Google yapay zeka uygulamasını ücretli yapacak

Google yapay zeka uygulamasını ücretli yapacak

Google hisseleri, kurumsal yapay zeka hizmeti için 30 dolar talep edeceğini açıklamasıyla yükseldi.

A+A-

Google'ın ana şirketi Alphabet'in hisseleri, teknoloji devinin Google Cloud ve Workspace kurumsal platformları için bir dizi yeni yapay zeka teklifini tanıtmasıyla yükseldi. Haberler, Google'ın San Francisco'da düzenlenen yıllık Google Cloud Next etkinliğinin bir parçası olarak geldi.

Şirketin 2019'dan bu yana yüz yüze düzenlediği ilk etkinlik olan fuar, bulut alanındaki rakipleri Microsoft (MSFT) ve Amazon (AMZN) ile rekabete devam eden Google'ın bulut platformunu ve yapay zeka yeteneklerini vurgulamayı amaçlayan bir dizi önemli duyuruyu içeriyor.

Bu duyurular arasında Google'ın yapay zeka merkezli Workspace özelliklerinin fiyatlandırılmasının yanı sıra yeni yapay zeka eğitim modellerinin ve gelişmiş yapay zeka merkezli altyapının eklenmesi de yer alıyor.

Google hisseleri bu gelişmelerin ardından bugün %4'e varan bir artış gösterdi.

Fuarın en ilgi çekici haberi, Google'ın yapay zeka destekli Duet AI in Workspace'i kullanıcı başına aylık 30 dolardan fiyatlandırması oldu. Bu fiyat Microsoft'un Microsoft 365 Copilot için talep ettiği fiyatla aynı.

Her iki ürün de sık sık e-posta gönderen, elektronik tablolarda ve sunum yazılımlarında çalışan, belge taslağı hazırlayan ve toplantılarda çok zaman geçiren çalışanlar için yapay zeka asistanı olarak hizmet vermeyi amaçlıyor.

Çalışma alanındaki Duet AI, tek bir belgede çeşitli kaynaklardan özetler oluşturma becerisini içeriyor. Bir örnekte Google, Duet AI'dan Gmail ve Drive'ınızdan topladığı bilgileri kullanarak metinden grafiklere ve görsellere kadar her şeyi içeren en son üç aylık verilerin bir özetini oluşturmasını isteyerek son çeyrekteki finansal performans için bir sunum hazırlaması gereken bir çalışanı hayal ediyor.

Google Meet'teki Duet AI ayrıca sesi ve ışığı ayarlayarak bir video toplantısındaki genel görünümünüzü iyileştirebileceğini ve daha da önemlisi, "benim için not al" dediğinizde notları, eylem öğelerini ve video parçacıklarını alabileceğini iddia ediyor.

Google, Duet AI'nin sizin için toplantılara katılabileceğini ve sadece "benim için katıl" diyerek size konuşulan her şeyin bir özetini verebileceğini söylüyor.

Google'ın Chat'i de Google Chat'teki Duet AI ile bir AI güncellemesi alıyor. İyileştirmeler arasında görsel bir makyajın yanı sıra Duet AI'dan uzun metin dizilerini ve belgeleri özetlemesini isteme yeteneği gibi AI yetenekleri de yer alıyor.

Google, Workspace'teki Duet AI'ya ek olarak, uygulama geliştirmeyi iyileştirmeye yardımcı olmak amacıyla Google Cloud'daki Duet AI için yeni özellikler duyurdu.

Altyapı alanında ise Google, Vertex AI platformuna Meta's Llama 2 ve Code Llama dahil olmak üzere yeni AI eğitim modelleri eklediğini açıkladı.

Google'ın duyuruları, Google Cloud Platformunu pazar liderleri Amazon Web Services ve Microsoft'un Azure'u ile daha rekabetçi hale getirme çabasının bir parçası. Microsoft, Şubat ayında ChatGPT geliştiricisi OpenAI ile işbirliğini duyurmasından bu yana çeşitli bulut ve üretkenlik ürünlerine yapay zeka yetenekleri eklemeyi agresif bir şekilde sürdürüyor.

 

İlgili Haberler