
Solana 67.03 -1.0832%
USDC 1.00 -0.0141%
XRP 1.04 -2.9779%
Dogecoin 0.07 -1.5572%
Toncoin 1.57 -0.7825%
Cardano 0.14 -2.8234%
Shiba Inu 0.00 -3.1406%
Avalanche 6.20 -3.3714%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam