Fed, faizleri sabit tutabilir

Fed, faizleri sabit tutabilir

ABD’de enflasyon beklenenden daha yüksek çıktı. Ancak piyasalar buna sakin tepki verdi. Birçok ekonomist, ağustos ayındaki fiyat artışının Fed’in bir rota değişikliğine neden olmayacağını belirtiyor

A+A-

.ABD’de Çalışma İstatistikleri Bürosu'nun verilerine göre, petrol fiyatlarındaki artışın manşet enflasyondaki yükselişi körüklemesiyle tüketici fiyatları ağustos ayında artış gösterdi. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ağustos ayında geçen aya göre %0,6 ve bir önceki yıla göre %3,7 artarak temmuz ayındaki %0,2'lik aylık ve %3,2'lik yıllık fiyat artışına kıyasla hızlandı. Bloomberg verilerine göre yıllık artış, ekonomistlerin %3,6'lık yıllık artış tahminlerinin biraz üzerinde gerçekleşti.

Piyasa Ağustos ayındaki yüksek veriyi olağan karşıladı. S&P 500 (^GSPC) yaklaşık %0,3 yükselirken, Dow Jones Endüstriyel Ortalaması (^DJI) sabah işlemleri sırasında yaklaşık %0,2 arttı. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite (^IXIC) %0,3 ilerleme kaydetti.

CME FedWatch Tool'a göre, Fed'in önümüzdeki hafta faiz artırımlarına ara verme olasılığı bir gün önceki %92 seviyesinden %97'ye yükseldi.

Commonwealth Financial Network Sabit Gelir Stratejisti Sam Millette, "Sonuç olarak bu açıklama, enflasyonu Fed'in %2'lik hedefine geri getirmek için hala yapılması gereken gerçek işler olduğunu gösterdi," dedi. "

Eski Federal Rezerv Kurulu ekonomisti ve Sahm Consulting'in kurucusu Claudia Sahm ise Yahoo Finance Live'a verdiği demeçte, "Bunlar enerji fiyatlarını yönlendiren jeopolitik olaylar ve bu, bugün politika tepkileri açısından her şeyin Fed ile ilgili olmadığını hatırlatan iyi bir hatırlatma," dedi.

Oxford Economics'in Baş ABD ekonomisti Nancy Vanden Houten, ise yavaşlayan ekonomi, soğuyan işgücü piyasası ve ılımlı ücret artışının enflasyonu daha da yavaşlatmasını beklediğini ve "Fed'in 2024'ün ortalarında kademeli olarak faiz indirmeye başlayana kadar politikayı sabit tutmasına izin vereceğini" söyledi.

Bu haber toplam 617 defa okunmuştur
İlgili Haberler