Amerika Birleลik Devletleri Baลkanฤฑ Donald Trump’ฤฑn geรงen hafta imzaladฤฑฤฤฑ bir kararnamenin ardฤฑndan Intel Corp., Qualcomm, Broadcom Inc. ve Alman Infineon firmasฤฑ รinli teknoloji devi Huawei’ye รงip satฤฑลฤฑnฤฑ durdurdu.
Trump, รผlkenin ulusal gรผvenliฤi iรงin risk oluลturan yabancฤฑ firmalardan teknoloji alฤฑmฤฑna yasak getiren kararnameye geรงen hafta imza atmฤฑลtฤฑ. รzellikle siber saldฤฑrฤฑ ve istihbarat aรงฤฑฤฤฑna sebebiyet verme potansiyeli olan firmalarฤฑ yaptฤฑrฤฑma tabi tutan kararname, isim verilmese de รinli teknoloji devi Huawei’i hedef alฤฑyor.
ABD, Huawei รผrรผn ve sistemlerinin Pekin hรผkรผmeti tarafฤฑndan istihbarat ve bilgi sฤฑzdฤฑrma gibi iลlemler iรงin kullanฤฑlabileceฤi kaygฤฑsฤฑyla mรผttefiklerini sรถz konusu firmayฤฑ รผlkelerinde yasaklamalarฤฑ iรงin baskฤฑ yapฤฑyor.
Trump’ฤฑn Huawei’yi kara listeye almasฤฑnฤฑn yankฤฑlarฤฑ รผlke dฤฑลฤฑnda da hissedildi. Nikkei Asian Review Alman firma Infineon’un da Huawei’ye รงip satฤฑลฤฑnฤฑ sonlandฤฑrdฤฑฤฤฑnฤฑ yazdฤฑ. Firma konuya iliลkin henรผz bir aรงฤฑklama yapmadฤฑ.
Intel Corp., Qualcomm Inc., Xilinx Inc. and Broadcom Inc. firmalarฤฑnฤฑn รงip satฤฑลฤฑnฤฑ askฤฑya aldฤฑฤฤฑnฤฑ duyuran Bloomberg de Huawei’nin ลirketi en az รผรง ay kadar idare edecek kadar รงip depoladฤฑฤฤฑnฤฑ รถne sรผrdรผ.
รip รผreticisi firmalarฤฑn kararฤฑnฤฑn hemen รถncesinde Google’ฤฑn รงatฤฑ ลirketi Alphabet Inc. de Huawei’nin piyasaya sรผrรผlecek yeni model cep telefonlarฤฑnda Android yazฤฑlฤฑmฤฑnฤฑn gรผncellenmeyeceฤini duyurmuลtu.







