Hafize Gaye Erkan'dan faiz şifresi; MB bu ay faiz artırımını pas mı geçecek?

Hafize Gaye Erkan'dan faiz şifresi; MB bu ay faiz artırımını pas mı geçecek?

Merkez Bankası aralık ayı PPK Toplantısı 21 Aralık 2023 Perşembe günü yapılacak. Bu toplantıdan çıkacak karar piyasaları şekillendirecek. Peki MB bu ay faiz artırımını pas geçebilir mi? Şifresi Hürriyet gazetesine verilen röportajdaki mesajda gizli.

A+A-

Merkez Bankası Başkanı'nın hafta sonu Hürriyet Gazetesi'nde yayınlanan röportajı adeta bomba etkisi yarattı. Erkan'ın İstanbul'un Manhattan pahalı olduğunu ve uygun bir ev bulamadığı için annesinin evine taşındığını açıklaması kamuoyunun en çok konuştuğu konu oldu. Ancak piyasalar açısından verilen mesaj gözden kaçtı.  

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan '' Kredi faizleri ne zaman düşmeye başlar? ' sorusuna '' Onu konuşmak için biraz erken. Biz parasal sıkılaştırma adımlarının sonuna doğru geldiğimizi belirttik. Önümüzdeki seneye bu zamanlar daha ılımlı bir ortamda olacağımızı düşünüyorum. Bunu hem enflasyon hem parasal sıkılaşma için söylüyorum.'' yanıtı veriyor.

PPK Toplantısı Kritik Olacak

Yılın en karanlık gecesinin yaşanacağı 21 Aralık 2023, Perşembe günü Merkez Bankası aralık ayı PPK Toplantısı var. O gün açıklanacak karar piyasaların geleceğini belirleyecek. Çünkü Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek dönemiyle başlayan ekonomide rasyonelleşme adımlarını sonucunda ard arda gelen faiz artırımlarının devam edip etmeyeceği belli olacak. 

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın verdiği röportaja göre, ''Merkez Bankası parasal sıkılaştırma adımlarının sonuna geldi' açıklaması bu noktada kritik oluyor. Buna göre faiz artırımının yavaşlatılması veya durdurulması anlamına gelebilir. Bu durumda, kredi faizleri de düşmeye başlayabilir. 

Analistler Merkez Bankası'nın faiz artırımı durdurması durumunda bunun Borsa İstanbul'da yeni bir rüzgar yaratabileceğini söylüyor.

 

 

İlgili Haberler