Fed, Federal Aรงฤฑk Piyasa Komitesinin (FOMC) 15-16 Mart 2022 tarihlerinde dรผzenlenen son toplantฤฑsฤฑna iliลkin tutanaklarฤฑnฤฑ yayฤฑmladฤฑ.
Tutanaklarda 95 milyar dolarlฤฑk aylฤฑk bilanรงo daraltmanฤฑn uygun olacaฤฤฑ ifade edildi. Birรงok yetkilinin bir ya da daha fazla 50 baz puanlฤฑk artฤฑลฤฑn garanti olduฤu yรถnรผnde fikir belirttiฤi de gรถrรผldรผ.
Bilanรงo daraltma planฤฑnฤฑn Mayฤฑs toplantฤฑsฤฑnda onaylanmasฤฑ beklentisi de รถne รงฤฑktฤฑ.
ABD Merkez Bankasฤฑ (Fed), 16 Mart tarihindeki Federal Aรงฤฑk Piyasa Komitesi (FOMC) toplantฤฑsฤฑnda, 2018 Kasฤฑm ayฤฑndan bu yana ilk kez faiz artฤฑลฤฑ kararฤฑ vererek politika faizini 25 baz puan artฤฑrmฤฑลtฤฑ. Bu karar ile Fed politika faizini yรผzde 0,25-0,50 aralฤฑฤฤฑna yรผkseltmiลti.
Diฤer taraftan, yฤฑlฤฑn geri kalanฤฑ iรงin de 6 faiz artฤฑลฤฑ yรถnรผnde sinyal veren Fed, noktasal grafiฤinde รถzellikle yakฤฑn vade iรงin ลahin bir patika yรถnlendirmesi yapmฤฑลtฤฑ.
Federal Aรงฤฑk Piyasa Komitesi (FOMC) Mart ayฤฑ toplantฤฑsฤฑnda aรงฤฑklanan karar metninde, istihdam piyasasฤฑ ile ilgili olarak, “Ekonomik aktivite ve istihdam gรถstergelerinde toparlanma sรผrdรผ, son aylarda iลsizlik oranฤฑ รถnemli รถlรงรผde azaldฤฑ.” ifadeleri kullanฤฑlmฤฑลtฤฑ. Fed bilanรงo daraltฤฑlmasฤฑ iรงin ise รถnรผmรผzdeki toplantฤฑlardan birinde FOMC’nin bilanรงodaki varlฤฑklarฤฑn azaltฤฑlmasฤฑ sรผrecine baลlanmasฤฑnฤฑ รถngรถrdรผฤรผnรผ aรงฤฑklamฤฑลtฤฑ.
Fed ekonomik geliลmelere iliลkin projeksiyonlarฤฑnฤฑ da aรงฤฑkladฤฑฤฤฑ karar metninde, 2022 iรงin Aralฤฑk ayฤฑnda yรผzde 4 olarak aรงฤฑklanan bรผyรผme beklentisi yรผzde 2,8’e รงekmiลti. 2023 bรผyรผme beklentisi yรผzde 2,2 olarak aรงฤฑklanฤฑrken, 2024 bรผyรผme beklentisi ise yรผzde 2 olarak korunmuลtu.
Diฤer taraftan, 2022 ve 2023 iลsizlik beklentileri yรผzde 3,5 seviyesinde kalฤฑrken, 2024 iลsizlik beklentisinde ufak bir dรผzeltme yaลanmฤฑลtฤฑ.
ABD Merkez Bankasฤฑ (Fed) Baลkanฤฑ Jerome Powell, Federal Aรงฤฑk Piyasa Komitesi (FOMC) Mart ayฤฑ toplantฤฑsฤฑnฤฑn ardฤฑndan yaptฤฑฤฤฑ basฤฑn aรงฤฑklamasฤฑnda ลu deฤerlendirmelerde bulundu.
Powell, kararฤฑn ardฤฑndan yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamalarฤฑnda, “Bilanรงomuzu รถnรผmรผzdeki toplantฤฑlardan birinde azaltmaya baลlayacaฤฤฑz. Ekonomik aktivite geรงen yฤฑl gรผรงlรผ bir ลekilde yรผzde 5,5 oranฤฑnda arttฤฑ. Ukraynaโnฤฑn Rusya tarafฤฑndan iลgal edilmesi ve bununla alakalฤฑ olaylar ekonomik aktiviteyi aลaฤฤฑ yรถnlรผ baskฤฑlasa bile Federal Aรงฤฑk Piyasa Komitesi katฤฑlฤฑmcฤฑlarฤฑ gรผรงlรผ bir bรผyรผme รถngรถrmektedir.” ifadelerini kullanmฤฑลtฤฑ.
Tutanaklar รถncesinde ลahin aรงฤฑklamalar
Fed tutanaklarฤฑ รถncesinde Fedโin baลkan yardฤฑmcฤฑsฤฑ olmayฤฑ bekleyen รผyesi Lael Brainardโdan ลahin aรงฤฑklamalar geldi.
Brainard Fedโin 9 trilyon dolarlฤฑk bilanรงosunu geรงmiล dรถnemlere gรถre hฤฑzla kรผรงรผltรผleceฤini aรงฤฑkladฤฑ. Brainardโa gรถre bilanรงo kรผรงรผltmeleri Fed รผyelerinin tahminlerinde ortaya konan faiz projeksiyonu รงerรงevesinde planlanan sฤฑkฤฑlaลmaya katkฤฑ verecek.
Brainard, Fed yorumcularฤฑ tarafฤฑndan gรผvercin bir รผye olarak gรถrรผlรผyordu. Daha ลahin kanattaki Kansas City Fed Baลkanฤฑ Esther George da sฤฑkฤฑlaลmanฤฑn dozunun artฤฑrฤฑlabileceฤi gรถrรผลรผnde. George bilanรงo tartฤฑลmalarฤฑnฤฑn yanฤฑsฤฑra 50 baz puanlฤฑk faiz artฤฑลฤฑnฤฑn da seรงenek olarak gรถrรผลรผlmesi gerektiฤini sรถyledi.
ลahin aรงฤฑklamalar piyasa beklentilerini de yukarฤฑ รงekti.
Para piyasalarฤฑ bu yฤฑlฤฑn geri kalanฤฑnda Fedโden 225 baz puan daha faiz artฤฑลฤฑ beklentisini fiyatladฤฑ.
Bu beklenti gerรงekleลirse mart ayฤฑndaki artฤฑrฤฑmla birlikte Fed 2022 yฤฑlฤฑnฤฑ 2,5 yรผzde puan faiz artฤฑลฤฑ ile kapatmฤฑล olacak. Fed bir yฤฑlda bu kadar yรผksek bir sฤฑkฤฑlaลmayฤฑ en son 1994โte yapmฤฑลtฤฑ. 1994โรผ de aลan bir sฤฑkฤฑlaลma ise en son 1980โler baลฤฑnda Paul Volcker dรถneminde gรถrรผlmรผลtรผ.
Fiyatlanan beklentiler gerรงek olursa Fed politika faiz aralฤฑฤฤฑnฤฑn รผst bandฤฑ yรผzde 2,75โe ulaลacak. Bu seviye en son 2008 finans krizi dรถneminde gรถrรผlmรผลtรผ.
รlkede enflasyon 40 yฤฑlฤฑn zirvesinde
Veriler รผlkede enflasyonun 40 yฤฑlฤฑn zirvesinde seyrettiฤine iลaret etmiลti.
ABD’de ลubat ayฤฑnda tรผketici fiyat endeksi bir รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre yรผzde 7,9 arttฤฑ. Ocak ayฤฑnda yฤฑllฤฑk enflasyon yรผzde 7,5 olarak kaydedilmiลti.
Aylฤฑk bazda bakฤฑldฤฑฤฤฑnda enflasyon yรผzde 0,8 ile beklentilere paralel gerรงekleลti. Gฤฑda ve enerji hariรง tรผketici fiyat endeksi aylฤฑk bazda yรผzde 0,5; yฤฑllฤฑk bazda da yรผzde 6,4 yรผkseldi.
Veriler ABD’de akaryakฤฑt fiyatlarฤฑndaki rekor seviyelerden รถnce aรงฤฑklanan son enflasyon verisi olarak kaydedildi. Daha รถnce ลubat ayฤฑnda enflasyonun zirve yapacaฤฤฑ รถngรถrรผlรผrken, Rusya-Ukrayna arasฤฑndaki savaลฤฑn devam etmesiyle fiyatlarฤฑn yรผkseleceฤi beklentisi รถnรผmรผzdeki dรถnemde enflasyonun artmaya devam edeceฤi yรถnรผndeki รถngรถrรผleri destekledi.
รretici enflasyonu da รผlkede enflasyonist baskฤฑlar aรงฤฑsฤฑndan bir risk olarak รถne รงฤฑktฤฑ. รlkede รผretici fiyat endeksi (รFE) ลubatโta yฤฑllฤฑk yรผzde 10 artฤฑล kaydetti.
รFE aylฤฑk bazda da yรผzde 0,8 arttฤฑ. รFEโdeki artฤฑลa en bรผyรผk katkฤฑ enerji fiyatlarฤฑndan geldi.







