Çin gösterge faiz oranlarını değiştirmedi

Çin gösterge faiz oranlarını değiştirmedi

Çin, ekonomik istikrarın yeni işaretleri ve zayıflayan yuanın acil parasal gevşeme ihtiyacını azaltması nedeniyle Çarşamba günü yapılan aylık sabitlemede gösterge borç verme oranlarını beklentiler doğrultusunda değiştirmedi.

A+A-

Son ekonomik veriler dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin keskin bir yavaşlamanın ardından kendine gelmeye başladığını gösterirken, yuandaki düşüşler yetkililerin büyümeyi desteklemek için faiz oranlarını agresif bir şekilde düşürme aciliyetini azalttı.

Bir yıllık kredi faiz oranı (LPR) %3,45'te, beş yıllık LPR ise %4,20'de sabit tutuldu. Çin'deki yeni ve ödenmemiş kredilerin çoğu bir yıllık LPR'ye dayanırken, beş yıllık oran ipoteklerin fiyatlandırılmasını etkilemiyor.

Reuters'ın 29 piyasa analisti ve tüccarla yaptığı ankette, katılımcıların tamamı bir yıllık LPR'de değişiklik öngörmezken, büyük çoğunluğu beş yıllık oranın sabit kalmasını bekliyordu.

Sabit LPR sabitlemeleri, Merkez Bankası'nın geçen hafta vadesi gelen orta vadeli politika kredilerini yenileme ve bu krediler üzerindeki faiz oranını değiştirmeme kararını takip ediyor.

Orta vadeli borç verme kolaylığı (MLF) oranı, LPR için bir rehber görevi görür ve piyasalar bunu borç verme kriterlerinde yapılacak herhangi bir değişikliğin öncüsü olarak görüyor.

Başta ABD olmak üzere diğer büyük ekonomilerle arasındaki getiri farkının açılması ve iç büyümenin duraklaması Çin yuanının bu yıl dolar karşısında %5'ten fazla değer kaybetmesine yol açarak yetkilileri zayıflığı dizginleme çabalarını artırmaya sevk etti.

Çin Merkez Bankası yetkilisi Zou Lan Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, yuanın bir sepet para birimi karşısındaki döviz kuruna daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Zou, Çin'in piyasa aksaklıklarını engelleyeceğini, tek taraflı yuan hareketlerini düzelteceğini ve para biriminin aşırı değer kazanma riskine karşı koruma sağlayacağını söyledi.

ANZ'de kıdemli Çin stratejisti olan Xing Zhaopeng, "Para politikası uygulaması istikrarlı hızını koruyor ve önümüzdeki ay LPR'lerde indirim yapılması için hala şans var" dedi ve ekledi:

"Bankalar mevduat faizlerini düşürdüğü için net faiz marjı faiz indirimi için bir engel teşkil etmiyor."

Xing, ekonomik verilerin dördüncü çeyrekte iyileşmeye devam edeceğini ve düşük baz etkisinin büyümenin %5'i aşmasını sağlayacağını sözlerine ekledi.

"Politikanın etkisi önümüzdeki birkaç çeyreğe yayılacak. Biz 2023 ve 2024 GSYH tahminlerimizi %5.1 ve %4.2 olarak revize ettik" dedi.

Çin Merkez Bankası geçen hafta likiditeyi artırmak ve ekonomik toparlanmayı desteklemek amacıyla bankaların rezerv olarak tutmaları gereken nakit miktarını bu yıl ikinci kez düşürdü.

İstikrarlı LPR'ye rağmen, bazı piyasa gözlemcileri son emlak gevşeme önlemlerinin önümüzdeki aylarda beş yıllık LPR'de kesintiler ve daha fazla politika teşviki olabileceğine işaret ettiğini söyledi.

UBS'in baş Çin ekonomisti Wang Tao, "İleriye baktığımızda, önümüzdeki aylarda emlak satış hacminin düşük seviyelerde kademeli olarak istikrar kazanmasını, altyapı yatırımlarının yüksek bir temel üzerinde sağlam ancak daha yavaş bir hızda büyümesini bekliyoruz" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"2023 yılının tamamı için %4,8 olan reel GSYH büyüme tahminimizi koruyoruz. Gayrimenkul krizinin gelişimi, politika gevşemesinin büyüklüğü ve hızı, gelecekteki büyüme yörüngesi için hala en büyük belirsizlik olmaya devam ediyor."

Çin Ağustos ayında bir yıllık gösterge borç verme faizini düşürdü ancak beş yıllık faiz oranını değiştirmeyerek piyasaları şaşırttı.

İlgili Haberler