GÜNDEM - TCMB enflasyon değerlendirmesi izlenecek

GÜNDEM - TCMB enflasyon değerlendirmesi izlenecek

Yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından dün açıklanan enflasyonla ilgili yapacağı değerlendirme izlenirken, yurt dışında haftanın en önemli verisi olan ABD işgücü verileri takip edilecek.

A+A-

Yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından dün açıklanan enflasyonla ilgili yapacağı değerlendirme izlenirken, yurt dışında haftanın en önemli verisi olan ABD işgücü verileri takip edilecek.

-Öne Çıkan Başlıklar-

Türkiye ile Ukrayna arasında 7 anlaşma imzalandı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk mevduat sahiplerinin (mudi) hükümetin döviz mevduatlarının kur korumalı lira mevduatlara dönüştürülmesi programına şu ana kadar sınırlı bir iştah gösterdiklerini bildirdi.

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, Fed'in faiz oranlarını artırmaya başlaması gerektiğini, ancak enflasyonun kontrol altına alınması için faizlerin nereye kadar veya ne kadar hızlı artırılması gerekeceğini söylemek için çok erken olduğunu söyledi.

JPMorgan Türkiye'de enflasyonun Kasım'a kadar yüzde 50 civarında olmasını bekliyor.

İngiltere'de korona virüs kısıtlamalarının uygulandığı dönemde parti düzenlenmesinin ardından artan tepkiler sonucunda İletişim Müdürü Jack Doyle, Politika şefi Munira Mirza, Personel Şefi Dan Rosenfield ve Johson'ın Baş Sekreteri Martin Reynolds istifa etti.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısını haklı çıkarmak için sahte videolar üreteceğine dair kanıtlar olduğunu ifade ederek, "Rusların muhtemelen bir işgal bahanesi uydurmak isteyeceklerine dair bilgimiz var" dedi.

-Yurt İçi Gündem-

TCMB, her enflasyon verisinden sonra olduğu gibi "Aylık Fiyat Gelişmeleri" raporunu yayımlayacak (10.00).

TÜİK, 2021 yılına ilişkin adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sonuçlarını açıklayacak. 2020 Yılında nüfus 83,6 milyon olarak açıklanmıştı (10.00).

TCMB, Ocak ayına ilişkin reel efektif döviz kuru rakamlarını duyuracak. TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru Aralık ayında 47,62 ile tarihi düşük seviyesine gelmişti (14.30).  

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Gülistan Sarayı'nda düzenlenecek Güney Gaz Koridoru Sekizinci Danışma Kurulu Toplantısı'na katılacak.

-Yurt Dışı Gündem-

Avrupa piyasaları Almanya'dan gelecek önemli bir veriyle güne başlayacak Aralık ayına ilişkin fabrika siparişleri açıklanacak. Fabrika siparişleri Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 3,7, geçen yıl aynı aya göre yüzde 1,3 artış göstermişti. Piyasalarda beklenti Aralık'ta yüzde 0,3 artış olduğu yönünde oluştu (10.00).

Fransa'da Aralık ayına ilişkin sanayi üretim rakamları gelecek (10.45).

Euro Bölgesi için Profesyonel Tahminciler Anketi (SPF) sonuçları açıklanacak. SPF Anketinde tahminciler büyüme, enflasyon ve işsizlik rakamları ile ilgili beklentilerini açıklıyorlar (12.00).

ABD'den haftanın en önemli yurt dışı verisi olan Ocak ayı istihdam rakamları gelecek. 2021 yılının son ayında tarım dışı istihdam 199 bin artışla beklentilerin altında kalmış, işsizlik oranı yüzde 3,9'a gerilemişti. Analistlerin beklentisi Ocak ayında tarım dışı 150 bin istihdam yaratılacağı, işsizlik oranının yüzde 3,9 seviyesinde kalacağı yönünde şekillendi (16.30).

Aynı saatte Kanada'da da işgücü rakamları açıklanacak. Kanada'da işsizlik oranı yüzde 5,9 seviyesinde bulunuyor.

Kanada'da IVEY PMI (18.00), ABD'de Baker Hughes sondaj kule sayıları (21.00), haftanın son verileri olacak.