Fed'in son faiz kararı sonrası S&P 500 ile ilgili yatırımcıları üzecek tahmin

Fed'in son faiz kararı sonrası S&P 500 ile ilgili yatırımcıları üzecek tahmin

Piyasalar Fed'in son kırk yılın en agresif faiz artışlarından sonuncusunu atlatmış olsa da Wall Street'te çok az kişi bunu piyasalar için iyi bir durum olarak görüyor.

A+A-

Eğer Çarşamba günkü çeyrek puanlık artırım, piyasanın tahmin ettiği gibi ABD'deki döngünün zirvesine işaret ediyorsa, riskli varlıklara yönelik beklentiler kötü görünüyor. Bu durum, son artırımın neredeyse her zaman hisse senetlerinde ve daha riskli kredilerde rallilere neden olduğu önceki yedi sıkılaştırma döngüsüyle keskin bir tezat oluşturuyor. Bunun tek istisnası 2000 yılında dot-com döneminin sonunda ekonomide resesyon baskılarının oluşmaya başladığı dönemde yaşandı.

Şu anda farklı olan, swap işlemcilerinin Fed'in bir sonraki hamlesinin uzun bir duraklama değil, bunun yerine belki de Temmuz ayında bir faiz indirimi olmasını beklemeleri. Kolay politikaya böyle bir U dönüşü, merkez bankasının elini zorlayacak bir resesyona işaret ediyor. ABD'nin bölgesel banka hisselerindeki düşüş ve Kurumsal Amerika'nın ılımlı kâr tahminleri de bu tabloya eklendiğinde, ortaya çıkan görünüm hiç de iç açıcı değil.

Goldman Sachs ve Morgan Stanley'deki stratejistler, ABD bir gerilemeden kaçınabilse bile hisse fiyatlarını neyin yükselteceğini öngörmekte zorlanıyor. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100 bu yıl %21 yükseldi ve kazançların yaklaşık 25 katından işlem görüyor. Yüksek riskli kurumsal krediler de %3,9 artış gösterdi.

UBS Global Wealth Management'ta kıdemli bir hisse senedi stratejisti olan Nadia Lovell, "Tarihsel olarak yapacağınız şey son zammı satın almaktır, çünkü normalde piyasanın oradan ralli yaptığını görürsünüz" dedi ve ekledi: "Ancak şimdi hala yüksek olan enflasyonunuz var, bankacılık sistemi içinde endişeleriniz var ve buralarda bazı kırılganlıklar var. Bu kez sonucun farklı olacağını düşünüyoruz."

Wall Street'in en büyük bankalarındaki stratejistler de benzer şekilde kötümser:

Morgan Stanley, ekonominin yavaşlamasıyla S&P 500'ün yıl sonuna kadar 3.900'e gerileyeceğini öngörüyor
Goldman Sachs, ABD hisse senetleri için ikinci yarıda duraklama sonrası kazanç görmüyor ve S&P 500'ün yılı 4,000 seviyesinde bitireceğini tahmin ediyor
Bank of America Corp. stratejistleri yatırımcıları "son faiz artışını satmaya" çağırıyor ve ayrıca S&P 500'ün yılı 4,000 seviyesinde tamamlayacağını düşünüyor
Birçok risk varlığı Fed politikasında bir dönüşü çoktan fiyatladı - ancak böyle bir dönüşle birlikte gelebilecek ekonomik zararı değil.

Goldman Sachs varlık tahsisi araştırma müdürü Christian Mueller-Glissmann, "Piyasalar genellikle durgunluk yaşanmadan önce kesintileri fiyatlıyor, ancak genellikle yanlış sinyaller var ve şu anda fiyatlanan kesintiler çok büyük görünüyor" dedi.

Yine de bazı yatırımcıların neden iyimser olduğunu anlamak kolay. ABD hisse senetleri, son yedi faiz artırım döneminin altısının sona ermesinin ardından yükselişe geçti ve sabit getiri kazanç elde ederken önümüzdeki altı ay boyunca ortalama %13 getiri sağladı.

Morgan Stanley'in çapraz varlık stratejisti Andrew Sheets, "Son zamdan sonra, eğri tersine döndüğünde, kötü performans genellikle büyüme ve kazançlarda keskin bir yavaşlamadan kaynaklanır" dedi ve ekledi: "Bu risklerin bugün de var olduğunu düşünüyoruz."

2000 yılında, Fed faiz oranlarını düşürmeye başladıktan sonra bile, şirketler 1990'ların sonundaki kaldıraçlarını ve fazla yatırımlarını azaltmaya çalışırken, bu döngüdeki risk varlıklarının toparlanması yıllar aldı.

Şirket bilançoları bu kez daha iyi durumda, ancak tahvil piyasası yaklaşan resesyonun sinyallerini veriyor. Neredeyse tüm Hazine eğrisi tersine dönmüş durumda, bu da ekonomik düşüşün güvenilir bir habercisi.

Morgan Stanley stratejistleri yatırım yapılabilir sabit getiriyi öneriyor. Yüksek dereceli kredi, 1984'ten bu yana her Fed duraklamasından sonra kazanç sağladı ve ortalama %9,6 getiri sağladı.

Ancak enflasyon inatçı bir şekilde yüksek kalmaya devam ediyor ve bu da karlar üzerinde baskı yaratacak.

HSBC'nin baş çoklu varlık stratejisti Max Kettner, yaptığı açıklamada "İkinci yarı için neredeyse üç faiz indirimi fiyatladık ve aynı zamanda tahminlerimiz ikinci yarıda daha yüksek manşet enflasyona ve daha yapışkan çekirdek enflasyona işaret ediyor. Bu neredeyse çözülemez bir ikilem - bunlardan biri büyük olasılıkla yanlış çıkacak." sözlerini kaydetti.

Bu arada, yüksek faiz indirimlerine yönelik beklentiler de artıyor. Fed toplantı tarihlerine bağlı swap kontratları, piyasaların yıl sonuna kadar yaklaşık 70 baz puanlık indirimi fiyatlamasıyla düşüşe geçti.

ABD hisse senetlerinde aşağı yönlü pozisyon alan Schroder Investment Management Ltd. baş yatırım yetkilisi Johanna Kyrklund, "ABD ekonomisinde anlamlı bir yavaşlama olmadan Fed'in nasıl faiz indirimine gideceğini anlayamıyoruz, bir şeylerin olması gerekiyor." şeklinde konuştu. 

Etiketler : , , ,
İlgili Haberler