Gรผney Afrika Merkez Bankasฤฑ gรถsterge faizi รผst รผste dรถrdรผncรผ kez dรผลรผrerek rekor dรผลรผk seviyeye indirdi
Gรผney Afrika Merkez Bankasฤฑ, koronavirรผsรผn yayฤฑlmasฤฑnฤฑ engellemek iรงin รผlke รงapฤฑnda alฤฑnan kฤฑsฤฑtlayฤฑcฤฑ tedbirlerin ekonomik faaliyeti durma noktasฤฑna getirmesi ile birlikte resesyonun daha da derinleลmesinin beklenmesi sonrasฤฑ, ekonomiye destek saฤlamak iรงin รผst รผste dรถrdรผncรผ kez faiz indirimine gitti.
Baลkan Lesetja Kganyago, Perลembe gรผnรผ yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, para politikasฤฑ komitesinin gรถsterge repo faizini yรผzde 4.25’ten yรผzde 3.75 seviyesine indirme kararฤฑ aldฤฑฤฤฑnฤฑ kaydetti. Bu, uygulamaya koyulduฤu 1998’den bu yana en dรผลรผk faiz seviyesini iลaret ediyor. Komitenin 5 รผyesinden รผรงรผ 50 baz puanlฤฑk indirim yรถnรผnde oy kullanฤฑrken, ikisi gevลemenin 25 baz puan olmasฤฑnฤฑ istedi. Bloomberg’in anketine katฤฑlan 20 ekonomistin biri hariรง tรผmรผ Banka’nฤฑn faiz indirimine gideceฤi tahmininde bulundu ve tahminler 25 ila 100 baz puan arasฤฑndaydฤฑ.
Merkez bankasฤฑ, 27 Mart’ta baลlatฤฑlan kฤฑsฤฑtlamalarฤฑn etkilerinden dolayฤฑ, ekonominin 2020 yฤฑlฤฑnda yรผzde 7 daralacaฤฤฑnฤฑ รถngรถrdรผ ve bu tahmin รถnceki yรผzde 6.1’lik daralma รถngรถrรผsรผnden daha da kรถtรผydรผ. Kganyago, รผretimin gelecek yฤฑl yรผzde 3.8 artabileceฤini kaydetti.
Banka ayrฤฑca enflasyon beklentileri hedef bandฤฑnฤฑn orta noktasฤฑ olan yรผzde 4.5 seviyesine รงฤฑpalamayฤฑ tercih ediyor ve tรผketici enflasyonunun bu yฤฑl ortalama yรผzde 3.4 รงฤฑkmasฤฑ bekleniyor. Daha รถnceki tahmin yรผzde 3.6 seviyesindeydi. Banka, ortalama enflasyonunun gelecek yฤฑlฤฑn ikinci รงeyreฤinde yรผzde 5 ile zirve yapacaฤฤฑnฤฑ ve en azฤฑndan 2022’nin sonuna dek bant iรงinde kalacaฤฤฑnฤฑ kaydetti.







