FED ikiye bölündü, artıracak mı artırmayacak mı?

FED ikiye bölündü, artıracak mı artırmayacak mı?

FED'in Haziran ayında yapacağı kritik toplantı öncesi yöneticileri ikiye bölünmüş durumda

A+A-

ABD Merkez Bankası (FED) yetkilileri, kritik Haziran toplantısı öncesinde faiz oranları konusunda anlaşmazlık yaşıyor. Merkez Bankası, enflasyonun yükselmesi ve istihdam piyasasının güçlenmesiyle birlikte faiz artırımına devam etme gereği olduğunu düşünen bir grup yetkiliyle, ekonomik etkileri ve enflasyondaki yavaşlamaya dair işaretleri değerlendirmek için bir duraklama yapılmasını savunan diğer bir grup yetkili arasında bölünmüş durumda.

Piyasalar, CME FED Funds Futures'a dayanarak Haziran toplantısında faiz artırım döngüsünde %70 oranında bir duraklama olasılığı olduğunu tahmin ediyor. Ancak Fed, genellikle piyasaları şaşırtmamaya özen gösteriyor.

Geçtiğimiz ayki toplantı tutanaklarına göre, bazı yetkililer duraklamayı desteklerken, belirsizlik nedeniyle seçenekleri açık tutmak isteyen birçok yetkili olduğu da görüldü.

Capital Economics ekonomisti Andrew Hunter, "FOMC'de gelecek haftaki toplantıda bir duraklama için yeterli destek var gibi görünüyor, ancak açıklama ve yeni projeksiyonlar bunun artış döngüsünün sonu olmadığını açıkça ortaya koyacak" dedi ve Temmuz toplantısında faizlerin yeniden artırılmasını beklediklerini belirtti.

Fed, 1980'lerden bu yana en agresif faiz artırım kampanyasını yürütüyor ve Mart 2022'den bu yana gösterge faiz oranı için hedef aralığını 5 puan artırdı. Gösterge faiz oranı %5-%5,25 aralığında bulunuyor ve bu da Eylül 2007'den bu yana en yüksek seviye.

Fed yetkilileri arasında yapılan açıklamalara göre, bazıları daha fazla faiz artırımı gerektiğini savunurken, bazıları ise duraklama dönemine girilebileceğini belirtti. Ancak duraklama yanlısı bir yetkili, artırımların sonlanmayabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Haziran ayında faiz artırımı yapılmamasının Fed'e daha fazla veri ve önceki artırımların etkisini değerlendirmek için zaman vereceğini belirten yetkililer, bunun artış döngüsünün sonu olmadığını vurguladılar.

Diğer yetkililer ise seçeneklerini açık bırakmak istediklerini ifade etti. Bu isimler arasında Fed Başkanı Powell, New York Fed Başkanı John Williams, Richmond Fed Başkanı Tom Barkin, San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee ve Fed Guvernörü Chris Waller yer alıyor.

Powell, enflasyonu kontrol altına almak için ek politika sıkılaştırmasının ne ölçüde uygun olabileceğini değerlendireceklerini belirtti ve verilere ve gelişmelere dikkatlice bakacaklarını ifade etti.

İlgili Haberler