Gümüş kısa vadede yüksek performansıyla altını gölgede bırakıyor

Gümüş kısa vadede yüksek performansıyla altını gölgede bırakıyor

Fed'in faizlerini Haziran ayında sabit tutması ve ardından Fed Başkanı Jerome Powell'ın şahin açıklamalarına karşın kısa süreli dalgalanma yaşayan altın fiyatları yeniden toplarlanıyor. Ancak asıl sürprizi gümüş yapabilir.

A+A-

Hem altın hem de gümüş yatırımcıları Fed'in Çarşamba günü bu ayki FOMC toplantısında açıkladığı son karara odaklandı. Fed, Mart 2022'de başlayan son 10 FOMC toplantısında üst üste faiz artırdıktan sonra bu ay gösterge Fed fon oranını artırmama kararı aldı. Bununla birlikte, Başkan Powell'ın hem açıklaması hem de basın toplantısı, bu yıl iki faiz artışı daha içerecek ve yılın geri kalanında bu yüksek oranları koruyacak bir para politikası ortaya koydu. Fed'in "nokta grafiği" tahmini, Fed fon oranlarının muhtemelen %5 ½ ile %5 ¾ arasında artacağını gösteriyor.

Altın ve gümüş fiyatları karışık seyrederken; gümüş vadeli kontratları yükseldi, altın vadeli kontratları değişmedi. 

Mayıs ayının son haftasından mevcut fiyatlara kadar olan son hareketliliğe baktığımızda her iki metalin de Mayıs ayının ilk haftasında başlayan güçlü fiyat düşüşlerinden kurtulduğunu görüyoruz. Gümüşteki artış yüzdesi 26 Mayıs'tan bu yana altında görülen artışın neredeyse 3 katı.

Gümüş 26 Mayıs'ta 23,36$'da sabitlendi ve yaklaşık 1,34$ değer kazandı. Bu da %3,82'lik bir yüzdelik kazançla altının getirisinin neredeyse üç katına denk geliyor.

Gümüşün kısa vadede altından daha iyi performans göstermesinin birçok nedeni var. Ancak, bu makalede, oyundaki iki bariz değişken olduğuna inandığımız şeyleri belirteceğiz. İlk olarak gümüş, altında bulunmayan endüstriyel bir bileşene sahip. ABD hisse senetlerinde, özellikle de teknoloji ağırlıklı NASDAQ bileşiminde son dönemde görülen artışlar gümüşe olan talebi artırdı. İkinci olarak, her ikisi de sığınılacak liman olarak görülse de, altın en önde gelen değerli metal olarak kullanılıyor. Bu nedenle altın, yükselen faiz oranlarına karşı daha hassas.

Gümüşün altından daha iyi performans göstermeye devam edip etmeyeceği bilinmese de her iki değerli metale kısa vadeli olarak bakıldığında, gümüşün kazanç ve getiri açısından altını gölgede bıraktığı açık.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler