Haftanın son işlem günü petrol fiyatları yine düşüşte

Haftanın son işlem günü petrol fiyatları yine düşüşte

İngiltere'de faiz artırımının ardından talep endişeleriyle petrol yeniden düşüşe geçti.

A+A-

İngiltere'de beklenenden yüksek gelen faiz artışı ve ABD'de yaklaşan faiz artışlarına ilişkin uyarıların talebe ilişkin endişeleri ateşlemesiyle petrol fiyatları ikinci seansta da düştü ve Cuma günü haftalık bazda %3'ün üzerinde bir düşüşe yöneldi.

Brent vadeli işlemleri 51 sent veya %0,4 düşüşle varil başına 73,76 dolara gerilerken, ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) ham petrol vadeli işlemleri 42 sent veya %0,6 düşüşle 0240 GMT'de 69,09 dolar oldu.

CMC Markets analisti Tina Teng, "Merkez bankalarının faiz artırımlarının ve şahin Fed'in ardından resesyon korkuları yeniden artıyor," dedi ve güçlenen doların da fiyatlar üzerinde baskı oluşturduğunu ekledi.

Bu hafta %0,3 yükselen doların değerindeki artış, yakıtı diğer para birimleri sahipleri için daha pahalı hale getirerek petrol talebi üzerinde baskı yaratabilir.

İngiltere Merkez Bankası'nın faiz oranlarını yarım puan artırması ve ekonomik yavaşlamanın yakıt talebini düşüreceği korkularını tetiklemesinin ardından her iki ham petrol göstergesi de bir önceki seansta yaklaşık 3 dolar düşmüştü.

Piyasa şimdi, imalat faaliyeti ve talep eğilimleri hakkında bir fikir edinmek için Cuma günü dünya genelinde açıklanacak Satın Alma Yöneticileri Endekslerini (PMI) bekliyor.

Enerji Enformasyon İdaresi'nin Perşembe günü yaptığı açıklamaya göre, ABD'de ham petrol stokları güçlü ihracat talebi ve düşük ithalatın yardımıyla geçen hafta sürpriz bir düşüş kaydetti. Ancak benzin ve distile ürün stokları yükseldi.

Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell, politika yapıcılar tarihi para politikası sıkılaştırma turunu sona erdirmeye yaklaşırken merkez bankasının faiz oranlarını bundan sonra "dikkatli bir hızda" hareket ettireceğini söyledi.

Yüksek faiz oranları işletmeler ve tüketiciler için borçlanma maliyetlerini artırarak ekonomik büyümeyi yavaşlatabilir ve petrol talebini azaltabilir. Büyük merkez bankalarının faiz artırımına gideceği korkusu, yılın geri kalanı için yakıt talebi görünümünü gölgeledi.

OANDA'da analist olan Edward Moya konuyla ilgili "Enerji tüccarları Fed ve diğer merkez bankalarının yılın ikinci yarısında ekonomik büyümeyi sekteye uğratabileceğinden endişe ediyor" dedi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler