Fitch‘ten yapฤฑlan aรงฤฑklamada, Fed’in son ลahin tutumunun 2024’รผn sonuna kadar bankacฤฑlฤฑk sisteminden finansman piyasalarฤฑ iรงin รถnemli etkisi olabilecek 2 trilyon dolardan fazla likiditeyi รงekebileceฤi aktarฤฑldฤฑ.
Fed‘in bilanรงosundaki kรผรงรผlmenin yaz aylarฤฑnda baลlayarak hฤฑzla devam etmesinin รถngรถrรผldรผฤรผ belirtilen aรงฤฑklamada, bankanฤฑn bilanรงosunun 2024 sonuna kadar 6,4 trilyon dolara dรผลebileceฤi vurgulandฤฑ.
Aรงฤฑklamada, Fed’in ocak ayฤฑndaki toplantฤฑsฤฑnฤฑn ardฤฑndan faiz oranฤฑnฤฑ mart toplantฤฑsฤฑnda 25 baz puan, bu yฤฑlฤฑn sonundan รถnce 75 baz puan ve 2023’te 100 baz puan daha artmasฤฑnฤฑn beklendiฤini kaydedildi.
Fed’in bilanรงosu salgฤฑn dรถneminde yaklaลฤฑk 9 trilyon dolara ulaลmฤฑลtฤฑ
Fed, Kovid-19 salgฤฑnฤฑn ilk aylarฤฑnda politika faizini yรผzde 0-0,25 aralฤฑฤฤฑna รงekerken, salgฤฑn nedeniyle artan iลsizliฤi kontrol etmek amacฤฑyla aylฤฑk 120 milyar dolarlฤฑk varlฤฑk alฤฑmฤฑna baลlamฤฑลtฤฑ.
Bankanฤฑn bilanรงosu, salgฤฑn dรถneminde neredeyse iki katฤฑna รงฤฑkarak yaklaลฤฑk 9 trilyon dolara ulaลmฤฑลtฤฑ.
รlkede enflasyondaki yรผkseliล Fed yetkililerini para politikasฤฑnda deฤiลikliฤe gitmeye zorlarken, banka geรงen yฤฑl kasฤฑm ayฤฑ toplantฤฑsฤฑyla varlฤฑk alฤฑmlarฤฑnฤฑn hฤฑzฤฑnda azalmaya gitmeye baลlamฤฑล, aralฤฑk ayฤฑ toplantฤฑsฤฑnda ise varlฤฑk alฤฑmlarฤฑnฤฑ azaltma hฤฑzฤฑnฤฑ artฤฑrmฤฑลtฤฑ.
Fed, ocak ayฤฑndaki son toplantฤฑsฤฑnda ise faiz artฤฑลฤฑ iรงin mart ayฤฑ toplantฤฑsฤฑnฤฑ iลaret etmiลti.
ABDโde enflasyon geรงen yฤฑl aralฤฑkta yรผzde 7โye ulaลarak 1982’den bu yana yฤฑllฤฑk en hฤฑzlฤฑ artฤฑลฤฑnฤฑ kaydetmiลti.







