Fed güvercinleşti, Asya borsaları coştu

Fed güvercinleşti, Asya borsaları coştu

Fed konuşmaları güvercinleşirken Asya hisseleri 2 haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

A+A-

Asya borsaları Çarşamba günü yükseldi ve Fed yetkililerinin tonundaki güvercin değişim, Perşembe günü açıklanacak ABD enflasyon verilerine temkinli yaklaşan yatırımcıların ABD faiz oranı beklentilerini azaltmasıyla, dolar geri çekildi.

S&P 500 gece boyunca değer kazandı ve MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi sabah ticaretinde %1,3 artışla iki haftanın en yüksek seviyesine çıktı. Japonya'nın Nikkei endeksi %0,5 yükseldi.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Salı günü Nashville'de Amerikan Bankacılar Birliği'nde alkışlar arasında yaptığı konuşmada, "Aslında artık faizleri artırmamız gerektiğini düşünmüyorum" dedi.

Bu açıklama, uzun vadeli getirilerdeki son artışların finansal koşulları sıkılaştırma ve enflasyonu düşürme işine yardımcı olabileceğini ve merkez bankasına kısa vadeli faiz seviyeleri açısından yapacak daha az şey bıraktığını belirten birkaç Fed yetkilisinin ardından geldi.

Fed'in bu yıl tekrar faiz artırımına gidip gitmeyeceğine ilişkin bahisler bu hafta biraz geri çekildi ve Hazine getirileri 16 yılın en yüksek seviyelerinden keskin bir düşüş yaşayarak doları da beraberinde sürükledi.

10 yıllık getiri Salı günü 12,7 baz puan düştü ve Cuma günü güçlü ABD istihdam verilerinin ardından %4,884'e ulaştıktan sonra Çarşamba günü Asya'da %4,64'te sabit kaldı.

Çarşamba günü Avustralya ve Yeni Zelanda doları Eylül sonundan bu yana dolar karşısında en yüksek seviyelerine ulaşırken, sterlin üç haftanın zirvesine çıktı. Euro, Salı günkü iki haftanın en yüksek seviyesine yakın olan 1,0607 dolarda tutundu.

Ancak, tüccarlar ABD TÜFE rakamlarını beklerken hareketler küçüktü.

Sınır ötesi ödemeler firması Corpay'in stratejisti Peter Dragicevich, "ABD enflasyonunun ılımlı seyrettiğine dair işaretler, ABD Fed üyelerinin gelecekteki politikaya ilişkin daha dikkatli tonunu güçlendirebilir ve dolar üzerinde daha fazla baskı oluşturabilir" dedi.

Bloomberg News'in Çin'in ekonomisine yardımcı olmak için teşvik hazırladığına ilişkin bir raporu da havayı destekledi, ancak dev geliştirici Country Garden'ın offshore ödeme yükümlülüklerini zamanında yerine getiremeyeceği uyarısıyla sinirler gerilmeye devam etti.

Emtia piyasalarında petrol fiyatları, Filistinli militanların İsrail'e yönelik sürpriz saldırısının daha geniş çaplı bir çatışmayı tetikleyebileceği endişesiyle Pazartesi günü sıçrama yaptıktan sonra düşüşe geçti.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı Pazartesi günü 89 dolara ulaştıktan sonra Çarşamba günü 87,80 dolarda sabitlendi. Orta Doğu'daki şiddet olaylarına ilişkin haberlerle sıçrama yapan Avrupa gaz fiyatları, Finlandiya'daki bir gaz borusuna sabotaj düzenlendiği endişesiyle Salı günü daha da yükseldi.

Finlandiya'yı Estonya'ya bağlayan ve onarımı aylar sürebilecek olan deniz altı bağlantısı Pazar günü kapatıldı ve Salı günü Finlandiya Cumhurbaşkanı hasarın muhtemelen "dış faaliyetler" sonucu meydana geldiğini söyledi. Gösterge Hollanda gazı Salı günü son yedi ayın en yüksek seviyesine ulaştı ve %14 artışla kapandı.

CBA analisti Vivek Dhar, "Avrupa yılın bu zamanı için normalden daha yüksek gaz stoklarına ve normalden daha düşük gaz talebine sahip, ancak bu tamponlar Avrupa'yı hala normalden daha soğuk bir kışa ve önümüzdeki aylarda LNG ithalatına maruz bırakıyor" dedi.

Başka yerlerde yen, Orta Doğu geriliminin güvenli liman varlıklarını desteklemesiyle küçük bir sıçrama yaptı. ABD hisse senedi vadeli işlemleri Asya'da istikrarlı seyretti.

Samsung hisseleri, üçüncü çeyrek kârının beklenenden daha az düşmesi ve bellek yongası pazarının nihayet dönmeye başladığı umutlarıyla yükseldi.

Pepsi ABD kazanç sezonuna, hacimde sadece %2,5'lik küçük bir düşüş gösteren ancak fiyatların %11 arttığı ve şirketin finans müdürünün gelecek yıl daha fazla artış olacağını söylediği iyimser bir raporla başladı.

Teksas'taki araştırma şirketi CORBU'nun genel müdürü Sam Rines, "Daha düşük hacimlerle daha fazla para kazanmak korkunç bir sonuç değil" dedi ve ekledi:

"Tüketici ve lezzetli atıştırmalıklarla ilgili endişeler sürerken, Pepsi'nin 2024 yılı için öngörülerde bulunması ve planlanandan önce yorum yapması dikkat çekicidir. Ve Pepsi'nin yönetim ekibi tüketicinin mevcut durumu konusunda oldukça iyimserdi."

İlgili Haberler