Fed'in toplantı sonucu bekleniyor

Fed'in toplantı sonucu bekleniyor

Fed'in Ocak toplantısında düşen petrol fiyatları ve küresel büyüme endişelerine ışık tutması bekleniyor

A+A-

Düşen petrol fiyatları ve gittikçe kötüleşen Çin ekonomik görünümünün ekonomi politikalarını nasıl etkileyeceğini görmek için Fed'in Ocak toplantısına bakmak yeterli olacak.

Küresel büyümenin yavaşladığına yönelik endişeler yaklaşık son 10 yılın ilk defa Aralık ayında faiz artıran Fed'in ileride yapacağı faiz artışlarındaki hızını sorgulanmasına yol açıyor.

Fed'in bu Salı günü başlayacak ve Çarşamba günü sonuçlanacak olan toplantısında herhangi bir faiz artışına gitmesi beklenmiyor. Fakat düşen enflasyon beklentileri ve piyasalardaki çalkantı, Fed yetkililerinin ABD ve dünya ekonomilerine dair görünümlere yönelik endişelerini dile getirmesine neden olabilir.

Güçlü doların ekonomiyi zorladığı bu dönemde ABD'den açıklanan veriler de yumuşayan bir yerel ekonomi resmi çiziyor. Tüketici fiyatları Aralık ayında beklenmedik bir düşüş gerçekleştirdi.

Perakende satışlar, konut inşaatları ve sanayi üretiminde son dönemlerde açıklanan zayıf veriler geçen yılın sonlarına doğru ABD'de yavaşlama yaşandığını gösterirken, Ocak ortası haftalık işsizlik başvuru rakamları altı ayın en yüksek seviyesinde çıktı.

ABD'de bu Cuma günü açıklanacak olan dördüncü çeyrek ekonomik büyüme verilerinin yavaşlamayı teyit etmesi ve Atlanta Fed'in en son modeline göre yıllık ekonomik büyümenin yüzde 0.7 olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

ODAKTA KÜRESEL BÜYÜME VAR

Fed, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Mart ayı toplantısında daha fazla parasal genişlemeye gidebileceği sinyalleri vermesinin hemen ardından Çarşamba günü kartlarını masaya açıyor olacak.

Düşen petrol fiyatları Avrupa'da enflasyona dair görünümü de düşürürken, ECB'nin Aralık ayındaki mevduat faizi indirimi ve tahvil alım programını genişletmesinin ardından yeniden harekete geçebileceğine dair sinyaller göndermesine neden oldu.

Euro bölgesinde Cuma günü açıklanacak öncü enflasyon rakamları bu konu hakkında yeni ipuçları verecek. Fiyatların her ne kadar geçen yıl aynı aya göre yüzde 0.4 artmış olması beklense de ekonomistler enflasyonun yakın zamanda yeniden negatif alana döneceğini tahmin ediyor.

Fakat Çin'in 2015 yılı ekonomik büyümesinin son 25 yılın en zayıf rakamı olduğunu açıklaması ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) küresel büyüme beklentilerini düşürmesi, dünya genelindeki zayıf büyümenin yaratacağı etkilere dair endişeleri de artırıyor.

Bir sonraki faiz toplantısını bu Cuma gerçekleştirecek olan Rusya Merkez Bankası da, hükümetin ana ihraç ürünü olan petrol fiyatlarındaki düşüşlerden dolayı "zor seçimlerle" karşı karşıya olduğu uyarısını yaptı.

 

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.