Fed faiz kararı öncesi petrol fiyatları geriledi

Fed faiz kararı öncesi petrol fiyatları geriledi

Petrol fiyatları, Fed'in faiz kararı öncesinde Çarşamba günü 10 ayın en yüksek seviyelerinden döndü ve yatırımcılar en yüksek oranlara ne zaman ulaşılacağı ve bunun enerji talebi üzerinde ne kadar etkisi olacağından emin değil.

A+A-

Fiyatlar, ABD petrol stoklarının beklenenden daha fazla azalmasına ve 2023'ün geri kalanında ham petrol arzının kısıtlı olduğunu gösteren zayıf ABD kaya petrolü üretimine rağmen düştü.

Küresel gösterge Brent ham petrol vadeli işlemleri 1 doların biraz üzerinde düşüşle varil başına 93,33 dolara geriledi ve en son %0,8 düşüşle varil başına 93,54 dolar seviyesindeydi. Brent Salı günü Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesi olan 95,96 $'a ulaştı.

ABD Batı Teksas Intermediate ham petrol kontratları, önceki gün varil başına 93,74 $ ile 10 ayın en yüksek seviyesine tırmandıktan sonra %0,8 veya 75 sent düşüşle varil başına 90,45 $'a geriledi. Ekim WTI kontratının vadesi Çarşamba günü doluyor ve daha aktif olan Kasım kontratı 70 sent ya da %0,8 düşüşle varil başına 89,78 dolar oldu.

Veri ve analiz firması OANDA'nın kıdemli piyasa analisti Edward Moya, "Her tüccar ABD ekonomisinin yumuşak mı yoksa sert iniş mi yapacağına dair dengeleri değiştirebilecek çok önemli bir Fed kararını beklerken petrol rallisi biraz ara veriyor" dedi.

Moya, petrol piyasasının hala "çok sıkı" olduğunu ve kısa vadede de böyle kalacağını söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Wall Street, Fed'in ekonomiyi öldüreceği endişesine kapılmadığı sürece, ham petrol talebi görünümü (sadece) kademeli olarak yumuşayacaktır, ancak petrol piyasası kış boyunca kolaylıkla arz açığı verecektir."

Yatırımcılar, ekonomik büyüme ve yakıt talebinin görünümünü değerlendirmek için Çarşamba günü ABD Merkez Bankası'nınki de dahil olmak üzere bu hafta bir dizi merkez bankası faiz oranı kararını bekliyor. Fed'in faiz oranlarını sabit tutması bekleniyor, ancak odak noktası belirsiz olan politika patikası olacak.

Salı günü Amerikan Petrol Enstitüsü rakamlarına atıfta bulunan piyasa kaynaklarına göre, ABD ham petrol stokları geçen hafta yaklaşık 5,25 milyon varil düştü. Reuters anketine katılan analistler 2,2 milyon varillik bir düşüş bekliyorlardı.

Nissan Securities'in bir birimi olan NS Trading'in başkanı Hiroyuki Kikukawa, "ABD petrol stoklarındaki büyük düşüş ve ABD'nin kaya petrolü üretimindeki yavaşlama, Suudi Arabistan ve Rusya'nın uzun süreli üretim kısıtlamalarından kaynaklanan arz endişelerine eklendi" dedi.

Reuters'a Salı günü bilgi veren kaynaklar, Rusya hükümetinin yakıt sıkıntısını gidermek için 1 Ekim'den Haziran 2024'e kadar her türlü petrol ürününe metrik ton başına 250 dolar (mevcut ücretlerden çok daha yüksek) ihracat vergisi getirmeyi düşündüğünü söyledi.

Bu hamle, ABD'nin en çok şeyl üreten bölgelerindeki petrol üretiminin Ekim ayında 9,393 milyon varile düşerek Mayıs 2023'ten bu yana en düşük seviyeye inmesi ve Suudi Arabistan ile Rusya'nın 1,3 milyon varillik arz kesintilerini yıl sonuna kadar uzatmasının ardından geldi.

Salı günü açıklanan hükümet verilerine göre, dünyanın en büyük üçüncü ithalatçısı Hindistan'daki rafinerilerin bakım çalışmaları ve Rusya'dan yapılan sevkiyatların azalması nedeniyle Hindistan'ın ham petrol ithalatı Ağustos ayında üst üste üçüncü ay düşüş gösterdi.

Bir başkanlık sözcüsünün Salı günü Exxon'un küresel upstream operasyonları başkanına atıfta bulunarak yaptığı açıklamaya göre, Exxon Mobil Corp arz konusunda Nijerya'da yeni bir yatırım hamlesiyle günde yaklaşık 40.000 varil ek petrol üretimi sözü verdi.

Etiketler : , , ,
İlgili Haberler